Výlety českotřebovských gymnazistů,
tentokrát za kulturou do Pardubic

Na přelomu února a března navštívili zájemci z řad studentů našeho gymnázia dvě kulturní akce konané v Pardubicích. Účast byla hojná a ohlasy kladné, jak se můžete přesvědčit z krátkých článků, jejichž autory jsou sami účastníci. Doufáme, že se podobné zájezdy stanou tradicí a zájem studentů se bude zvyšovat.
 
Návštěva anglického divadelního představení v Pardubicích 

Dne 28.února jsme  měli možnost zúčastnit se divadelního představení v anglickém jazyce s názvem One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Spolu se studenty jiných škol jsme se usadili na sedadlech Východočeského divadla v Pardubicích, kde se akce konala. Inscenaci, která neměla být zrovna nejlehčím kusem, jsme očekávali s napětím. „Vyhoďte ho z okna ven“ nebo též „Přelet nad kukaččím hnízdem“ – jak byl název knihy amerického autora K. E. Keseyho z roku 1962 přeložen pro známý film Miloše Formana – zdramatizovala britská divadelní společnost TNT Theatre Britain v režii P. Stebbingse. Jedná se o příběh zločince McMurphyho, který se v touze uniknout  trestu nechá umístit do psychiatrické léčebny, v níž se celý děj odehrává. Postupně se seznamujeme s nemocnými chovanci blázince, kde do té doby probíhal každý den navlas stejně – to však po příchodu McMurphyho přestává platit. Jeho sokyní je zdravotní setra Ratchedová, která nehodlá odstoupit od zavedených pravidel léčebny. Ke své smůle McMurphy však svému trestu, ač odlišnému od toho, jenž ho čekal, neunikne. Hra byla psaná téměř jednoduchou angličtinou, a tak, i když jsme všichni museli napínat uši a neustále přemýšlet o tom, co říkají, pohodlně jsme rozuměli. Mezi kladné faktory patří i výkony herců a ona velmi věrně podaná sebevražda na skoro otevřené scéně, jež nám zajistila nezapomenutelnou vzpomínku. Anglicky hrané divadelní představení se nám profesoři na  našem gymnáziu snaží zprostředkovat každý rok a vždy se setkávají, a pravděpodobně se dál setkávat budou, se zájmem z našich řad                                             Zuzana Pešinová (6.A), Gymnázium Česká Třebová
 
Přednáška Martina Hilského 

Ve čtvrtek 3. března se v Pardubicích uskutečnila přednáška prof. Martina Hilského, které se zúčastnili i zájemci z naší školy. Na akci se vypravila  téměř třicetičlenná skupina studentů z druhého až čtvrtého ročníku vyššího gymnázia.
Martin  Hilský působí jako profesor anglické literatury na Filozofické fakultě Karlovy univerzity a je slavným překladatelem Shakespearových dramat a sonetů. Společně se svým kolegou, hudebníkem D. Dobiášem,  přetvořil známou tragédii Romeo a Julie do podoby jakéhosi „minimuzikálu“ a my jsme měli možnost vidět jeho premiéru.  Sami ztvárnili všechny mužské i ženské role. Při představení vysvětloval spojitost s  Shakespearovými sonety, které průběžně předčítali.
 Profesor Hilský  nás zaujal svou schopností vyprávět a udělal přednášku zajímavou svými komentáři. Popsal souvislosti mezi postavami z různých Shakespearových děl a ukázal nám, jak se dají vyložit jednotlivé pasáže. Svým vystoupením dokázal, že literární tvorbě opravdu rozumí a umí ji přiblížit i ostatním. Doufám, že budeme mít možnost zúčastnit se podobně zaměřených akcí i v budoucnu.                                                                                    Lucie Jasanská (6.A), Gymnázium Česká Třebová