Českotřebovský deník 262/2012 (21.10.)                               
Jabkance za 450,- Kč

Blíží se Jabkancová pouť, tak jsem si vzpomněla na letní setkání s několika pobouřenými lidmi na našem náměstí. O co se jednalo? Prohlíželi si časopis "Česká kuchyně" - Pošli recept. Tam se totiž objevil recept na jabkance od Miroslavy Kejvalové, pracující na Městském úřadě v České Třebové. Pamatuji si, že jsem jako malá vždy v listopadu na Kateřinu šupajdila k babičce do Bezděkova s kastrůlkem pro její jabkance. Recepty na ně se vždy předávaly v rodině a hlavně v České Třebové. Je to přece "náš" recept. Vím, že tento recept není patentován, určitě ani název by neschválila EU, jako marmeládu a pomazánkové máslo, ale prodat recept za 450,- Kč?  Ptám se a ne jenom já, už nejsme hrdi na to, že máme něco svého v České Třebové a začínáme v této době mimo jiné prodávat ještě recepty našich rodáků a předků? A nakonec bych chtěla vidět podle receptu p. Kejvalové těsto vypracované vařečkou, vykrajovaná kolečka, atd.... Vždyť je to všechno jinak !                                                                                   Frémundová D
 
V neděli 21.10. bude otevřena nová veterinární ordinace ve Felixově ulici.

Návštěvnici jsou vítáni odpoledne od 14 hodin
 
V sobotu odpoledne byla vernisáž nové výstavy výtvarné skupiny Maxmilián

ve výstavní síni Kulturního centra. Na vernisáži  vystoupila skupina Medvědi.
Výstava je otevřena denně do 31. října od 8 - 12 a od 14 - 17 hodin
 
Unzeitigův pohyblivý betlém z depozitáře na trvalou výstavu ve městě? 

Myšlenka přemístit tento ojedinělý šest metrů dlouhý pohyblivý betlém o depozitáře v Borku do města, aby byl více na očích veřejnosti není nová. Nyní nabývá reálnějších obrysů.  Betlém je součástí muzejních sbírek a patřil by logicky do muzejní expozice. Ta má však jiný scénář a tak se nabízí umístění v jiných městských prostorách sloužících pro kulturu, konkrétně ve výstavní síni Kulturního centra. Zde je možné v zadní části betlém trvale instalovat a zpřístupňovat návštěvníkům prakticky celoročně.  V době pořádání jiných výstavy by bylo možné betlém zakrýt  panelovou stěnou. a niž by byla funkce výstavní síně podstatněji narušena. Unzeitigův betlém je raritou, kterou bychom měli  prezentovat, není to sbírkový předmět pro depozitář.   Pokud se opravdu nepodaří jeho umístění v městském muzeu, pak  by přemístění z malé místnosti v Borku do navštěvovaného Kulturního centra bylo jistě přínosem. (mm)
 
Uzávěrka 1. kola soutěže Českotřebovského zpravodaje byla v sobotu 20. října.

Na položenou soutěžní otázku odpovědělo celkem deset osob, z toho sedm správně.  Správná odpověď je Na fotografii je Maxmilian Theodor Jan Švabinský, nar.:17. září 1873 v Kroměříži, úmrtí: 10. únor 1962 v Praze. Pro tři vylosované máme  cenu - produkt firmy ANNABIS OLOMOUC na bázi léčivého konopí. Jména oceněných výherců budou zveřejněna v listopadovém čísle ČtZ společně s druhou soutěžní otázkou. Opět se bude soutěžit o další výrovky uvedené firmy. Tentokrát firma věnovala čtyři ceny.
 
Vyskočilova vila se po letech rozzářila  

Církev čs husitská v České Třebové  zve na Setkání pod novou střechou
Malým koncertem nás přivítá p.Jiřina Macháčková - kytara (žačka Št. Raka) a Terezie Kopecká -flétna.
Účast přislíbil br.biskup Štěpán Klásek a vikář Jiří Plhák
Minipohoštění jistě potěší. Přijďte se s námi podělit o radost. Vítán je každý, kdo s dobrou vůlí přichází.
Sobota 17.listopadu v 10 hodin.                                                                                                                    Lidmila Kukuczkova
Česká křesťanská akademie – místní skupina Česká Třebová oznamuje:

Česká křesťanská akademie v České Třebové srdečně zve českotřebovskou veřejnost na přednášku o paměti:
POSILOVÁNÍ PAMĚTI II - Jak - ne jenom - na cizí jazyky
Přednášku s praktickými ukázkami povede (stejně jako vloni) Mgr. Alena Naimanová.
Kdy: pondělí 19. 11. 2012 v 19:00 hodin
Kde: Malý sál Kulturního centra, Česká Třebová (Nádražní 397)
http://ceskatrebova.casd.cz/category/cka
Radko Martínek senátorem  za Svitavsko (obvod č. 50)

Ve dvou obvodech v Pardubickém kraji si lidé zvolili svého senátora. Na Svitavsku zvítězil velký favorit, končící hejtman Radko Martinek z ČSSD. Z Chrudimska a Havlíčkobrodska zamíří do Senátu nezávislý Jan Veleba. I on nakonec zvítězil v obou kolech.
Na Svitavsku byl hejtman Radko Martínek velkým favoritem už po prvním kole voleb, kdy svou soupeřku Zuzku Bebarovou Rujbrovou z KSČM porazil se ziskem 32,4 procenta hlasů. Své postavení si udržel a v druhém kole, které vyhrál jednoznačně s téměř 69,71 procenta hlasů.Moc si vážím lidí, kteří mi dali hlas v prvním i druhém kole, beru to jako ohromnou čest i závazek. Může to být ocenění mé práce v pozici hejtmana, ale i mé předešlé kariéry. Beru to ale jako půjčku, chci důvěru lidí splatit v Senátu," uvedl pár minut před koncem sčítání Martínek.K volbám přišlo na Svitavsku jen patnáct procent voličů, což mrzí i nového senátora."Je špatně, když se lidé vzdávají svého práva volit. Určitě za to můžeme my politici, protože těch kauz, hádek i problémů je dost a dost. Ovšem vliv má i to, že protest a švekjovství je takový náš národní sport. Ale znovu opakuji, ta účast mě ohromně mrzí," uvedl.

ZO ČSOP Zlatá studánka - Ekocentrum Červenka, Česká Třebová připravila na listopad 2012:

DÍLNY:
22. 11. v 16.30 hod. NETRADIČNÍ ADVENTNÍ VĚNEC s lektorkou Hanou Fialovou
Vytvoření adventního věnce do barvy interiéru.
Pomůcky: lektor: všechen materiál a podklad. Účastník: tavící pistoli, kleště na drát, nůžky na papír, dobrou náladu. Počet: 20 lidí.
Cena: od 200-300,- Kč podle materiálu.
Nutné přihlášky: J. Černá: 739 065 958, e-mail: zlatastudanka@seznam.cz
 
PŘEDNÁŠKY:
19.11. v 18.00 hod. NA TOULAVÉM KOLE PO ŽELEZNÉ OPONĚ (aneb neplánovaně kolem naší země) - Mgr. Zdeněk Hübner doplní vyprávění fotografiemi ze své prázdninové cesty na kole.
 
POBYTY V PŘÍRODĚ:  
4. 11. Pojďte s dětmi do přírody: ZAVÍRÁNÍ ZLATÉ STUDÁNKY
Odjezd autobusem v 10:00 hodin od ZŠ Habrmanova, návrat pěšky společně (do 17 hod.) nebo individuálně. S sebou párek na opečení, pití, svačinu, oblečení a obuv do přírody, dobrou náladu. Vyrážíme směr Kozlovská hájenka, odtud asi 1km pěšky ke studánce, kde ji slavnostně uzamkneme zlatým klíčem. Cestou aktivní relax, hry, pohoda.