Českotřebovský deník 264/2012   (23.10.)                              
Centrum zubní péče ALMA, s.r.o oznamuje, že od 1.11.2012 bude platné pouze číslo mobilního telefonu 731 784 643, společné pro ordinace MUDr. Martina Formánka, MUDr. Aleny Formánkové, MUDr. Evy Formánkové, MUDr. Lucie Kumpoštové i na panoramatický rentgen. Ostatní telefonní čísla přestávají od tohoto data platit. Děkujeme za pochopení.
 
Jabkancová pouť bude 17.11.2012.

V noci z 16.11. na 17.11. bude vaření a loupání brambor, od 6.00 začínáme mlet, tlouct, válet roztlučenou a posolenou směs brambor a následně plnit tvarohem a péct na kamnech, dále omastit, posypat cukrem a donést do stánků k prodeji, který začne v 7,00. Dopoledne bude od 9.00 hrát dechová hudba Řetůvanka pod vedením kapelníka Jiřího Zemana před Městským úřadem a následně přes Staré náměstí se vydá pochodem k chalupě Spolku od sv. Kateřiny u Kostelíčka. Od 9.30 do10.30 bude dechová hudba koncertovat před chalupou Spolku od sv. Kateřiny s přispěním zpěvačky Olinky Charvátové a zpěváka, zároveň i kapelníka Jiřího Zemana.V 13.30 bude zahajovat kulturní program skupina Medvědi a ve 14.00 začne hlavní program s Jabkancovými umělci včetně purkmistra a obecního policajta. Po skončení hlavního programu bude hrát skupina Medvědi, dokud budou jabkance, lidi se nerozejdou a nebude tma. Naše webová stránka je: spoleksvk.8u.cz
 
Dne 20.10.2012 proběhla v chalupě u Kostelíčka tradičňí akce "Co rádi jíte".

Byla po delší přestávce, protože přes prázdniny se akce nekonají a v září jsme byli 2x na bramborové brigádě pro Jabkancovou pouť, také byly volby. Akce "Co rádi jíte" se povedla ve všech směrech, bylo co pít a dobré jídlo všem chutnalo,Viz: spoleksvk.8u.cz Kdo měl chuť na nějaký tvrdý alkohol, mohl být bez obav. Všechny druhy alkoholu nad 20% máme zkontrolované a prověřené s tzv. rodným listem.  Přišla i chvíle s kulturním programem.V daleké Zašové (městečko mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm) se dozvěděli přes naši webovou adresu (spoleksvk.8u.cz) a dále telefonicky přes paní Evu Motyčkovou, že pořádáme akci  "Co rádi jíte". Protože měli cestu autobusem přes Českou Třebovou, tak se zastavili na oběd v naší chalupě u Kostelíčka.
Byla to skupina asi 20 lidí, mladých, starších, žen i mužů. Dále jsme pak zjistili, že to je "Zašovský chrámový sbor" ze Zašové. Rádi se u nás najedli a byli velmi spokojeni. Na rozloučenou nám zazpívali dvě velmi krásné písně, jedna z nich byla v duchu černošských gospelů. Všem se to líbilo a některým i ukápla slzička dojetím, jak to bylo dojemné. Tento sbor pak pokračoval do Ústí nad Orlicí, kde se již podruhé zúčastnil festivalu smíšených pěveckých sborů. Chrámový sbor(zpěv) Zpívá se v kostelích, bazilikách kaplích, hlavně o vánocích, velikonocich. Dále při křtinách, svatbách pohřbech i při církevních slavnostech. Také při svěcení či žehnáních různých objektů, kapliček,pivovarů, hasičské cisterny, odhalování pomníků atd. Alois Vyroubal
Na fotografii je sbormistr Zašovského  chrámového sboru. Foto:Miroslav Hanzlíček.
 
Florbal: Starší žáci OT opět stoprocentní 

V nedělním (21.10.2012) dopoledne nastoupili kluci proti Bé týmu Sokola Pardubice a od prvních okamžiků diktovali tempo hry. Po první třetině svítilo na tabuli skóre 5:0 a zápas se pouze dohrával. V dalších třetinách kluci pozvolna přidávali gól za golem a navyšovali tento stav. Ve třetí třetině nastoupil poprvé v letošní sezoně mladý brankář Marek Fogl a i přes dvě obdržené branky předvedl velmi dobrý výkon.
K druhému zápasu, proti loňskému mistrovi. Sokol Pardubice A jsme nastoupili s daleko větším respektem než bylo potřeba. Bohužel soupeř měl v první třetině pouze jednu střelu a hned potrestal naši nemohoucnost. I když poměr střel byl jednoznačný, skóre mluvilo v náš neprospěch. Kluci se obrovsky snažili, ale trefit bránu soupeře se zdálo jako nepřekonatelný problém. Pokud se nám již povedlo branku trefit, tak v ní předváděl výborné zákroky pardubický brankář. Obrovský tlak nakonec přinesl odměnu v podobě tří gólu a důležité tři body do tabulky.
Tým žáků je průběžně na prvním místě soutěže a zatím nenašel v Pardubickém kraji přemožitele.
Sestava: Novotný, Fogl – Dryml, Langer V., Horák P. (C), Marek J., Petraš P. – Horák J., Langer T., Tesař Š., Vondra V., Moravec J., Pavelka D., Skala P., Dalecký S..
Sokol Pardubice B
 -  FbK Orlicko-Třebovsko
2:12
FbK Orlicko-Třebovsko
- Sokol Pardubice
3:1

Lidé vyjdou do ulic. Chtějí demonstrovat proti situaci v české společnosti 

Hradec Králové – Studenti a mladí rodiče, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni se současným stavem české společnosti, se rozhodli ve středu 24. října od 15.00 uspořádat pozitivní demonstraci. V úterý se stejná demonstrace uskuteční v Brně. Další města budou následovat.  „Vývoj společnosti směřuje k našemu vzájemnému odcizování. Mechanismy nastaveného systému vedou k tomu, že se lidé stali závislí na drahých komerčních službách. Mnoho Čechů si je ale dovolit nemůže. A navíc, velký podíl ze zisku putuje do zahraničí. Jedním z řešení je lokalizace takových služeb, které si lidé mohou obstarat ve svém okolí,“ říká Lukáš Mikula, jeden z hlavních iniciátorů projektu BuddyJet.
Iniciativy a projekty v České republice směřují ke světu bez peněz V České republice v posledních měsících vznikají nápady a projekty, jejichž podstatou je vzájemná sousedská výpomoc. „Výměna služeb za peníze je obvyklá, ale pořád v tom hrají roli peníze. Nechceme být otroky peněz, proto chceme ostatním ukázat, že to jde i jinak,“ říká Pavel Beneš, další z iniciátorů projektu BuddyJet.
 Smyslem projektu je zkontaktovat lidi z blízkého okolí, kteří si mohou být navzájem prospěšní. „Potřebujete například odvést na letiště nebo posekat trávník? Váš soused nemá zrovna co na práci, a tak se Vám rád nabídne. Můžete mu zaplatit, dohodnout se na protislužbě, nebo mu nabídnout něco z vlastních zdrojů. Společnost je dnes zvyklá na finanční vyrovnání, BuddyJet však umožňuje i jiné způsoby,“ popisuje smysl projektu Lukáš Mikula a dodává, že tento projekt si klade za cíl vytvořit společnost lidí, kteří nejsou závislí na drahých komerčních službách ani na svévoli státu v poskytování sociálních služeb.
Pozitivní demonstrace Jablkodávání v Hradci Králové na těchto místech:
- před Adalbertinem
- v prostorách u vlakového nádraží
- v ulici Hradecká u univerzity
- na Masarykově náměstí
Kontakt:  Hana Benešová

Vítězství bolševiků z ODS na Praze 8

Když mě volební štáb ing. Dolejše dva dny před zahájením druhého kola senátních voleb oslovil, zda bych jejich kandidátovi dala podporu, byla jsem velmi rozpačitá. Z veřejných debat, kterých se někteří z kandidátů za Prahu 8 v průběhu volební kampaně zúčastnili, mi sice bylo zřejmé, že mé názory nejsou v rozporu s těmi, které zastával ing. Dolejš, ale podpořit kandidáta politické strany, proti které jsem v době normalizace bojovala, se mi opravdu nechtělo. Když ale tvrdím, že volby do Senátu nejsou o stranách, ale o lidech, bylo by pokrytecké jednat v rozporu s vlastním názorem. Při cestě metrem do Kobylis, kde měla KSČM svůj volební stánek, jsem se ve vzpomínkách vrátila ke svému mládí, abych si připomněla, proti kterým aspektům normalizačního režimu jsem jako chartistka vystupovala. Zde je stručný výčet.

1. Proti popření demokracie. KSČ tvrdila, že komunistická (záměrně neříkám levicová, protože tehdejší režim praktikoval pouze některé levicové prvky) ideologie je ta jediná správná a ty ostatní jsou pro lidi hrozbou. Nedělají však dnes to samé pravicové strany, když označují levici za hrozbu a tvrdí že pouze pravicová ideologie je ta „správná“? Demokracie není o tom, zda-li je ta, či ona ideologie správná nebo špatná, ale o tom, že občané mohou SVOBODNĚ rozhodnout, kdo a jak jim bude vládnout.

2. Proti cenzuře. Vládnoucí strana ovládala média a ovlivňovala veřejné mínění. Určitá témata byla zakázána, protivládní článek noviny neotiskly. Ale i dnes jsem se setkala mnohokrát s případem, kdy noviny neotiskly článek kvůli inzerentovi, který byl zároveň členem a sponzorem určité politické strany. Navíc oponent současného establishmentu bývá často médii dehonestován stejně jako tomu bylo i před rokem 1989.

3. Proti zastrašování. Režim úspěšně občany zastrašoval, imperialismem, hladomorem, válkou se svými politickými nepřáteli… Jak je vidět, i dnes zastrašování funguje. Podařilo se zastrašování Řeckem i návratem komunistického režimu. Strach je jedním z nejhorších ale také nejmocnějších rádců.

4. Proti nehospodárnosti. Komunistický režim utrácel peníze občanů za zbytečnosti jako jsou zbraně a armáda. V tomto případě musím uznat, že v současnosti nastal posun, protože kromě předražených Pandurů, Grippenů a letadel Casa přibyly okázalosti jako tunel Blanka, tlumočnické služby fy Promopro či sponzoring stavby jaderných bloků Temelína soukromé společnosti ČEZ (ano skutečně jaderná energie bude dotovaná z našich kapes).

5. Proti kolektivizaci. I zde ovšem nastal posun. Zisky jsou již přísně individualizovány. Ztráty bohužel stále platíme kolektivně.

Jak je vidět, vyjmenované aspekty totality jdou napříč politickým spektrem. Ať se totalitní techniky skrývají pod ideologii pravicovou či levicovou, ať se kryjí pod pláštík „svobody“ nebo blahobytu, vždycky se jedná o zneužití vůle občanů.

Když jsem procházela ulicemi Prahy 8 a viděla čerstvé, přes noc vylepené, nápisy na billboardech s portrétem kandidátky ODS, které voliče varovaly před komunistickým protikandidátem, připomnělo mi to agitační hesla z dob minulých. Apely k voličům nouzově vylepené podél vozovky dokonce mobilizačně podepsal pražský primátor. Moje následná podpora, kterou jsem veřejně vyslovila a podpora vyslovená prof. Martinem Potůčkem sice pomohly ing. Dolejšovi k dvojnásobku předchozích voličských hlasů, ale ty miliónové mobilizační tapety a také vyznání prezidenta republiky nad urnou, že právě bez váhání vhodil hlas pro ODS, měly silnější účinek a senátorka po dalším dni manipulačně komentovaných voleb získala mandát. V Tv se pak prohlásila za bytostnou demokratku(!) a současně uznala, že jí pomohla zvítězit ideologie. Ideologie, která je prosazovaná strachem, dehonestuje voliče na rukojmí. Strach ochromuje logiku a aktivuje k tupému poslouchání příkazů.

Vážení voliči, nehodnotím samotný výsledek voleb na Praze 8, ale neférový způsob nátlaku, pod jehož vlivem se mnozí z vás rozhodovali. Jistě ne všichni. Pokud jste svého kandidáta zvolili podle vlastního zhodnocení jeho osobních a odborných kvalit, postojů a vizí, a v porovnání s tím, jaké postoje a vize má protikandidát vám připadal jako váš vhodnější zástupce v Senátu, pak to znamená, že jste pochopili principy a důsledky demokratických voleb.
Jestli jste ale volili pouze na základě stranické mobilizace, lze vás považovat za novodobé bolševiky. Ideologie a strach nad vámi zvítězili. Novodobé soudružky a novodobí soudruzi, gratuluji, myslí vám to stranicky.

Lenka Procházková