Českotřebovský deník 250/2012 (8.10.2012)                         

Na Biskupický kaléšek jel z České Třebové mimořádný vlak. Zaplatila ho Koalice pro Pardubický kraj

Akce byla zdařilá.  Zúcastnilo se minimálně 200 lidí s tím, ze mimořádný vlak byl obsazen téměř plně již z České Trebové.  Cestující kvitovali, ze jsme alespoň na jeden den obnovili dopravu na trati, kde se již téměř rok osobní vlaky nevyskytují a tak vlak přišli pozdravit i občané na zastávky. Hlavní otázkou všech bylo, zda se nám podaří dopravu obnovit. Vše bude záležet na výsledku voleb tento pátek a sobotu. Z naší strany Koalice pro Pardubický kraj vůle pro obnovu provozu je velká, ale budeme mít sílu vrátit vlaky na koleje ???  Jiří Vencl.(fotky Pavel Prchal)
 
Festival slivovice ve znamení oslav 750. výročí první písemné zmínky o Biskupicích 

Biskupce (5. 10. 2012) -  Festival slivovice byl ve znamení oslav první písemné zmínky o obci, od níž uplynulo 750 let. Při této příležitosti požehnali v kostele prapor a obecní znak. Na návsi pak čekal návštěvníky tradiční závod  velocipedů a veřejná degustace vzorků pálenky. Vítěze Biskupického kaléšku Františka Zapletala z obce Čechy pod Košířem dekoroval hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Pardubický kraj, který reprezentovali  také náměstek Roman Línek a radní Jana Pernicová, podpořil tuto významnou akci na malé Hané finančně.
„V této malohanácké obci se již více než tři století vyrábějí ovocné destiláty. A právě této tradici je věnován festival, který dnes patří k hlavním kulturně společenským akcím Pardubického kraje,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek po prohlídce výstavy věnované historii obce, kde veřejnost poprvé spatřila původní oponu z loutkového divadla v Biskupcích. „Festival není jen o slivovici, pálení a pití destilátů. Je především o lidech, kteří zde žijí po staletí a o jejich práci.“
 Výtěžek  z dražby vítězných vzorků pálenky byl jako již tradičně věnován pro potřeby Dětského domova v Moravské Třebové.

 

 

 
 
 
 
PODĚKOVÁNÍ  

Město Česká Třebová, Městské muzeum Česká Třebová a Velorex Club v AČR Praha děkují za spolupráci při zajištění doprovodných akcí při otevírání nového městského muzea, zajištění setkání majitelů vozítek Velorex a za ochotné zapůjčení potřebného vybavení ve dnech 27.9.2012 až 30.9.2012 středisku služeb firmy DRUMEL a Co. s.r.o., Aeroklubu Česká Třebová, Městské policii Česká Třebová,  obci Přívrat a Řetová, dobrovolným hasičům z jednotek Česká Třebová, Přívrat a Řetová, firmě RYDO s.r.o. a Eko Bi s.r.o., Mgr. Z. Krásovi, pp. M. Pospíšilovi a T. Rozlílkovi.
                                                                                                      Ing. Karel Švercl, vedoucí odboru  rozvoje města a investic
 
Uzavření Sadové ulice od 15.10. do 16.11.2012 z důvodu opravy kanalizace 

Z důvodu opravy kanalizace na ulici Sadová (úsek od čp. 217 k čp. 637) bude nutná úplná uzavírka komunikace pro všechna vozidla. Uvedený úsek bude uzavřen i pro autobusovou dopravu. V době uzavírky nebude obsluhována zastávka Česká Třebová, hudební škola. Doba uzavírky: od 15.10. do 16.11.2012
 
Aktuálně z fotbalu

"A" mužstvo porazilo Živanice  3:1.
"B" mužstvo zvítězilo nad Pomezím 3:0.
Dorost porazil Pardubice B  1 : 0.
Starší žáci vyhráli nad Hlinskem 3:0.
Mladší žáci deklasovali Hlinsko 16:2 !
Turnaj přípravek v Hlinsku  a v Chocni byl zrušen.
 
Třebováci na krajských volebních kandidátkách                 

Kandidátní listiny již netrpělivě čekají v obálkách na použití ve volbách 12. a 13. října, tedy již nyní v pátek a v sobotu.  udělejme si přehled o tom, kteří kandidáti zde najdeme s bydlištěm v České Třebové a vezmeme to pěkně podle čísel volebních stran. Celkem zde najdeme 18 kandidátů  na 9 kandidátkách:
 
7 - Volte pravý blok  www.cibulka.net  - 0
8 - Strana práv občan. Zemanovci  Vlastimil Vorba  (16. místo)
16 Strana soukromníků ČR 0
20 Moravané 0
22 Národní socialisté - levice 21. století 0
26 Nezávislí - 0
28 Východočeši Mgr Marek Hylena (7), Petra Zubčeková (23)
35 Sdružení sportů ČR 0
43 Komunistická strana Čech a Moravy 0
51 Strana zelených Radek Hübl (3.) Mgr. Iva Fikejsová (15.)  Martin Saifrt (28), Jakub Provazník (41), Jaroslav Bartošek (44)
53 Dělnická strana sociální spravedlnosti - stop nepřizpůsobivým  0
55 Koalice pro Pardubický kraj   Ing. Jiří Vencl (34),  Dobromil Keprt  (48)
57 Suverenita strana zdravého rozumu  Alena Sedláčková (16)
60 ČSSD  JUDr. Martin Netolický, Ph.D. (1)
70 ODS  Mgr. Josef Kopecký (19), RNDr. Vlastimil Hruška (41)
77 Strana svobodných občanů  Václav Košnar (13.), Martin Kašpar (19.) Filip Košnar (24)
79 TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj Jaroslav Zedník (1)
83 Komunistická strana Československa  0
93 Česká pirátská strana  0
 
Čtvrté přípravné utkání hokejistů na litomyšlském ledě. 

Litomyšl - Česká Třebová 9:2 (2:0, 2:2, 5:0)
Branky: 4. a 54. Peška, 5. a 46. Dospěl, 23. a 56. Vágner, 35. Hudousek, 44. Kučera, 48. Fikejz – 21. Černý (Jetmar), 28. Hašek (Chadima). 
Rozhodčí: Kobr - Kolář. Vyloučení: 9:7 (navíc Novotný na 10 minut). Využití: 5:0 (!). Diváků: 165.
Česká Třebová: Kaplan – Mlejnek, Čejka, Řehák, Chadima, Novotný – Černý, Vích, Jetmar – Uhlíř, Musil, Kopečný – Brukner,Teplý, Doha – Váně, Hašek. Hlavní zbraní domácího týmu byly přesilovky. Zatímco Lokomotiva nevyužila ani jednu z devíti přesilových her, Litomyšl jich zužitkovala pět ze sedmi. Pět z devíti gólů inkasovala Česká Třebová ve třetí třetině.
Závěrečné přípravné utkání odehraje Lokomotiva Česká Třebová v úterý 9. října doma opět s Litomyšlí (od 18.30 hodin).
 
Srdečně Vás zveme na příjemné setkání s cestovatelkou Alenou Pirklovou,
které se uskuteční 3.11.2012 v bývalé škole ve Svinné  
Povídat si budeme o 
PUTOVÁNÍ PO KRÁLOVSTVÍ BHÚTÁN  -  nazývané také zemí hřmícího draka. 
Začínáme v 18:00h.
 
Poděkování všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu jubilejním ročníku  10. výstavy hub.

Poděkování patří všem členům ZO ČSOP Podorlicko a jejím příznivcům, kteří se podíleli na propagaci, sběru, instalaci, určování,  vaření, tvorbě tiskovin, večerní hudební produkci, úklidu ale i těm, kteří přišli nabídnout pomocnou ruku. Týden před výstavou hub proběhla návštěva 5 členů ČSOP v partnerské organizaci v Agrate Brianza v Itálii. Podíleli se na dobré reprezentaci města. Na návštěvě v Itálii bylo pořízena spousta fotek, které  budou prezentovány členům organizace na některém ze zimních večerů.
 
Město Agrate Brianza trvale roste

K 1. lednu 2012  mělo naše partnerské město 12 243 obyvatel za půl roku do 30.6. přibylo 87 občanů. Na rozdíl od České Třebové, jejíž počet (přihlášených) obyvatel trvale klesá mají v Agrate Brianza trend zcela obrácený. těžko spekulovat nad tím čím to je, ovšem Agrate má pro svůj rozvoj v oblasti Brianza v Lombardii poblíž velkoměsta Milano zcela jiné podmínky. Brzo se tedy může počet obyvatel obou partnerských měst vyrovnat.
 
Městské slavnosti v  Agrate Brianza  

O prvním říjnovém víkendu se v Agrate Brianza konaly městské slavnosti, kterých se zúčastnila také delegace partnerského města Česká Třebová pod vedením starosty města Jaroslava Zedníka a místostarostky Ing. Jaromíry Žáčkové. Již před týdnem byla v italském parztnerském městě pětičlenná skupiny českotřebovských ochránců přírody, kteří již několik roků  s italskými mykology. Mykologické výstavy  pak ovšem byly vlastně současně v Agreate Brianza i v České Třebové až o tomto víkendu 5. - 7 října. V českotřebovské delegaci byli jak hudební skupiny, tak i sportovci.  Program Dnů města v Agrate Brianza je roztsáhlý a nebyl omezen jen na jediný víkend. Akce byla zahájena již ve dnech 29. - 30. září a uzavřena bude až o nadcházejícícm víkendu.  Program lze prohlíédnout na webu www.comune.agratebrianza.mb.it/
 
Otevření nového Centra sociálních služeb v Lanškrouně se uskuteční dne 22. listopadu.

Centrum sociálních služeb bujde sídlit v Havlíčkově ulici 1129. Bude jej provozovat Charita.  V den otevření je možné odpoledne od 13 do 16 hodin nové centrum prohlédnout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koncert Pepy Nose v evangelickém kostele v Letohradu - Petříkově

  •