Českotřebovský deník 260/2012 (18.10.)                               

Spolupráce gymnázia s německými studenty pokračuje

Od roku 2010 se naše gymnázium podílí na vzájemné zahraniční výměně se studenty gymnázia Balingen ze spolkové země Baden-Württemberg. Jejich další návštěva se uskutečnila na začátku října. Do České Třebové dorazili ve čtvrtek dopoledne. Jejich návštěva začala prohlídkou školy a následně celého města. Večer každý strávil sám seznamováním s rodinou, u které byl ubytován. V pátek ráno byli němečtí studenti slavnostně přijati na radnici. Následně jsme se všichni společně vydali do Litomyšle. Podívali jsme se na zámek, do klášterních zahrad i na další památky města. Studenti si ale nejvíce užili sobotu, kdy měli individuální program, a tak se každý věnoval tomu, co má nejraději. Večer jsme se všichni sešli na bowlingu, kde jsme hrou řádně zakončili německou návštěvu. Celé čtyři dny hodnotím kladně. Počasí bylo sice chladné, ale slunečné. A to nejdůležitější – všichni studenti, čeští i němečtí, byli spokojeni.
Michaela Stránská, studentka kvinty
 
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR - oblastní odbočka a SIA
pořádá pro členy a širokou veřejnost  ve čtvrtek 13. listopadu 2012  DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
od 9:00 do 15:00 v Mlýnské ulici 900, Česká Třebová
Spolupořadatelé:
TYFLOSERVIS o.p.s. Pardubice  poradenství pro zrakově postižené
Český klub nedoslýchavýchAudiohelp Ústí nad Orlicí  odborné poradenství pro sluchově postižené,
možné i drobné opravy sluchadel  Srdečně zvou pořadatelé

 

Pozvánka na Knapovecké posvícení

Římskokatolická farnost Knapovec zve v neděli 21. října 2012 v rámci Knapoveckého posvícení na koncert Chorální inspirace univerzálního hudebníka a multiinstrumentalisty Lukáše Pelce (představitel titulní role Ježíše Krista v Živých pašijích realizovaných na Květnou neděli v knapoveckém kostele).
Žánrově stylový experimentátor Lukáš Pelc je absolventem skladby a dirigování na brněnské konzervatoři, učitelem hudby a etické výchovy a sbormistrem několika renesančních souborů. V Chorální inspiraci nabízí ojedinělé spojení koloraturního zpěvu na téma gregoriánského chorálu s harmonickým zázemím flažoletového kontrabasu.
V Knapovci zahájí nedělní program v 15.00 hod. mše sv. v kostele sv.Petra a Pavla a v 16.00 hod. naváže koncert Chorální inspirace. Po koncertě zveme všechny hosty a návštěvníky na posvícenské koláče a občerstvení před kostelem. Knapovecké posvícení je součástí projektu Knapovecký rok podpořeného městem Ústí nad Orlicí.
P.Vladislav Brokeš a PhDr.Jana Staňková
 
Úprava Tylovy ulice pokračuje

Akci provádí společnost Dlažba Vysoké Mýto, s.r.o., cena byla stanovena podle výběrového řízení na hodnotu 597 tis. bez DPH. Na fotografiích je stav stavby k dnešnímu dne 18.10. Akce má být podle smlouvy hotova 26.10, což je vlastně za týden, to jsem zvědav zda se to všechno opravdu stihne.


Pomazánkové máslo budeme muset přejmenovat

Evropský soudní dvůr v dlouho očekávaném rozsudku rozhodl, že v ČR dochází k neoprávněnému používání označení pomazánkové máslo pro výrobky s obsahem mléčného tuku nižším než 80%. Po loňském rozhodnutí Evropské komise neuznat pomazánkové máslo jako zaručenou tradiční specialitu je to druhá rána tomuto tradičnímu českému výrobku.
"Tentokrát se jedná o ránu do vazu, rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat. V případě, že bychom je nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu miliónů eur", komentuje rozsudek europoslanec Jan Březina, který se ochranou tradičních českých výrobků dlouhodobě zabývá. Podle Březiny se spor táhne už od roku 2006 a Evropská komise v něm postupovala značně nefér způsobem. "Když jsme z důvodu právní jistoty Komisi požádali o zapsání pomazánkového másla na seznam výjimek, nezařadila tuto žádost ani na pořad jednání, čímž flagrantně porušila pravidla. Mohli jsme ji za to žalovat, ale neudělali jsme to, protože jsme nechtěli jít do otevřeného konfliktu a spor eskalovat. Zpětně viděno to byla asi chyba, protože spor místo toho vyhrotila Evropská komise a naši zdrženlivost záludně použila proti nám", kritizuje postup Komise Březina.
"Prohráli jsme, ale po boji. Neprodali jsme svou kůži lacino. Bojovali jsme jako lvi, ale bohužel to nestačilo. Bezprostřední reakcí na rozsudek bude muset být přejmenování pomazánkového másla. byl bych pro vyhlášení veřejné soutěže na nové označení pomazánkového másla. Ať občané rozhodnou, jestli se má výrobek nově nazývat mléčná pomazánka, pomazánkáč, bruselská pomsta nebo nějak jinak", navrhuje Březina.
"Rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, takže je třeba tak učinit bezodkladně. V praxi to znamená nutnost zahájit provést standardním způsobem změnu příslušných vnitrostátních předpisů a uvést je do souladu s rozsudkem. V případě pomazánkového másla se jedná o vyhlášku ministerstva, takže změna bude procedurálně velmi snadná a rychlá. Současně je nutno vzít v úvahu legitimní očekávání výrobců a dát jim přiměřený časový prostor, aby se na změnu připravili.
Březina podotýká, že jsme u soudu neuspěli s argumentací, že pomazánkové máslo spadá pod výjimku vztahující se na označení popisující charakteristickou vlastnost výrobku, tedy v případě pomazánkového másla jeho snadná roztíratelnost. Ten zároveň odmítá i námitku komise, podle níž označení pomazánkové máslo klame spotřebitele. "Z provedených průzkumů vyplývá, že jak čeští spotřebitelé, tak třeba i slovenští nebo polští si pomazánkové máslo oblíbili a kupují si je právě kvůli jeho charakteristickým vlastnostem", uvádí k tomu Březina.
"Je chyba, že jsme si pro pomazánkové máslo nevyjednali výjimku při našem vstupu do EU. Příliš jsme spoléhali na to, že náš výklad evropské legislativy je správný, a nepřipouštěli si, že by ho Evropská komise a Evropský soudní dvůr nemusely sdílet",  dodává závěrem Březina.                                                                                                      Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
 Přijmu 4 prodavačky pro prodejní stánek v České Třebové

Pro více informací volejte na číslo 607 733 085 p. Kopřiva 
 
Paralympionici rozmnožili své medaile

Pardubice – Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek pozval úspěšné sportovce z paralympijské olympiády  v Londýně 2012 na hejtmanství. Olympionikům poděkoval za skvělé sportovní výkony a přidal jim do sbírky medaili. Nikoliv z cenného kovu, ale z perníku, který patří k symbolům našeho kraje.
 „Obdivuji vaše hráčské mistrovství, kterým jste výrazně reprezentovali nejen český národní tým, ale rovněž handicapované sportovce Pardubického kraje,“ vyjádřil hejtman radost nad špičkovými výkony závodníků v celosvětovém klání. Vyptával se závodníků na atmosféru her, ale také na to, zda jim zbyl čas na prohlídku metropole. „Překvapilo nás, že nás lidé ve městě poznávali. Zastavovali nás,  blahopřáli k vítězství a nechali se s námi fotografovat,“ přiblížil přátelskou atmosféru Leoš Lacina, který  s Radkem Procházkou vybojovali v silné konkurenci stříbro v bocce.
S hejtmanem hovořili paralympionici také o podpoře handicapovaných sportovců na hrách. Postrádali zájem českých médií, upozorňovali na nejasná pravidla. Otazníky vyvolávalo  nově zavedené slučování kategorií. Výrazněji se projevilo odlišné financování paralympioniků v různých zemích. Jak podotkl Radek Procházka, čínští sportovci se mohou věnovat přípravě s plným nasazením, kdežto čeští trénují ve volném čase a díky darům mecenášů.  Paralympijské hry se konaly od 29. 8. do 9. 9. 2012 v Londýně. Za Českou republiku se jich zúčastnilo 48 sportovců. Výprava dovezla celkem 11 medailí.