Českotřebovský deník 247/2012 (5.10.)                                  
Spolupráci Pardubického kraje s Českými drahami potvrdí dne 11. října od 10.15 hodin na 1. nástupišti osobního nádraží v České Třebové předání nového motorového vozu Regio-Schuttle.  Vlak byl spolufinancován z regionálního operačního programu Severovýchod. Součástí programu bude i zvláštní jízda do Lanškrouna a zpět.
 
Pěkné i šeredné

Mnoho občanů a také institucí vzorně pečuje o vzhled svého domu, okolí, květinová výzdoba je pravidelně velmi bohatá a udržovaná. Dříve tuto skutečnost sledoval Okrašlovací spolek a vyhlašoval soutěž o nejlepší květinové okno, balkon nebo zahrádku. nyní se již několik let vyhlášení takové soutěže neudělalo. Přesto občané na vylepšení vzhledu svého okolí pracují. Jako důkaz je na fotografii Sukův dům pod farou v Klácelově ulici, který pravidelně chválí všichni projíždějící z náměstí.  Takových domů je ve městě ovšem více a vše,m je třeba za péči o květinovou výzdobu poděkovat. Jako druhý snímek uvádím temné zákoutí u prodejny Billa, které kdysi navrhlo a realizovalo sdružení Rozmarýn a které mělo dotvořit a zlidštit prostor pro odpočinek a umožnit krátkodobý dohled nad dětmi.Dnes je ale často obsazený tak, jak si autoři realizace nepředstavovali. Také "zdravotní stav" atrakcí pro děti je nevábný, nepořádek. Zde by se naopak něco mělo změnit, odpočinkový kout snad nějak prosvětlit a hlavně zajistit,a aby nebyl úkrytek pro osoby, kteří si zde udělaly takový náhradní domov a brání ostatním v projektovaném využití tohoto jinak dobrého záměru.
Zatímco odpadkové koše před Billou jsou pravidelně čištěny, tak zde je zase naopak pravidelný nepořádek.

 

Volby jsou přede dveřmi: mítinky, letáky billboardy, osobní agitace i předvolební setkání.....

Mimo letáků a plakátů přišly na řadu mítinky, kde se provádí také osobní agitace. je to spíše záležitost některých volebních stran, především těch, kteří se nebojí kontaktu s lidmi.  V některých obcích jsou také nejrůznější kulaté stoly nebo jiné konfrontace. Jednou z takových malých obcí na našem okrese, kde se tak dělo byla obec Oucmanice u Brandýsa nad Orlicí. Na pozvání z Oucmanic přijeli 1. října zástupci všech důležitých stran favorizovaných v nastávajícím volebním zápase. Zde nebyly televizní kamery, snad proto se v diskuzi i trochu jiskřilo.  I zde byli  v diskuzi řízené starostou obce Oucmanice Ing. Petrem Markem dva Třebováci: Starosta Jaroslav Zedník  (TOP09 a starostové) a  krajský  radní JUDr. Martin Netolický (ČSSD), dále Roman línek (Koalice pro Pardubický kraj), Zdeněk Horáček (KČM) nebo Ing. Ladislav Valtr (ODS)..... Setkání sledovaly asi tři desítky místních občanů.. (fotografie z webu obce Oucmanice)
 
Změny ve vedeni ČD Cargo

Rezignoval také Předseda představenstva  Ing. Gustav Slámečka,  na jeho místo dočasně přechází Ing. Žaluda, generální ředitel ČD.  Českotřebovský zástupce  PhDr. Jiří Špička  po srpnovém odchodu z představenstva společnosti ČD Cargo přešel na místo náměstka SŽDC.  Obchodním ředitelem ČD Cargo by podle  kuloárových informací mohl přejít Ing. Vlastimil Chobot, který je v České Třebové jistě  velmi známou osobností. Pracoval jako náměstek přednosty v železniční stanici, a byl také jedno volební období členem městského zastupitelstva  v České Třebové za republikány... Na webu společnosti je zatím stále představenstvo v původním stavu...
 
Muzeum v Litomyšli zahajuje obnovu

Litomyšl (5. 10. 2012) – Poklepáním na základní kámen Regionálního muzea v Litomyšli byla tento pátek symbolicky odstartována revitalizace bývalého piaristického gymnázia z 18. století. Výstavba moderně pojatého komplexu podle  návrhu předního českého architekta Josefa Pleskota bude stát necelých 47 milionů korun.  Slavnosti v Litomyšli se zúčastnila i delegace Pardubického kraje v čele s hejtmanem Radko Martínkem.
„Pardubický kraj, který je zřizovatelem Regionálního muzea v Litomyšli, uspěl s projektem obnovy muzea v rámci Regionálního operačního programu Severovýchod a byla mu přidělena dotace 74 milionů korun,“ uvedl hejtman. Na základě toho se uskutečnil v místě restaurátorský a zjišťovací archeologický průzkum a v rámci veřejné zakázky byla vybrána firma s nejlepší nabídkou, kterou se stala PKS INPOS ze Žďáru nad Sázavou. Na rozdíl od původního odhadu 70,5 milionu korun nabídla cenu 46,6 milionu. „Touto rekonstrukcí se Regionální muzeum v Litomyšli připojí k obnově zámku a rozšíří tak celý historicky cenný, ale i v současné době aktivně žijící areál,“ dodal Radko Martínek.
„Naše muzeum bylo pro veřejnost uzavřeno od července letošního roku a začátkem září byla stavba předána  zhotoviteli. Ten by měl vše dokončit do prosince 2013. Se zpřístupněním muzea veřejnosti počítáme na jaře 2014,“ řekl ředitel René Klimeš.
Muzeum se v nové koncepci rozšíří o integrovaný vstupní objekt se vstupní a sociálním zázemím, ve vlastní historické budově vzniknou nové výstavní a společenské prostory včetně kafetérie a dostatečné zázemí pro různé nevýstavní prezentační a vzdělávací aktivity.
Na tento projekt funkčně navazuje rozšíření muzejních prostor v zámeckém pivovaru. Zde se již dnes nachází centrální depozitář muzea, který by měl být rozšířen, měly by zde vzniknout pracovny pro většinu odborných zaměstnanců muzea a konzervátorská dílna. Přesun do pivovaru umožní uvolnění hlavní budovy muzea pro zamýšlenou úpravu. Budoucí muzejní prostory v pivovaru, který je majetkem Města Litomyšl, jsou od července 2011 na míru adaptovány v rámci projektu „Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli“.
Cílem rekonstrukce je více otevřít muzeum veřejnosti, komunikačně i funkčně jej propojit se zámeckým návrším, vytvořit zázemí moderní muzejní instituce, která poskytuje komplexní služby a celkově dobře reprezentuje svého zřizovatele. Muzeum by se mělo stát místem poučení, relaxace a zábavy, místem, v němž je příjemné pobývat.

Průlom v řízení nemocnic. Zlepší ho nový informační systém

Pardubice (5. 9. 2012) – V poslední době došlo k poměrně významným posunům v oblasti financování zdravotní péče. Důvodem jsou především zásadní změny v úhradových mechanismech v oblasti akutní lůžkové péče, ale také snižování finančních zdrojů z veřejného zdravotního pojištění. „I v následujícím období očekáváme nedostatečné příjmy ze systému veřejného zdravotního pojištění určené na úhrady nemocnicím akutní péče na území kraje za poskytnutou zdravotní péči. Proto jsme se rozhodli pro zavedení komplexního informačního systému, který nemocnicím umožní optimalizovat vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám, analyzovat nejenom příjmy od pojišťoven, ale také náklady na konkrétního pacienta. Systém bude ve všech třech úrovních fungovat od 1. ledna 2013,“ říká radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický.
Dále byl vytvořen centrální datový sklad zdravotní péče Pardubického kraje s manažerskou nadstavbou umožňující provádět analýzy poskytované péče z hlediska klinického i ekonomického. Uvedený informační systém se ve spolupráci se společností SWLab s.r.o. podařilo vytvořit a naplnit daty všech pěti nemocnic na území Pardubického kraje poskytujících akutní péči. „Datová základna obsahuje data všech nemocnic kraje od roku 2008 po současnost, což reprezentuje více než 400 tisíc případů hospitalizací. Pracujeme také na sjednocování účetních osnov všech nemocnic. Při hodnocení budeme tedy schopni porovnávat konkrétní náklady mezi jednotlivými nemocnicemi, což doposud nebylo úplně možné. Mnohem lépe se tedy budou plánovat finanční, materiální i lidské zdroje ve vztahu k vývoji objemu poskytnuté péče a úhrad, které nemocnice obdrží ze zdravotního pojištění,“ osvětlil další výhody nového systému na podporu řízení krajský radní Martin Netolický.
 
Výstavba prádelny neomezí provoz nemocnice

Pardubice (3. 10. 2012) - Na Krajském úřadu Pardubického kraje se tento týden uskutečnilo úvodní jednání k energeticky úspornému projektu v Pardubické krajské nemocnici. Během tohoto jednání seznámil poskytovatel energetických služeb, společnost Siemens, přítomné zástupce Pardubického kraje a Pardubické krajské nemocnice s průběhem výstavby nové prádelny a na to navazujícími úspornými opatřeními.
Je to jeden ze stěžejních projektů, který bude mít dopad nejen na samotné využívání prádelny pro nemocnice kraje, ale také na ekonomiku nemocnice. Díky výměnám svítidel, úpravám osvětlení, úpravám rozvodů teplé vody a výměně termostatických hlavic bychom měli dosáhnout významných úspor tepla, vody i elektřiny,“ uvedl radní pro zdravotnictví Martin Netolický.
V rámci diskuze byly zodpovězeny dotazy k technickému řešení projektu a zejména dopadu prací na provoz nemocnice. Zástupci společnosti Siemens potvrdili platnost smluvně sjednaného termínu dokončení prací v první polovině roku 2013 a připravenost minimalizovat případná omezení zaměstnanců nemocnice a jejích pacientů v nadcházejícím období realizační fáze projektu.

 

Nové uzavírky omezí dopravu v Pardubicích a Vysokém Mýtě

Pardubice (4.10. 2012) – Krajský úřad Pardubického kraje povolil v těchto dnech několik uzavírek, které ovlivní dopravní situaci v  kraji. Ta nejbližší se týká Velké Pardubické, kdy silnice I/37 u závodiště bude vyhrazena pro parkování návštěvníků dostihů v den konání závodů, další uzavírka  bude následovat ve stejné lokalitě z důvodu výstavby podchodu pro pěší a cyklisty. Po deset dní čeká částečná uzavírka také řidiče, kteří budou projíždět Vysokým Mýtem. Bude se tam opravovat živičný kryt vozovky.
V den konání  122. Velké Pardubické České pojišťovny, tedy 13. října, bude od 7 hodin ráno do 19 hodin zcela uzavřen úsek silnice č. I/37 u dostihového závodiště. Na silnici bude zřízeno vyhrazeného parkování pro návštěvníky dostihů. Objízdné trasy jsou stanoveny přes centrum Pardubic a budou řádně vyznačeny. Po skončení dostihů, od pondělí 15. října, začne částečná uzavírka 200metrového úseku větve mimoúrovňové křižovatky silnice I/2 u závodiště, kde se až do 30. dubna příštího roku bude stavět podchod pod rampou křižovatky. Silniční provoz ve směru Přelouč – Pardubice bude veden po staveništi a pro směr Pardubice – Přelouč jsou stanoveny objízdné trasy. Hlavní objízdná trasa je vedena přes Lázně Bohdaneč a Živanice, další objízdná trasa bude značena přes Staré Jesenčany, Dubany, Čepí a zpět do Pardubic, Starých Čivic.
Doprava bude dočasně ztížená také při průjezdu Vysokým Mýtem. Nový povrch dostane necelý kilometr úseku silnice I/35 na průtahu městem,od křižovatky s ulicí Pražská po křižovatku s ulicí Prokopa Velikého. Částečná uzavírka bude trvat od 15. října do 25. října. Pro směr Litomyšl – Holice bude doprava vedena po volné polovině vozovky, pro směr opačný budou vyznačeny objízdné trasy po městě.