Českotřebovský deník 244/2012  (2.10.)                                 

Najdi červený kontejner - fotografie z akce 2.10. na Starém náměstí určené pro veřejnost, zejména děti

 
Máme důstojný stánek pro Městské muzeum 

V sobotu jsme se s celou rodinou stihli zúčastnit se slavnostního otevření muzea. S velkou radostí jsme přijali fakt, že Třebová má opět důstojný stánek pro prezentaci svých muzejních sbírek. Nechci se vyjadřovat k vnějšku nové budovy, nejsem odborník, ale jako člověku, který často Klácelovou ulicí prochází, mi v kontrastu se starou budovou vůbec nevadí, naopak, zdá se mi, že jí tvoří příjemný doplněk. Interiér nás překvapil svou rozsáhlostí i pěkným a přehledným uspořádáním. Jistě, najdou se drobné (a třeba i větší) chyby, ale tak to v začátcích bývá, a chyby jsou od toho, aby se odstraňovaly. Chtěla bych touto cestou vyjádřit dík všem, kteří se na této obrovské práci podíleli - od projektantů až po uklízečky, vaše práce přinesla radost a užitek nám všem, i budoucím generacím. Ještě jednou díky a bravo!   Iva Stolínová
 
Začaly Burzy škol - první byla dnes 2. října ve svitavské Fabrice  

Znamená to současně, že se opět roztáčí kolotoč přípravy nových přijímacích zkoušek a nové přijímací řízení . Nabídka  oborů na školách zůstává veliká převeliká a příliš s tím nic neudělaly ani dosavadní optimalizační kroky Pardubického kraje. Ono zrušit školu nebo ji omezit není vůbec snadné. Na webu Pardubického kraje - odboru školství a kultury máme k dispozici v pdf formátu brožuru s přehledem   nově otevíraných  oborů a tříd spolu s počtem studentů  na všech středních školách kraje na další školní rok 2013/2014.  Může nás těšit, že i pro tento školní rok se prezentuje naše českotřebovské gymnázium jako  škola otevírající jak čtyřleté, tak osmileté studium, byť jsme v posledních letech otevřeli  zejména první ročník čtyřletého studia  s menším počtem  cca 20 studentů. Je to dáno především malou oblastí základních škol, odkud logicky  žáky nabíráme.  Pro posílení počtu studentů v I. ročníku je především potřeba zlepšit úspěšnost uchazečů z českotřebovských základních škol. Zkušenosti jsou zatím takové, že v tabulce  úspěšnosti žáků jsou na nejvyšších místech žebříčků uchazeči z Ústí n.O., Litomyšle, Lanškrouna a z okolí vůbec a až potom dále uchazeči z České Třebové. Od loňského přijímacího řízení Pardubický kraj stanovuje bodovou hranici, kterou musí uchazeč překročit, na gymnáziu byla o dost  vyšší než na jiných typech škol.  Tato skutečnost bohužel letos několik uchazečů právě z České Třebové odfiltrovala. Dobří uchazeči "odjinud" často dají přednost škole v místě svého bydliště a na jejich místo se Třebováci bohužel nemohou posunout, neboť nepřekročili stanovenou bodovou hranici. V druhém kole je tato hranice nižší, ale uchazeč již třeba znovu nepřišel, neboť dosažený počet bodů  v I. kole byl zase dost dobrý na to, aby byl přijat na některé odborné škole....  Jak tomu pomoci?  Zlepšit přípravu na přijímací zkoušky, i letos bude opět pro gymnázium stanovena bodová hranice, doufejme že o několik bodů níže než loni.. Pořád platí, že právě gymnázia jsou těmi školami, které dokážou připravit absolventy na vysokou školu nejlépe. A na VŠ  míří stále větší procento populačního ročníku... Burza škol, kde si budou moci deváťáci vybírat bude  opět také v České Třebové na Skalce v příštím týdnu 10. a 11. října. Opět zde  bude z čeho vybírat. Nabídek je dost, žáků  v devítkách opět poskrovnu.....
 
 
Dvě vysoké prohry mladších žáků na domácím ledě   

Celkem 33 branek inkasovali ve dvou domácích utkáních se Skutčí a Litomyšlí mladší žáci Lokomotivy, výsledkem byly pochopitelně dvě prohry. Částečnou omluvou může být fakt, že zkušenosti sbírali hráči mladších ročníků.
LIGA MLADŠÍCH ŽÁKŮ
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Skuteč 5 : 16 (1:5, 1:8, 3:3)
Branky: Stolín 2, Palán, Hošpes , Švub. Asistence: Kleisl, Stolín, Ruda, Švub.
Vyloučení: 5:4. Využití: 0:4. Oslabení: 0:2.
Sestava: Martinásek O. – Nesejt, Verner J., Koutecký, Pojezný, Deml, Havránek – Ruda, Novotný R., Havránek, Deml, Švub, Kolář, Hošpes, Stolín, Martinásek T., Palán.
 
TJ Lokomotiva Česká Třebová - HC Hlinsko 1 : 17 (0:8, 1:5, 0:4)
Branka: Švub. Asistence: Kolář. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Oslabení: 0:2.
Sestava: Martinásek O. – Nesejt, Verner J., Koutecký, Pojezný, Deml, Havránek – Ruda, Novotný R., Havránek, Deml, Švub, Kolář, Hošpes, Stolín, Martinásek T., Palán.
„Nepodařilo se nám zopakovat herní projev z minulého týdne. Nastoupili i hráči z mladších ročníků, z nichž někteří ještě nemají pro tuto kategorii potřebnou výkonnost a bohužel ani potřebné herní nasazení, které však postrádali i někteří kmenoví hráči. Máme co zlepšovat,“ uvedl trenér Stanislav Ruda.
 
MEDITACE TANCEM
Meditace jako aktivní cesta k hlubokému uvolnění, odreagování a načerpání nové energie
·      Dynamická Meditace, 7h 3. a 17.10.2012
(Po dohodě možné začátek meditace posunout)
·      Večerní meditace, 20h  8. a 22.10.2012
Místo konání: Cvičební sál na Veselce, Litomyšl
Další informace a přihlášky na tel. 605 147 812  Vstupné: 100Kč


Nemocnice jednají se zdravotními pojišťovnami společně 

Pardubice 2.10. 2012 - Setkání představenstev jednotlivých nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji se zdravotními pojišťovnami pokračovalo jednáním s představiteli České průmyslové zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Nedostavili se zástupci Vojenské zdravotní pojišťovny.
„Po jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou jsme nyní chtěli pomoci řešení problémových okruhů s menšími pojišťovnami,“ řekl radní pro zdravotnictví Martin Netolický. „Jsem hlavně rád, že všechny pojišťovny potvrdily zájem uzavřít smlouvu na další rok,“ dodal. Obsahem setkání na půdě Pardubického kraje  bylo mimo jiné vyúčtování za minulé roky a zvláštní úhrady za nákladné pacienty. Pojišťovny se většinou brání navyšování péče. Nemocnice například zaznamenaly proti předpokladům nárůst pacientů s roztroušenou sklerózou a je potřeba dořešit proplácení léčby. Zástupci představenstev proto dojednávali dodatky ke smlouvám za rok 2012, úhrady péče poskytnuté nad rámec sjednaných výkonů a uzavření smluv na období po 1.1. 2013. „Podle mého názoru měl kraj hrát roli prostředníka už dávno. Jedině tak totiž zamezí vzájemné rivalitě nemocnic,“ míní radní Netolický.  Často se objevovaly případy, kdy jedna nemocnice měla v daném oboru uzavřenou smlouvu s pojišťovnou dříve než ostatní a ty pak měly ztíženou pozici pro vyjednávání.
 
Hejtman otevřel mezinárodní veletrh zimních technologií na Dolní Moravě

Dolní Morava (2. 10. 2012) – Hejtman Pardubického  kraje Radko Martínek v úterý 2. října otevřel prestižní mezinárodní veletrh horských zimních technologií na Dolní Moravě, jediný odborný veletrh tohoto zaměření v České republice a třetí největší svého druhu v Evropě. Prošel si v doprovodu organizátorů veletržní expozice vystavovatelů situované v nově otevřeném horském Wellness hotelu Vista a jeho bezprostředním okolí.
„Je mi velkou ctí, že vás mohu  přivítat v Pardubickém kraji a v novém areálu pod Králickým Sněžníkem,“ řekl hejtman při slavnostním otevření veletrhu, kde se představuje rekordní množství vystavovatelů z celé Evropy. „Smyslem  setkání vás, kteří máte rádi sníh, hory a lyžování, je zejména výměna zkušeností. Věřím, že přispějí  nejen k rozvoji  střediska na Dolní Moravě, které letos čeká premiéra.  Největší překvapení zde zažijí příznivci sjezdového lyžování, kteří si zvykli jezdit za zážitky do renomovaných alpských středisek. Díky evropským fondům zde vzniklo centrum turistického ruchu za více než  miliardu korun,“ dodal hejtman.

 

Línek: Pétépáci vyzývají k obezřetnosti

Pardubice – (2. 10. 2012) -  Jednání oblastní rady východních Čech PTP – vojenských táborů nucených prací se dnes v Pardubicích zúčastnil i náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Pétépáci patří spolu se členy Československé obce legionářské, Svazu bojovníků za svobodu a Konfederace politických vězňů k nejaktivnějším organizacím lidí postižených režimem zejména v 50. letech 20. století.
Přítomní pétépáci kromě vlastních záležitostí debatovali i o stavu současné vládní politiky, kdy jednotlivé aféry nahrávají extremistickému smýšlení občanů. „Nemůžeme zapomenout na historický vývoj, který jsme sami prožili a jeho důsledky poznali na vlastní kůži, a proto musíme být velmi obezřetní,“ zaznělo z jejich řad. Roman Línek jim poděkoval za to, že své zkušenosti předávají mladým a vyslovil přání, aby další generace dokázaly dát svým dětem také tolik, jako oni.
Členové PTP mají na Pardubicku a Královéhradecku bezplatnou dopravu v autobusech  a s příštím vedení kraje se chtějí sejít a požádat o pomoc  v oblasti sociální a zdravotní.