Českotřebovský deník 257/2012 (15.10.)                                
Privatizace hotelového domu na Novém náměstí  ve finále: objekt odkoupí TEZA

Po velmi dlouhých jednáních které se vlečou spoustu měsíců se podařilo najít konečně řešení  pro privatizaci  tzv. Hotelového domu ČD čp. 1906. V domě je 48 bytů, polovina domu byla využívána jako ubytovna zejména pro vlakové čety.  město vstoupilo do privatizačního projektu proto, že tím chce zabránit, aby objekt neodkoupila  pro spekulaci některé firma, která by se o dům stojící v centru České Třebové následně nestarala, neinvestovala by a v důsledku toho zde pak mohla ubytovat třeba i obtížně přizpůsobivé občany odjinud  např. z lukrativnějších objektů v jiných velkých městech.  nejdříve byla rozpracována varianta vytvoření společného bytového družstva, ve kterém by měla velký podíl TEZA. Postupně by modernizovala  velmi poškozené byty po letitém působení ubytovny a prodávala je. Tím by bylo ale obydlení domu pod kontrolou města a nemohlo by dojít k žádným excesům.  Důležitá byla také cena, za kterou byly České dráhy ochotné objekt odkoupit. zde probíhalo jednání několik měsíců, na straně  ČD docházelo ke změnám v obsazení odpovědných funkcí, to práce celý proces neurychlilo.  Nakonec se podařilo neúměrně vysoké požadavky Českých drah snížit (z hodnoty 28 milionů na cca 22,5 mil. Kč) , t.j. z z cca 600 tis. Kč na průměrný byt na cca 450 tis. Kč. Na koupi domu si TEZA bude muset vzít úvěr.  Tato varianta s vytvořením bytového družstva byla nakonec opuštěna a zaměněna na model vytvoření sdružení vlastníků bytů, které je výhodnější zejména proto, že jednotliví vlastníci bytů si budou moci vzít na provádění modernizace vzít hypotéku a ručit získanou nemovitostí, což v případě členského podílu v družstvu není možné.  Do konečného řešení však panovala mezi nájemníky domu velká nejistota jak vše nakonec dopadne, proto se řada rodin odstěhovala a koupila si byt jinde a nejistota vedla i k dalším problémům: jeden z nájemníků si možná z tohoto důvodu vzal život.
Řada nájemníků také diskutovala svou situaci na radnici. Zde počítají i s tím, že někteří nájemníci nebudou schopni si svůj byt odkoupit. "Nikdo je však z bytů na ulici nevyhodí, jsme připravení se o všechny rodiny postarat," řekl starosta Jaroslav Zedník.
Teza si na koupi domu bude muset vzít úvěr. Nyní do konce roku 2012 ukončí nájem poslední byty využívané v rámci ubytovny. Přes zimu TEZA vypracuje projektovou dokumentaci na modernizaci domu,   nejlépe by bylo, kdyby mohla počítat s nějakou státní dotací, např. s obnovenou "zelenou úsporám" apod.  Je třeba v celém objektu vyměnit okna,  stoupačky, některé instalace, zateplit plášť budovy, opravit interiér téměř vybydlených bytů ubytovny.  Opravené byty se pak budou prodávat novým zájemcům, lze věřit, že o rekonstruované byty v centru města zájem bude.  Z peněz získaných prodejem bude TEZA hradit modernizace  a splátky úvěru.   Obsazené byty budou prodány stávajícím nájemcům za režijní cenu, noví vlastníci se pak budou podílet na modernizaci objektu. prodejem prázdných modernizovaných bytů se bude podíl TEZY ve vlastnictví objektu stále snižovat, až bude nulový.   Tímto postupem je zaručeno, že dům, který nese citelné stopy času a neúdržby bude modernizován a revitalizován jako řada dalších v okolí, které nedělají městu ostudu.  Kdyby město na nabídku ČD nereagoval s tím, že "nemáme peníze" nebo že se nás to netýká", tak bychom žádnou takovou jistotu neměli, naopak s velkou pravděpodobností by nám "hotelový dům ČD" dělal dlouhodobě ostudu a vrásky na čele.
 
Přijmu 4 prodavačky pro prodejní stánek v České Třebové

Pro více informací volejte na číslo 607 733 085 p. Kopřiva 

Ve středu 24. října 2012 ve 14:00 hod. budou  v bývalé školní jídelně za starou budovou Základní školy Ústecká  slavnostně otevřeny nově vybudované prostory  Mateřského centra ROSA.

ČSSD + SPOZ vytvořila dvojblok, který vyjednává společně

Sociální demokracie, která v Pardubickém kraji vyhrála volby, má již jednoho jistého koaličního partnera. Dohodla se se Stranou práv občanů - Zemanovci. "Po dnešku bude vytvořen vyjednávací dvojblok ČSSD a Zemanovci, který bude jednat s dalšími možnými koaličními partnery," uvedl lídr soc. dem. Martin Netolický. Podle lídra SPOZ Jaromíra Duška je shoda obou stran na programu vysoká. Sociální demokraté se v neděli sešli také s Koalicí pro Pardubický kraj, kterou tvoří lidovci, SNK - Evropští demokraté a politické hnutí Nestraníci. Podle Netolického bylo jednání velmi seriózní a věcné, přístup partnera považuje za "mimořádně zodpovědný" a v mnoha věcech se obě strany shodují. Spolupracovaly již v dosavadním vedení kraje. V pondělí se socialisté sejdou s KSČM, v týdnu chtějí spolu se Zemanovci absolvovat další vyjednávání. Netolický i Dušek uvedli, že zatím nedávají přednost ani jednomu z dalších možných partnerů. V pondělí se socialisté sejdou s KSČM, v týdnu chtějí spolu se Zemanovci absolvovat další vyjednávání. Netolický i Dušek uvedli, že zatím nedávají přednost ani jednomu z dalších možných partnerů. (www.ihned.cz)

Prodám byt v os. vlastnictví „3+1V“ v 2. nadzemním podlaží, po kompletní rekonstrukci - kuchyň včetně spotřebičů, vestavěné skříně, interiérové dveře SAPELI, bezpečnostní dveře, zasklený balkon,… Tel: 733 129 846 

Na srdci mám dvě věci

Nejprve chci poděkovat všem, kteří šli k volbám. Potom těm, kteří si vybrali pravici. Zvláště potom těm, kteří svůj hlas dali ODS. A velmi pěkně potom těm dvěma stům sedmdesáti čtyřem, kteří zakroužkovali mé číslo a dali mi preferenční hlas.
Na místě potom je pogratulovat vítězům. Nijak mě netěší, že nevyhrála ODS, lidé rozhodli jinak, výsledek voleb nezbývá než přijmout. Jsem demokrat, výsledek chápu jako jasný vzkaz od veřejnosti. Na místě je postavit se výsledku čelem, vyvodit z něho důsledky, přestat se poplácávat po zádech, přestat se zdůvodňováním, že za výsledek může někdo jiný. ODS nejenom že nevyhrála, ODS porazili komunisté. A to je to, co sice přijímám jako fakt, ale co mě děsí. KSČM je součástí naší politické přítomnosti, že ovšem získá takovou podporu voličů, to je pro mě osobně velkým překvapením, se kterým se budu muset sžít. Za sebe chci vzkázat: Jsem poslední, kdo by KSČM volil, ale budu první, kdo bude obhajovat jejich právo kandidovat, existovat, být. Zaregistroval jsem názory, že by se KSČM měla zrušit, zakázat, eliminovat a podobně. Ale to by bylo přece úplně špatně! KSČM je momentálně druhou nejsilnější stranou v Pardubickém kraji! Čím to je? Možná k volbám nepřišli ti, kteří by volili pravici. Nebo je možná výsledek KSČM skutečně odrazem nálad ve společnosti. Odmítám s KSČM komunikovat, nikdy bych s nimi nespolupracoval, nicméně je vnímám jako, stranu s velkou podporou veřejnosti. A jejich působení na kraji je proto zcela legitimní.
Závěrem tedy dovolte, abych pogratuloval ČSSD i Koalici pro Pardubický kraj. Povolební vyjednávání již běží, jaká bude podoba výsledné krajské koalice, to se uvidí v příštích dnech. Doufejme, že to bude koalice, která příští čtyři roky povede náš kraj tím správným směrem.
 
Povídání pro zahrádkáře, chataře, chalupáře, ale i ostatní zájemce o ekozáchodech

Ekozáchod je záchod, který funguje v souladu s přírodou. Nejjednodušší cestou vrací přírodě co její jest k dalšímu využití bez vedlejších nežádoucích účinků. Nízké pořizovací náklady. Nulová potřeba vody.
Den:        čtvrtek   25.10.2012 v 18 hodin
Místo:      sál Restaurace pod Skalkou (bývalý perlácký klub)
Program:  seznámení s jednotlivými systémy toalet, jejich výhody a nevýhody, odpovědi na dotazy Bonus – záchody celého světa (ukázky a příhody se záchody ve světě). Besedu bude doprovázet malá výstava ekotoalet
Vstupné dobrovolné www.ekozachody.cz
 

Dokument o Litomyšli získal cenu.

Cenu ředitele CzechTourism za nejlepší zahraniční film o České republice si odvezla německá MDR TV za film o Litomyšli a okolí s názvem Unterwegs bei Sachsens Nachbarn – „Bohmisches Versailles“.V roce 2011 natáčela německá televizní stanice MDR TV 30 minutový dokument o Litomyšli a okolí pod názvem „Na cestě za našimi sousedy“ (v originále Unterwegs bei Sachsens Nachbarn – Bohmisches Versailles). Dokument byl v německé televizi odvysílán 15. 10. 2011. Německý štáb v Litomyšli natáčel na zámku, v rodném bytě Bedřicha Smetany, v Portmoneu, v Novém kostele. Litomyšlské infocentrum poskytlo na natáčení „mladého Bedřicha Smetanu“ a také další informace, tipy a organizační pomoc při natáčení. V dokumentu bylo k vidění zdobení perníčků perníkářkou paní Melšovou z Budislavi, v okolí Litomyšle se natáčelo v Toulovcových Maštalích, Nových Hradech, ve skanzenu Veselý Kopec a na dostihovém závodišti v Pardubicích. Díky dobré spolupráci na tomto filmu zůstali pracovníci infocentra v kontaktu s německým štábem, který je požádal, aby společně s nimi přihlásili dokument do soutěže festivalu filmů s tématikou cestovního ruchu Tourfilm konaného každoročně v Karlových Varech. Film byl přihlášen do soutěže mezinárodních snímků a k velkému překvapení a radosti všech získal cenu ředitele společnosti Czechtourism. Toto ocenění si tak spokojení zástupci televize MDR převzali 5. října 2012 při slavnostním udílení cen festivalu Tourfilm v Karlových Varech.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové a Regionální výbor SKIP východních Čech
a Spolek přátel krásného slova, o. s. si Vás dovolují pozvat na Setkání knihovnic a knihovníků a všech přátel krásného slova, v jehož rámci proběhne slavnostní udělení titulů Knihovnice/Knihovník roku 2012
a ocenění úspěšných absolventů Škrabákových dílen tvůrčího psaní.

Záštitu převzal Bc. Lubomír Franc, hejtman Královéhradeckého kraje.
Koná se za finanční podpory Královéhradeckého kraje a Města Hradec Králové.
Setkání se uskuteční 31. října 2012 od 17 hod. v konferenčním sále SVK v Hradci Králové, Hradecká 1250, 5. NP.
Program:
Zahájení
Autorská čtení mladých regionálních básníků a prozaiků a předání ocenění úspěšným absolventům Škrabodílen
Udělení titulů Knihovnice/Knihovník roku 2012 Královéhradeckého kraje
Křest publikace Knihovnické rozhovory
Rozhovor s hostem Vladimírem Fuxem
Vernisáž výstavy České veřejné knihovny včera, dnes a ...