Českotřebovský deník 245/2012 (3.10.)                                  
CZ LOKO hlásí:                                                                      

 
Tisíce lidí poznaly Letní pecky v kraji

Pardubice (3. 10. 2012) – Sfouknutím dortových svíček symbolizujících 23 novinek v cestovním ruchu na území Pardubického kraje, byla slavnostně ukončena atraktivní cestovatelská soutěž s názvem Letní pecky, poznej všecky.  A nutno říci, že se těšila velkému zájmu veřejnosti, když se jí zúčastnilo několik tisícovek lidí. Celkovým vítězem soutěže se stal Miloslav Lakomý z Luže. Hlavní cenu v podobě poukazu na víkend pro 4 osoby na Dolní Moravě mu dnes předali v Sále Jana Kašpara v bývalé reálce v Pardubicích hejtman Pardubického kraje Radko Martínek spolu s krajským radním Miroslavem Stejskalem. Na slavnostním večeru bylo odměněno celkem 20 vylosovaných výherců.
„Jsem velmi rád, že se nám prostřednictvím této netradiční formy prezentace cestovního ruchu podařilo vzbudit zájem v lidech o novinky v cestovním ruchu, které vznikly v posledních letech za velkého přispění peněz z regionálního operačního programu,“ říká hejtman Radko Martínek a vysvětluje tak výběr 23 objektů, které se do soutěže zapojily. „Vandrovní knížky byly na vybraných objektech a na informačních centrech rychle rozebrané. Museli jsme nechat udělat dotisk, celkem si je vyzvedlo 14 tisíc lidí,“ vyhodnotil odezvu radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal.
Soutěž Letní pecky si pochvalovali nejenom turisté, ale rovněž zástupci zapojených objektů. „Viděla jsem obrovské nadšení lidí ze soutěže a nových míst, která mohli objevovat. Nejcennější na celé soutěži však byla myšlenka propojení více turistických cílů v regionu, o kterých by se jinak lidé ani nedozvěděli. Přeji si, aby tento nápad pokračoval i v dalších letech, rádi bychom se opět zapojili,“ uvedla ředitelka Afrického muzea Dr. Emila Holuba Marcela Jeřábková. „V politice se málokdy stává, že dostanete děkovný dopis. Kvůli Letním peckám takových psaní přišlo od soutěžících hned několik. Lidé si léto v Pardubickém kraji užili a to mě těší,“ doplnil hejtman.

Vítězové hlavních cen:

  1. Miloslav Lakomý, Luže – víkend pro 4 osoby na Dolní Moravě
  2. Květa Čipová, Česká Třebová – wellness víkend pro 2 osoby v hotelu Aplaus Litomyšl
  3. Bohuslav Patočka, Litomyšl – víkend pro 1 osobu v Kramářově chatě na Suchém vrchu
  4. Ivana Šafářová, Ústí nad Orlicí – volný vstup pro celou rodinu do Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích
  5. Ivana Brázdová, Chrudim – volný vstup pro celou rodinu na zámek v Pardubicích

 

Shrnutí soutěže Letní pecky, poznej všecky:

  • principem soutěže bylo nasbírat alespoň sedm razítek z celkového počtu 23 možných
  • soutěž probíhala od 1. 7. do 16. 9. 2012
  • turisté si vyzvedli 14 tisíc Vandrovních knížek

 

Zapojené objekty:

- Dolní Morava – centrum turistického ruchu

- Kramářova chata na Suchém vrchu


Artis Pictus opět s naší účastí, vystavujeme i doma 

Ústí n. O./Praha – Přelom měsíců září a října je pro Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ústí nad Orlicí ve znamení řady akcí. Vedle výměnného pobytu s partnerskou školou v Norsku bylo tou hlavní setkání mladých umělců s názvem Artis Pictus, jehož se po loňské vydařené premiéře účastnili naši studentu i podruhé. 24. září se na pražském náměstí Republiky představila hned čtrnáctičlenná výprava pod vedením vedoucího učitele uměleckých oborů Jaroslava Habrmana, a to v nabité konkurenci čtyř set dalších studentů. Unikátní malování pod širým nebem letos přichystalo téma s názvem Souznění barev, v limitu 90 minut se jej chopili studenti 25 uměleckých škol. „Kvalita prací byla velmi široká od naivních malůvek po téměř profesionální výkony,“ zhodnotil výtvory přísným okem pedagoga Jaroslav Habrman a okomentoval také počínání „svých oveček“: „Kvalita našich prací byla také různorodá, žádný propadák mezi nimi ale nebyl. Když to shrnu, tak spíše nadprůměr. Hlavním přínosem je tvorba v neobvyklém a konkurenčním prostředí s úžasnou atmosférou a v omezeném časovém limitu.“
Podpořte hlasováním naše studenty
Ústecká výprava deseti dívek a čtyř chlapců se vracela domů s pozitivními pocity. Podle Anny Chrtkové, jedné z účastnic, se za své výkony nemusí stydět. „Může to znít trochu samolibě, ale naše SŠUP se dle mého názoru mohla nakonec chlubit kvalitou všech prací. U své práce ale doteď nevím, jestli jsem zvolila správně. Šlo stejně hlavně o radost ze samotné malby a o atmosféru práce na rušném pražském náměstí. A to vše se povedlo na výbornou,“ domnívá se letošní maturantka, která už svoji školu reprezentovala i na mezinárodních akcích.
O tom, jak druhý ročník soutěže nakonec dopadne, se rozhoduje právě nyní. Na internetových stránkách artispictus.cz probíhá až do konce října hlasování, v němž můžete podpořit i studenti naší školy i vy!
Mladší ročníky se představují
Své mnohdy první umělecké ostruhy sbírají aktuálně žáci prvních a druhých ročníků, jejichž klauzurní práce jsou nyní k vidění ve výstavní síni školy ve Špindlerově ulici. Výstava odstartovala první říjnový den, její konec je naplánován na 21. října. Zhlédnout ji tedy mohou a návštěvníci dnů otevřených dveří, jež se uskuteční ve čtvrtek 18. 10. od 8 do 16 hodin a nově také v sobotu 20. 10. od 8 do 12 hodin. Kdo nestihne oba zmíněné termíny, má možnost ještě 5. prosince od 8 do 16 hodin.
Široké záběr aktivit bude ústecká „umprumka“ prezentovat také na již tradičních přehlídkách škol. Tou nejbližší bude českotřebovská 10. a 11. října, 16. - 17. se uskuteční další v Chrudimi a 19. – 20. v Rychnově nad Kněžnou. V měsíci listopadu jsou naplánovány
 burzy v Pardubicích (2. – 3. 11.) a Hradci Králové (16. – 17. 11.). (jp)
 
Pro pamětníky jsme připravili brožurku "HORY-historie a vzpomínky".  Pro zájemce je k dispozici
 v IC MěÚ Česká Třebová, v restauraci NA HORÁCH a v hale nádraží při příležitostném prodeji
různých suvenýrů.   J.+ F.Křížkovi.