Českotřebovský deník 251/2012 (9.10.)                                

Anketa spokojenosti pacientů hospitalizovaných v nemocnicích akutní péče našeho kraje

Pardubice – (9. 10. 2012) Pardubický kraj už má první výsledky ankety spokojenosti pacientů hospitalizovaných v nemocnicích akutní péče v Pardubicích, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a ve Svitavách, v jejich  ambulancích a na porodních odděleních.  Dotazníky během tří měsíců vyplnilo přes 2 300 pacientů ze  čtyř nemocnic. Dotazy v anketách směřovaly na jejich spokojenost s péčí, s přístupem zdravotnického personálu, se stravou, úklidem či režimem v jednotlivých zařízeních.
„Naším cílem je dát nemocnicím zpětnou vazbu, kde mají v přístupu k pacientů rezervy a co by mohly zlepšit,“ říká radní pro zdravotnictví Martin Netolický, který se seznámil s vyhodnocením ankety. „I když jsou výsledky velmi dobré, chceme, aby týmy kvality v jednotlivých zdravotnických zařízeních vypracovaly do měsíce od zpracování výsledků projekty, co udělají pro spokojenost co největšího počtu pacientů,“ dodal.
Jedním z příjemných překvapení bylo, že lidé v ambulancích jsou ze 60 procent ošetřeni do 15 minut a na dalších 32 procent se dostane  do hodiny. Také s informacemi, které od lékařů v ambulancích dostanou, jsou ze 70 procent lidé velmi spokojeni.  Osmdesát šest procent pacientů ambulancí je přesvědčeno, že je s nimi zacházeno s úctou a respektem.
Když hospitalizovaní pacienti známkovali své nemocnice jako ve škole, dali jim ze 60 – 70 procent jedničku. Na velmi dobré úrovni kolem 90 procent se pohybovala důvěra k personálu i jeho dosažitelnost v případě potřeby. Náš  dík patří Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice, která pro nás připravila software na zpracování dotazníků. Tím nám značně ulehčila práci při jejich vyhodnocování,“ uvedla Eva Havlíková, která se na přípravě ankety podílela. Anketa bude pokračovat i v příštích měsících.
 
Rodina na stezce bude 21.října  

Český svaz ochránců přírody Podorlicko v České Třebové pořádá v neděli 21.10.2012 akci RODINA NA STEZCE
Výlet na trase naučné stezky Údolím Skuhrovského potoka je určen pro dětské nebo rodinné týmy. Čekají vás šiškové panenky, čichárium, hmatárium, brambory pečené v ohni, ježčí a houbová soutěž, pouštění draků a další zajímavosti.
Délka soutěžní trasy je 4 km. Start - u začátku naučné stezky v obci Rybník u hřiště průběžně od 14.00 do 16.00 hodin.
Konec - u restaurace Nad Hrází do 17.00 hodin. Startovné 30 Kč.
 
Ve středu 10.  listopadu do Národního domu - Poutníci křtí nové CD  

Přátelé, máme hotový další videoklip k písničce Skála z našeho CD Dlouhá cesta. Budeme rádi, když si ho pustíte, nejlépe na našich stránkách www.poutnici-ct.cz a případně pošlete tento odkaz dále  Další doplňující zpráva ke křestu našeho CD, který bude 10.11.2012 v Národním domě v České Třebové od 19 hodin. Jako hosté vystoupí nejznámější český farář (polského původu) Zbigniew Czendlik, písničkář Slávek Janoušek a Medvědi  Česká Třebová. Těšíme se na Vás.  POUTNÍCI Česká Třebová
 
Tradiční oslava Dnů Země v Agrate Brianza 

Ve dnech 6. a 7. října 2012 se českotřebovská delegace zúčastnila tradičních Dnů země v italském družebním městě Agrate Brianza.
Českotřebováci obohatili zvláště program sobotního a nedělního podvečera, kdy vystoupila country a blue-grassová skupina KAROLINA a rocková kapela EL CAMINO.   Mladí českotřebovští judisté předvedli  pod vedením trenérů Vlastimila Zemánka a Karla Gregara exhibiční vystoupení pro  své italské protějšky. Součástí programu byla i zajímavá výstava hub a výstava fotografií v místní knihovně. Po slavnostní nedělní mši v kostele sv. Eusebia, který doprovázel pěvecký sbor Scuola Cantorum,  proběhl v sále zastupitelstva slavnostní akt udělení cen vedoucí dobrovolnické organizace A.V.U.L.S.S. paní Carmen Collia a zakladateli a prezidentovi atletické  sportovní asociace v Agrate Brianza panu Cesare Brambilla. Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města
 
Studenti a učitelé z německého Balingenu přijati na českotřebovské radnici

Dne 5. října 2012 byli na českotřebovské radnici přijati studenti gymnázia z německého Balingenu, kteří do České Třebové přijeli na výměnný pobyt pozvání svých kamarádů z místního gymnázia. Studenty v obřadní síni města uvítal pan místostarosta Dobromil Keprt. Studenti z partnerské školy v Balingenu se seznámili s Českou Třebovou, zahráli si společně bowling, absolvovali také návštěvu Litomyšle a také hlavního města Prahy.  Učitelé se v pátek večer také zúčastnili zahajovacího koncertu Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka.
 
ZUŠ Česká Třebová vytopena 

Na konci prázdnin, 21. srpna v noci, praskla ve druhém patře Základní umělecké školy Česká Třebová, v budově na Kozlovské ulici, hadička u nádržky vody splachovadla na toaletách. Za čtyři hodiny byla celá budova vytopena.
„Byl jsem se v „zušce“ podívat v pátek 5. října, tedy šest týdnů po tom, co k události došlo. A byl jsem v šoku, co udělá jedna nenápadná hadička,“ říká člen rady města Česká Třebová Josef Kopecký.
Město Česká Třebová je zřizovatelem ZUŠ, ve spolupráci s ředitelem ZUŠ MgA. Bohuslavem Mimrou také celou věc řeší.
„Pan ředitel mě společně s Milošem Žáčkem, majitelem firmy EMZET, která provádí vysoušení objektu, provedli po celé ZUŠ, ukázali mi, jaké následky voda zanechala na chodbách, schodišti i učebnách. Je to neuvěřitelné, co už dnes dokážeme. Přiznávám, že o těchto technologiích jsem neměl ani zdání,“ říká člen rady města. Vysoušení je prováděno hned několika technikami, klasickými vysoušeči vzduchu, horkovzdušnými kompresory i tyčemi, které, vyzařující teplotu 300 stupňů Celsia, se vkládají přímo do mokrého zdiva.
„Bez zásahu firmy by objekt vysychal měsíce, takhle bude budova bez vlhkosti již za dva měsíce. Podle plánů pana ředitele skončí rekonstrukce v polovině příštího roku. I proto je třeba ocenit, jak škola dokázala i v těchto nepříznivých podmínkách zajistit svůj provoz,“ říká Kopecký. Veškeré opravy, které se budou pohybovat mezi půl milionem a milionem korun, by měly být financovány z pojistky školy. (Foto Josef Kopecký)
 

Burzy filantropie v Pardubickém kraji se osvědčily

Bezmála 900 tisíc korun získaly neziskové organizace na své projekty od donátorů na celkem čtyřech burzách filantropie, které se uskutečnily v tomto roce v Pardubickém kraji. Pomoc na svět prospěšným projektům pomohli zástupci podnikatelského sektoru a  Pardubický kraj.
 „Hlavním cílem burz filantropie bylo setkávání neziskových organizací se zástupci podnikatelského sektoru a podpora smysluplných projektů,“ řekl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje, který nechyběl na žádné ze čtyř akcí. „A tento cíl se podařilo beze zbytku naplnit. K příspěvku 200 tisíc korun, které prostřednictvím těchto burz věnoval na projekty Pardubický kraj, přibylo dalších téměř 700 tisíc korun od firem,“ hodnotí úspěch akcí radní Šotola.
Burzy filantropie v Pardubickém kraji po loňském úspěchu zorganizovala Koalice nevládek Pardubicka. A výsledky se letos skutečně dostavily.  „Díky zájmu a finanční podpoře Pardubického kraje a podnikatelské sféry a se podaří zrealizovat 22 neziskových projektů a podpořit je částkou 880 tisíc korun,“ konstatuje Jana Machová z pořádající organizace.
Šňůra letošních burz byla odstartována v březnu v Pardubicích, kde neziskovky vysoutěžily téměř 400 tisíc korun pro celkem 8 projektů. Podzimní kolo potom pokračovalo v září ve Svitavách a v Chrudimi, v říjnu v Ústí nad Orlicí. Ve Svitavách  podporu 130 tisíc korun získalo celkem 5 projektů, v Chrudimi uspěly 4 projekty za celkových 120 tisíc korun. Poslední letošní burzu hostilo Ústí nad Orlicí a ani tam nepřišly neziskovky zkrátka. Pět spokojených prezentujících si odnášelo šeky na celkovou částku 230 tisíc korun.
Na letošních burzách filantropie se ovšem nerozdávaly jen šeky. Podnikatelé a firmy chtěli pomoci i jinak. Věnovali třeba starší počítače, tablety včetně předplacených datových služeb, nábytek či dokonce seno pro zvířátka.
Shrnuto a sečteno – burzy filantropie přinesly neziskovkám v kraji bezmála milion korun ve finanční a jiné materiální pomoci na projekty především sociální ale i ekologické. Díky burzám filantropie bude podpořena například krajská linka bezpečí, děti v pěstounské péči, lesní školka či nová voliéra pro orly skalní. V burzách soutěžilo o podporu více než 63 organizací, z nich byla podpořena jedna třetina, tedy 22 organizací a projektů.
Jedním z více než třiceti firemních donátorů, které burza filantropie zaujala, byl i Miloš Huryta z Iveco Irisbus. „Burzy filantropie se účastním již podruhé a musím říci, že prezentace neziskovek oproti loňsku byla o poznání profesionálnější,“ zhodnotil akci Miloš Huryta a dodal:  „Bude-li to v našich možnostech, příští rok se opět zúčastníme.“ „Filantropie není jen o finanční podpoře, je i o vzájemné komunikaci, spolupráci a poznání se. Neziskovky se naučily prezentovat projekty a říct si o určitou podporu, firmy zase poznaly problémy financování neziskových projektů,“ dodal na závěr radní Šotola.
 
 
Skipark Červená Voda  má nové asfaltové napojení

Červená Voda (6. 10. 2012) - V sobotu byla slavnostně zprovozněna nová asfaltová komunikace, která spojuje moderní lyžařský areál Skipark Červená Voda se státní silnicí  I/11.  „Již v roce 2011 jsem se účastnil jednání, která v zájmu cestovního ruchu i zlepšení dopravní obslužnosti vedla k shromáždění potřebných 17 milionů korun na výstavbu této nové silnice. Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo  příspěvek 4,5 milionu korun,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek, který spolu se starostou obce Červená Voda Milošem Harnychem a dalšími starosty slavnostně uvedl novou silnici do provozu. Hlavním přínosem  komunikace je fakt, že přijíždějící lyžaři neobtěžují obyvatele místní části Mlýnický dvůr. Zároveň se zvýšila bezpečnost a kvalita cestování jak pro turisty, tak pro místní občany.

 
 Ve Svinné se o víkendu definitivně loučí s letošní outdoorovou sezónou...