Českotřebovský deník 252/2012 (9.10.)                                  

ODC - Open Dance Contest 2012

Taneční soutěž určená všem začínajícím tanečníkům se odehraje 4. listopadu v České Třebové. Je určena všem těm, kdo organizováni, či neorganizováni rádi tančí. Přivítáme všechny nadšence, kteří si sami vytvoří choreografii (vystoupení) ať už v jednotlivcích, duech, či malých skupinách. Soutěž nerozlišuje taneční styly, předpokládáme však užití spíše moderních tanečních stylů.
Odměnou prou soutěžící budou diplomy, medaile a věcné ceny. Hodnotit je bude odborná pororota složená převážně z vedoucích tanečních kolektivů regionu. Rádi na soutěži přivítáme soutěžící ze ZŠ, DDM, ZUŠ, tanečních skupin, tanečních škol. Musí však splňovat podmínku, že si choreografii vytvořili sami. Více informací, propozice a online přihlášku najdete na www.skola-ct.cz .
Těšíme se na vás,  Šárka a Jaroslav Prosssovi (pořadatelé)
 
V sobotu 10.  listopadu do Národního domu - Poutníci křtí nové CD  

Přátelé, máme hotový další videoklip k písničce Skála z našeho CD Dlouhá cesta. Budeme rádi, když si ho pustíte, nejlépe na našich stránkách www.poutnici-ct.cz a případně pošlete tento odkaz dále  Další doplňující zpráva ke křestu našeho CD, který bude 10.11.2012 v Národním domě v České Třebové od 19 hodin. Jako hosté vystoupí nejznámější český farář (polského původu) Zbigniew Czendlik, písničkář Slávek Janoušek a Medvědi  Česká Třebová. Těšíme se na Vás.  POUTNÍCI Česká Třebová
 
ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová pořádá pro veřejnost Den stromů v ekocentru Červenka
23.10. 2012 od 8 do 16 hodin.
Co vás čeká? 
Prohlídka ekocentra, poznávání dřev, listů, plodů a šišek, tvořivá dílna, drobné občerstvení
 
Sociální služby a Evropská unie, hlavní téma konference v Litomyšli

Litomyšl (9. 10. 2012) –  Účastníci dvoudenní konference Sociální služby a EU, která byla pořádána v rámci  Individuálního  projektu Pardubického kraje financovaného z ESF a státního rozpočtu, se podívali na sociální služby z různých úhlů pohledu. Zástupci Pardubického kraje, hejtman Radko Martínek a radní zodpovědný za sociální oblast Jiří Brýdl, hovořili o postoji Pardubického kraje k sociálním službám. Konference se zúčastnili také zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR  Petr Hanuš a  Radek Hanuš, kteří nastínili možný výhled změn v sociální oblasti a základní principy dotačního řízení pro rok 2013 pro poskytovatele sociálních služeb. Senátorka Miluše Horská  se věnovala  problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením a legislativním výhledům v této oblasti. 
„Sociální služby vždy považoval Pardubický kraj za prioritu. Přestože vláda nevkládala do systému dostatek finančních prostředků, kraj ze svého rozpočtu pomohl poskytovatelům, aby zabránil možnému rušení sociálních služeb,“ uvedl hejtman Martínek, jak se kraji daří udržovat stávající síť služeb. Hejtman s potěšením konstatoval, že o sociálně potřebné je v kraji dobře postaráno.  
O sociálních službách v kontextu evropské civilizace hovořil radní Brýdl. Mít soucit a starost o druhé, dokázat se postarat o své blízké, považuje za prvotní úkol. Teprve když selžou  tyto prostředky, nastupuje institucionální péče. „Sociální služby jsou stále závislé na evropských penězích,“ rozvinul další téma. „Nikdo se nezabývá tím, co nastane, až tyto zdroje nebudou dostupné,“ obává se o budoucnost financování sociálních služeb Jiří Brýdl.
Návrhy opatření pro zvýšení uplatnění osob se zdravotním postižením na trhu práce přednesla senátorka Miluše Horská. Dlouholetá ředitelka speciální školy Svítání  nastínila, kudy by se měla ubírat legislativa.  Řešení spatřuje například ve větší zainteresovanosti  pracovníků úřadů práce, aby aktivněji hledali pracovní uplatnění pro handicapované.
Konference se zúčastnila také vedoucí odboru sociálních služeb Prešovského samosprávného kraje Margita Poptrajanovski. Posluchače seznámila s transformací kojeneckých a dětských domovů na Slovensku. Zároveň zhodnotila klady a zápory tohoto procesu, který na Slovensku úspěšně probíhá již 10 let. Reagovala tak na vystoupení Miloslava Macely, který na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR připravuje transformaci systému péče o ohrožené děti.
Závěr konference patřil radnímu pro neziskový sektor Pavlu Šotolovi s informací o vývoji neziskových organizací v Pardubickém kraji, možnostmi jejich rozvoje a především zhodnocení burz filantropie, které proběhly v měsíci září a které jsou novou příležitostí pro získávání finančních prostředků díky zapojení podnikatelského sektoru.
Díky zajímavým příspěvkům odborníků na problematiku sociálních služeb hodnotili účastníci pracovní konferenci velmi dobře. Prezentace jsou uveřejněny na webových stránkách projektu www.sluzby-pardubickykraj.cz.

Pozor na to s kým telefonujeme!

V poslední době se nám v poradně množí případy klientů, kteří si tzv. „uzavřou smluvní závazek“ po telefonu. Popíšeme krátce skutečný příběh starého pána, kterému kdosi - cosi nabídl po telefonu. Jednalo se o službu výhodného zprostředkování pronájmu plochy domu někde v „Dolní – horní“ k reklamním účelům. Muž nabídce příliš nerozuměl, druhá strana nabízela po telefonu velké zisky a starý pán nadiktoval příjemně hovořícímu člověku své iniciály. Telefonát skončil a muž si uvědomil, že vlastně nemá o nic takového zájem. Na číslo, které našel v historii telefonu, poslal sms zprávu, že vše ruší, nemá o pronájem plochy za účelem reklamy zájem. Číslo však již bylo nedostupné a během týdne přišel klientovi dopis od společnosti „Bezreklamky“. Zástupce společnosti mu dopisem děkuje za to, že uzavřel smlouvu a současně ho žádá o zaplacení 3 - 4 tisíc korun poplatku. V přiložených obchodních podmínkách se starý člověk mohl dočíst, že smlouva vznikla telefonátem s konzultantem společnosti a bezprostředně po ukončení telefonátu byly údaje poskytnuté seniorem zveřejněny na webu. Došlo tedy ihned k plnění smlouvy. Společnost v obchodních podmínkách uvádí, že odstoupit od smlouvy v podstatě není možné (s odvoláním na § 53, občanského zákoníku odstavec 8, písm.a.). V něm se skutečně praví, že spotřebitel, který uzavřel smlouvu prostředky komunikace na dálku, nemůže na odstoupení využít standardní 14 denní lhůtu, a to proto, že s výslovným souhlasem klienta došlo k plnění domluvených služeb ihned. Pro tyto případy čtrnáctidenní výpovědní ochranná lhůta ke zbavení se takového závazku neplatí. Údaje, které starý pán poskytl, byly ihned zveřejněny a zprostředkovatelská firma tedy plnila své služby podle telefonicky uzavřeného závazku.
Na jmenovanou společnost podávají spotřebitelé hromadné žaloby, trestní oznámení a brání se u soudů.
Jde nám však obecně o to, že naše společnost se stává méně a méně bezpečným prostředím pro starší a důvěřivé lidi, kteří si nedokáží uvědomit společenský a právní dopad obyčejného závazku uzavřeného písemně. Natož pak závazku uzavřeného zdánlivě nevinným telefonátem. Z nahrávek, které jsou monitorovány a používány jako důkazní materiál takové společnosti, bývá pak patrné, že klient byl konzultantem společnosti řádně informován a nadiktováním svých údajů poskytl s uzavřením smlouvy souhlas. Krátce řečeno – prostým nadiktováním údajů byla uzavřena smlouva! Je pak velmi těžké prokazovat, že dotyčný starý člověk např. neměl tušení, co mu to milý konzultant vysvětluje a neuvědomil si vůbec právní důsledky celého rozhovoru. Vychován tak, že slušnému a příjemnému člověku se na otázky odpovídá a přesvědčen, že položením telefonního sluchátka celá záležitost prostě skončí, stává se  senior  často obětí solidní manipulace.
Co můžeme doporučit pro obranu lidí? Jistě nepřestaneme telefonovat. Pokud nám však někdo něco výhodného nabízí, chce po nás osobní údaje atd. a my nemáme o nic takového zájem, můžeme užít například formulací: Nerozumím tomu, co mi nabízíte, co říkáte, nemohu se soustředit, popřípadě jsem rozrušený, nemocný. Beru silné léky. Nechci ty věci, které mi nabízíte!“ Jistě i jiné formulace: „Nemám o Vaši nabídku, služby či zboží zájem, neobtěžujte mě, prosím!“
Je to jen náš typ pro jednání s různými „podnikavci“, kteří žijí ze zneužívání jiných, slušných lidí. JF, Občanská poradna Polička
 
Marmeládové eurotažení Hamé nemělo šanci na úspěch, potravinářská firma šla hlavou proti zdi. Existuje však jiná cesta. Po vzoru Rakouska chci dosáhnout výjimky z přísné evropské legislativy alespoň pro výrobky prodávané na území ČR 

Roční úsilí Hamé dosáhnout možnosti používat onačení marmeláda pro své výrobky z jahod, meruněk a dalšího ovoce se zákonitě minulo účinkem, a tyto výrobky tak budou muset nadále nést označení džem. Hamé toho totiž chtěla dosáhnout tím, že by marmeládě jako výrobků z jahod a meruněk byl přiznán status zaručené tradiční speciality. „EU nemohla uznat jako zaručenou tradiční specialitu něco, co je v rozporu s její platnou legislativou. Platná směrnice EU z roku 2001 totiž definuje marmeládu jako výrobek obsahující minimálně 20% podíl citrusových plodů. Přes tuto podmínku zkrátka v současné době nejede vlak“, upozorňuje europoslanec Březina s tím, změna této legislativy je nereálná. „Stávající definici marmelády si však žárlivě střeží jižanské státy EU, které citrusové ovoce pěstují, což jim dává konkurenční výhodu na jednotném trhu EU proti ostatním státům. Snaha změkčit definici marmelády v EU by tak prakticky jistě narazila na jejich blokační menšinu a tím by byla odsouzena k neúspěchu“, objasňuje Březina, který se ochranou tradičních potravinářských produktů dlouhodobě zabývá.
Jedinou reálnou možností by tak bylo po vzoru Rakouska sjednání výjimky z platné legislativy EU. „Při vyjednávání o vstupu do EU se pozornost soustředila na slivovici, rum a Českobudějovické pivo a marmeláda bohužel poněkud zapadla. Rakousku se přihodilo to samé, zaspání v době přistoupení k EU však napravilo a výjimku si sjednalo o deset let později. Těžilo přitom z toho, že komisařem pro zemědělství byl v té době Rakušan Fischler. Takovou výhodu my nyní nemáme a naše pozice je tak o to těžší. Rakouský příklad každopádně ukazuje, že opomenutím v době přistoupení k EU nemusí být vše ztraceno. Jsem přesvědčen, že s ohledem na ochranu domácí tradice používání označení marmeláda by stálo za to se o výjimku  pokusit, a to po vzoru Rakouska alespoň pro výrobky dodávané na domácí trh, které nejsou vyváženy do jiných členských států EU. Jsem připraven zahájit s Evropskou komisí jednání o udělení výjimky a vyzývám ke spolupráci na této iniciativě i ministerstvo zemědělství", uzavírá Březina.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781

 

Pardubický kraj ocenil vítěze soutěže historické město roku

Chrudim (10. 10. 2012) - Soutěž historické město roku má svého vítěze. Prestižní ocenění a finanční odměnu 50 tisíc korun předala v úterý 10. října radní Pardubického kraje Jana Pernicová starostovi města Chrudimi Petru Řezníčkovi za rekonstrukci klášterních zahrad a kostela sv. Josefa. Stalo se tak  při setkání starostů historických měst Pardubického kraje za přítomnosti hejtmana Radko Martínka.
„Od roku 1989 se města výrazně proměnila k lepšímu. Jako historika mě těší, že byla obnovena historická jádra a významné památky. Přispěly k tomu dva fondy, a to na záchranu architektonického dědictví a městských památkových zón, které se udržely po celou dobu,“ řekl hejtman Radko Martínek. V loňském roce se na pomyslné stupně vítězů v celorepublikovém hodnocení dostala Polička a v letošním roce Chrudim. Tímto úspěchem bylo korunováno dlouholeté úsilí při postupné regeneraci historického jádra města označovaného jako české Benátky. „Důležitou roli sehrálo provedení rekonstrukce klášterních zahrad a kostela sv. Josefa, ve kterém vzniklo Muzeum barokních soch,“ uvedla radní Jana Pernicová. Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Účast v soutěži historických měst, pořádané Ministerstvem kultury, Ministerstvem pro místní rozvoj a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, má v Pardubickém kraji dlouhou tradici. „V letech 1994 a 2000 získala města Svitavy a Litomyšl titul historické město roku ČR. Poslední dva roky tento celorepublikový primát unikl městům z Pardubického kraj jen o vlásek,“ připomíná Pernicová. Radní Pernicová na závěr setkání popřála všem přítomným starostům, aby další prací na obnově svých historických center dosáhli podobných úspěchů, které budou prezentovat také Pardubický kraj jako místo s bohatou historií, které stojí za to navštívit.