Českotřebovský deník 261/2012  (19.10)                                

Sokolské vystoupení v Domově pro seniory 

Dne 26. 9. 2012 vystoupili v  Domově pro seniory Sokolové z Východočeské župy Pippichovy. Skladbami „Česká suita“ v podání žen a „Jen pro ten dnešní den“ v podání seniorů, se kterými Sokolové reprezentovali naše město na XV. Všesokolském sletu v Praze, se představili uživatelům Domova pro seniory. Díky teplému podzimnímu počasí mohli cvičenci zatančit na zahradě Domova a celé vystoupení se tak pod slunečnou oblohou stalo působivým zážitkem. Někteří uživatelé sledovali celý program z pohodlí svých balkonů. 
Sokolům z Východočeské župy Pippichovy tímto ještě jednou mockrát děkujeme za příjemně strávené odpoledne, za úsměvy vykouzlené na tvářích našich seniorů a přejeme jim vytrvalost do dalších let s heslem „V mysli vlast – v paži sílu“.
Vedení Domova pro seniory
 
Poděkování zaměstnancům Městské knihovny

Dne 18.9. 2012 pro nás uspořádali zaměstnanci Městské knihovny ve spolupráci s Domovem pro seniory výlet na Kozlovský kopec. V teplém podzimním odpoledni jsme si prohlédli rozhlednu, usadili se na lavičky před turistickou chatou, objednali si kávu (někteří vychlazené pivečko) a paní Landová z Městské knihovny, která celý výlet organizovala, nám o rozhledně vyprávěla. Když jsme vstřebali zajímavé informace, čekalo nás překvapení v podobě občerstvení – výborné drobenkové buchty s ovocem. Celkový zážitek z výletu dokreslovalo hřejivé podzimní sluníčko. Seděli jsme před chatou, povídali si a vdechovali čerstvý vzduch. Touto cestou ještě jednou moc děkujeme všem zaměstnancům Městské knihovny, zejména paní Landové za příjemně strávený čas.
                                                          Uživatelé Domova pro seniory
 
Program prevence kriminality 2012 

Již sedmým rokem je Město Česká Třebová úspěšným žadatelem o neinvestiční dotaci na podporu Krajského programu prevence kriminality. Projekt nesl název Prevence kriminality romských a sociálně slabých uživatelů služeb Naděje a dětí Základní školy praktické a nová nabídka využití volného času dětí a mládeže sídliště Borek. Dům dětí a mládeže Kamarád má funkci zpracovatele a realizátora projektu. Pro tento rok si přizval k účasti další tři stěžejní organizace – Základní školu praktickou, o.s. Naděje a MC ROSA. V programu se objevily aktivity již opakující – Sportovní dopoledne, turistický pochod, páteční odpoledne, která nabízí rukodělné činnosti, keramickou dílnu, ukázku vaření, nácvik první pomoci a další. Nově byly do programu zařazeny jednorázové výlety - Zoo Olomouc, Dinopark Vyškov, cyklo výlet, víkendový pobyt v Domu na půl cesty v Květné a pravidelné kroužky – Street dance, Malý čtenář, Tvořivá dílna nebo Klub předškolaček.
Děti, které navštívily nabízené akce, odcházely spokojené a nadšené s otázkou, zda se setkáme zase příští rok. To je výzva pro nás a slibujeme, že se pokusíme napsat projekt pokračující.

 

Mateřské centrum ROSA připraveno, zatím bez dětí

V uplynulém týdnu se nových prostorách  mateřského centra ROSA v bývalé "staré školní jídelně" ZŠ Parník vše připravovalo k odstartování pravidelné činnosti a na slavnostní otevření, které se uskuteční 24. 10. Z několika depozitářů byly přepraveny všechny potřebné věci, nábytek. Není ho zatím mnoho, ale maminky z centra říkají, že ho již více nemají. Prostory jsou větší než byly dříve, jistě by mateřské centrum přivítalo další dodatečné nabídky pro dovybavení poměrně rozsáhlých prostor. Ty získaly přívětivější tvář doplňkovou výzdobou,  pro první návštěvníky - maminky byl připraven bazar dětského oblečení.  Nově jsou upraveny šatny, sociální zařízení. Je dimenzováno i pro celodenní umístění 28 dětí, tedy vlastně na situaci, že by se i tento prostor stal třeba někdy v budoucnosti další třídou mateřské školy. V takto kapacitně a prostorově připravených záchodech je však zatím osazena  jen jedna dětská mísa, což může být při běžném provozu tzv. "školičky" někdy opravdu málo. Pro rozšíření je však vše připraveno a nebyla by to tedy již žádná velká investice. Velkou výhodou nově koncipovaného mateřského centra je přímá možnost přechodu do venkovních prostor zahrady, tato možnost v předchozím umístění v MŠ U stadionu chyběla.  
V úterý se zde koná první beseda, ve středu bude slavnostní otevření. Fotografie ze čtvrtka 18.10 jsou dále uvedeny. Do mateřského centra se vchází po rampě, která má však zábradlí jen do poloviny a právě proti dveřím, kde může dojít k vyběhnutí dětí, zábradlí chybí. Nezdá se mi to příliš bezpečné a docela se divím, že to takto mohlo být zkolaudováno. (mm)

 

 

KABELOVÁ TELEVIZE CZ Vám oznamuje, že dne 22.10.2012 bude spuštěn nový televizní program Pětka. Tento program naladíte v Klasické volné nabídce - digitál na frekvenci 354 MHz.
 
Jabkancová pouť neboli Pouť ke sv. Kateřině Alexandrijské v České Třebové

Sobota 17. listopadu 2012
Program v rotundě:
  9.00 Modlitba chval
  9.30-13.45 Prohlídka rotundy s průvodcem
14.00 Modlitba i pro ty, co se nikdy nemodlili
16.00 Poutní bohoslužba – s přáním přítomným Kateřinám
 
Pozvání pro všechny , kteří budou letos dělat Mikuláše (a nejen pro ně)

do  kavárničky u Tygra v sobotu 24. listopadu od 18.00 hodin
Kdo byl Mikuláš? Co o něm víme? Proč nosí dárky? Proč je tak oblečený?
Postavy  adventní doby, adventní zvyky…atd…
Zve a na setkání s vámi se těší  Miloš Kolovratník

 

 
DDM Kamarád informuje  

Kreativní kurzy
Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová pořádá pro dospělé a starší děti kreativní kurzy. Přihlásit se můžete vždy 14 dní před akcí v DDM Kamarád nebo na tel. č. 465 535 382, 777 292 244, 777 292 218. Každá akce se bude konat při minimálním počtu  5-ti účastníků. Platbu prosím uhraďte nejpozději 2 dny před konáním kurzu.  Bližší informace o jednotlivých akcích budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách DDM Kamarád.
Čtvrtek  8.11.2012 v 15:30 hod. – Ze starého nové – ubrousková technika na dóze – lektor: Pouková Lada
Čtvrtek  15.11.2012 v 15:30 hod. – Andělíček z pedigu – lektor: Pouková Lada
 
Mikulášská nadílka

Dům dětí a mládeže Kamarád Česká Třebová připravuje pro děti ve středu 5.12.2012 mikulášskou nadílku „KDOPAK NAJDE MIKULÁŠE?“.  Začátek cesty je v parku Javorka u hříbku v čase od 15:00-17:00 hod., poplatek  - 30,-Kč (děti do 3let – zdarma). Chcete-li předat balíček, je nutné jej označit cedulkou se jménem, příjmením a odevzdat ho na začátku cesty.
 
Druholigová premiéra českotřebovských šachistů               

Den 14. října byl tučně vyznačen v kalendářích českotřebovských šachistů a není se čemu divit – poprvé nastupujeme ve druhé lize. Hráčům družstva „A“ se loni podařilo poprvé v historii postoupit do 2. ligy, proto pro ně hned první zápas v Šumperku představoval určitou výzvu. Po zhlédnutí sestav obou družstev se dal očekávat vyrovnaný průběh utkání. Zápas probíhal v bojovném duchu na většině (z osmi) šachovnic a bylo obtížné odhadovat budoucí vývoj. Do vedení jsme se dostali jako první my, jak se ale později ukázalo, bylo to bohužel vedení první a poslední. V dalším průběhu se orientovali lépe již domácí a konečný výsledek stanovili na 5:3 ve svůj prospěch. Přestože jsme byli Šumperku papírově vyrovnaným soupeřem, v zápase mohla hrát roli možná větší zkušenost soupeře (působí v této soutěži již pátým rokem po sobě) nebo prostě jen naše menší rozehranost po prázdninách. Je nutné ale říci, že po většinu zápasu byl Šumperk lepší a zaslouženě zvítězil.
V neděli 3.11. 2012 nás čeká reparát na domácí půdě proti silné rezervě Hradce Králové. Favorit sice bude zřejmý, ale jestliže se chceme v soutěži udržet, musíme se snažit sejít v co nejsilnější sestavě a pokusit se obrat i některé z favoritů. V prvním kole za Hradec Králové nastoupili otec a syn Nunnové, oba držitelé šachového titulu – mezinárodní mistr.  Třeba bude i některý z našich hráčů mít tu čest si nimi zahrát.
 
2. liga D  Šumperk – Česká Třebová 5 : 3

1. Valenta V.      2169  1:0    Šimek J.       2192
2. Sohr V.           2094  0:1   Výprachtický D. H 2092
3. Strašil P.       H 2094 1:0   Hrabal M.   H 2100
4. Růžička M.     2059  0:1    Hurt L.         2109
5. Doležel J.       2061  1:0    Vondra L.    2006
6. Opravil K.     H 2024 1/2  Petráž M.    2007
7. Vicenec R.     2049  1/2    Kolašín J.    H 2001
8. Čížek P.        1897  1:0     Krátký J.       1977
 
KP II  - východ Svitavy B – Česká Třebová B  1,5 : 6,5
1. Krušina A.        1484    0:1  Borek P.      1918
2. Pressl L.           1592    1/2  Prax I.          1916
3. Navrátil M.       H 16951/2  Tomeš L.      1804
4. Čuma J.            1513    0:1  Pelcl K.        1690
5. Vodička S.       1382    1/2  Kovář V.      1662
6. Ambrožová L.  H 1397 0:1  Petrželka K. 1921
7. Andrle V.        1250      0:1  Jasanský K. 1763
8. Václavík P.      1100      0:1  Vencl J.       1597                                          
14. října zahajovalo také  Krajském přeboru II. třídy i družstvo B. Na rozehrání nám vylosovali postupujícího z Krajské soutěže. Jeli jsme tak získat důležité body, což se nám povedlo. Pozornost na sebe strhávala partie na 6. šachovnici, kde v jedné z nejdelších partií utkání bojovala  jedenáctiletá Lucie Ambrožová.
 
Další zápasy

2. liga: Rapid    Pardubice B – Polabiny C  2,5-5,5; H. Králové B – Ústí nad Orlicí 6-2; Velké Losiny – Olomouc 4-4; V. Mýto – Náchod 5,5-2,5; Chrudim – Rychnov n/K 4,5-3,5.
 
KPII Východ  Jablonné – Letohrad 4,5-3,5; D. Čermná – Žamberk B 3,5-4,5; M. Třebová – Litomyšl B 4,5-3,5; Ústí nad Orlicí C – Svitavy A 3,5-4,5, Polička B – Lanškroun 5-3.
 
Chceme se podělit také o několik pěkných taktických obratů z nedělních zápasů.

Řešitelům je rádi zkontrolujeme, pokud napíší na email: ctsachy@seznam.cz.

1. bílý na tahu,               1 bod

2. bílý na tahu              1 bod

3. černý na tahu         4 body

  sz+bp