Českotřebovský deník 266/2012  (25.10)                                
Skautská Drakiáda 2012

Ač předpovědi počasí nebyly na sobotní den zrovna přívětivé, nakonec dopadlo vše dobře a účastníci byli odměněni za svoji snahu modrou slunečnou oblohou. Jedenašedesát registrovaných draků svedlo tuhý boj o nejvyšší příčky v kategoriích největší, nejmenší a nejhezčí ručně dělaný drak. Všichni pak soutěžili o to, kdo dolétne nejvýše. Dále tu byla spousta dalších kategorií s nej (nejnápaditější, nejzcestovalejší,  atak dále, atak dále). Věříme, že se také příští rok sejde na čekotřebovském letišti spousta draků a jejich majitelů, které již nyní srdečně zveme. Také děkujeme za propůjčení letiště českotřebovskému aeroklubu.
Junák – Česká Třebová

 

 

 

 
Výstava Jede jede mašinka bude prodloužena

O výstavě, věnované výročí místní trati Svitavy – Polička – Žďárec u Skutče, která se pod názvem „Jede jede mašinka“ koná od 9. října v Městském muzeu a galerii v Poličce jsme již psali. Tato výstava bude pro veliký zájem prodloužena o měsíc. Termín ukončení byl stanoven na neděli 27. ledna 2013. Pro mě, jako jednoho z těch, kteří se na této výstavě podíleli přípravou, instalací a zápůjčkou dokumentů, fotografií a různých předmětů z oblasti železnice, je tato zpráva velice potěšující. Jak jsem měl možnost přesvědčit se osobně, tato výstava není jen mrtvou expozicí, ale žije svým životem. Je navštěvována nejen zájemci o historii železnice a místní trati, ale celými rodinami, školami a školkami. Téměř denně zde probíhá program zaměřený hlavně na malé děti. Průvodkyně výstavou obléknuta v železničářské uniformě velice přitažlivou formou vysvětluje malým návštěvníkům jednotlivé činnosti na železnici, seznamuje je s různými přezdívkami a žargonem. Děti se mohou nenásilnou a přitom poutavou formou seznámit s jednotlivými exponáty výstavy, vše si ohmatat a odzkoušet. Je jim předveden funkční parní stroj, který je poháněn opravdovou parou, píská, syčí a pohání kolo, které sloužilo k náhonu transmisí. K vidění je také funkční malé kolejiště, děti se mohou obléknout do železničářské uniformy, nasadit čepici výpravčího a uchopit výpravku do ruky. V lavicích pak křídou malují na tabulky lokomotivy a výjevy ze železnice. Každý si pak domů odnáší nejen zážitky z výstavy, ale také kartonovou jízdenku, která slouží jako vstupenka a také orazítkovanou pohlednici s kresbou parní lokomotivy. Tato pohlednice slouží jako volná vstupenka dítěti pro další návštěvu výstavy. Větší děti a dospělí návštěvníci se pak mohou seznámit např. s Morseovou abecedou, telegrafem, s kanceláří výpravčího a také s historií samotné místní dráhy. Kromě této výstavy je v muzeu několik stálých expozic. Jedna je věnována nejslavnějšímu rodáku Poličky, hudebnímu skladateli Bohuslavu Martinů, další expozice jsou věnované sklářství, historii města Poličky. Také tyto expozice jsou velice poutavé. Návštěvnice si mohou např. obléci kostým, ve kterém chodily ženy ve středověku, muži pak zase mohou odzkoušet brnění, nebo střelbu puškou na terč ostrostřelců. Děti zase mohou z upravených kostek stavět historickou Poličku. Další výstavní prostory jsou pak věnované různým výstavám. V současnosti zde probíhá výstava pod názvem „Bible očima světa – svět očima Bible“, která zde potrvá do 11. listopadu 2012. Po této výstavě zde bude výstava, která je velmi podobná výstavám, konaným v České Třebové v předvánoční době – betlémy.  Pavel Stejskal
 
Obr. 01:               Děti z jedné z Poličských školek sledují výklad paní průvodkyně u malého kolejiště.
Obr. 02:               Jezdící vláček na kolejišti poutá pozornost dětí.
Obr. 03:               Paní průvodkyně předvádí dětem, jak se telefonuje traťovým telefonem.
Obr. 04:               Děti se loučí stylově, předvedly, jak vypadá vláček v jejich podání.
Obr. 05:               A ještě fotka na památku z návštěvy výstavy Jede jede mašinka.

 

Vysoká prohra hokejistů v Chrudimi: Chrudim - Česká Třebová 12:1               

Branky: 13. Dvořák, 14. Novák (Rabas, Langr), 14. Králíček (Bartoníček, Dobiáš), 17. Novák (Kišš), 24. Kišš (Rabas), 26. Dobiáš (Novák, Budínský), 31. Cvrček (Schweinfurter), 31. Schweinfurter (Cvrček, Seidler), 37. Novotný (Dobiáš), 37. Dvořák (Vacek), 38. Novák (Závodník, Kišš), 48. Kišš (Novák, Langr) – 39. Držmíšek (Vích).
Rozhodčí: Přichystal – Souček, Veverka. Vyloučení: 7:10. Využití: 6:0. Diváků: 126.
Chrudim: Dundáček – Závodník, Novotný, Budínský, Rabas, Urban, Cvrček – Polák, Seidler, Dobiáš, Dvořák, Novák, Králíček, Bartoníček, Schweinfurter, Vacek, Langr, Kišš, L. Vích.
Česká Třebová: Kaplan (26. Paleček) - Mlejnek, Váně, Čejka, Novotný, Poskočil, Chadima – Černý, Kvasnička, Jetmar – Brukner, Teplý, Hladík – Vích, Držmíšek, Musil – Kopečný, Doha, Hašek – Uhlíř.
Další utkání v neděli 28.10. na domácím ZS- soupeřem je Choceň.
Nejen mladým hokejbalistům Lokomotivy se letos daří…

 
Mladší žáci vedou tabulku   
Největší radost vedení českotřebovského oddílu dělají letos určitě mladší žáci, kteří prozatím vedou tabulku regionální soutěže. Trenér Tlapák s asistenty Kvasničkou , Hledíkem i Broulíkem musí často hodně lepit sestavu díky dalším aktivitám svých hráčů, ale prozatím se to daří a přináší to ovoce v podobě prozatímního vedení v soutěži. V posledním kole si mladí kohouti dokonce poradili i s okresním rivalem z Letohradu což se v minulosti tak často nestávalo.
 
Loko Č. Třebová : Autosklo HAK Pardubice A  1:2 a 0:2
Sršni Svitavy : Loko Č. Třebová 1:5 a 1:3
Loko Č. Třebová : Autosklo HAK Pardubice B  10:0 a 11:0
Loko Č. Třebová : OEZ Testa Letohrad  5:2 a 4:1
 
I ty … se můžeš stát hokejbalovým Mistrem světa,
je ti víc než 5 let, tak to přijď zkusit, ať jsi holka nebo kluk
Máme přípravku i mladší žáky a kvalitní trenéry…
Doplníš  seznam  našich  hráčů  co  oblékli  reprezentační  dres
Kvasnička, Deml L., Macků, Hruška, Válek, Voleský, Vostrčil, Švec Š., Hubl
a mají medaile z MS či Evropy ???
záleží jen na tobě… 
Informace hledej na www.ballct.ic.cz nebo volej 773 773 042
 
Muži A I. NHbL
Do půlky soutěže zbývá svěřencům trenéra Jebouska ještě jedno utkání s Přeloučí a prozatím jsou na šestém místě v tabulce druhé nejvyšší soutěže. Před velmi slušnou diváckou návštěvou v Benátkách dokázali „kohouti“ porazit po bitvě rivala z Poličky, jednoznačně 7:0 přejet ogary ze Vsetína a přehrát v Pardubicích tehdy vedoucí Svítkov. V posledním domácím kole mohla víc jak stovka diváků vidět nádherný souboj se záložním týmem pardubického Autoskla, který skončil v základní hrací době remízou a vyvrcholil sérií samostatných nájezdů.  O druhém listopadovém víkendu budou k vidění dva důležité zápasy s týmy z jihu Moravy, které uzavřou podzimní část na domácím hřišti.
 
Loko Č. Třebová : HBC Vsetín 7:0
Paramo Svítkov Stars Pardubice : Loko Č. Třebová  4:7
Enviform Třinec : Loko Č. Třebová  3:1
Sokol Poruba : Loko Č. Třebová  1:2
Loko Č. Třebová : Autosklo Pardubice B 2:3 ss
 
Muži B II. NHbL - Východ
Záložní  tým je po úvodním zápase druhé třetiny základní části na skvělém třetím místě.
Když pouze s vedoucím celkem z Chlumce dvakrát prohrál a další dva body ztratil v souboji s Hradcem Králové po remíze a samostatných nájezdech. Zraněný hrající trenér Broulík často spoléhá na velmi dobré výkony brankáře Patrika Mazala a svůj tým staví z hráčů, kteří se výkonnostně či z časových důvodů nevejdou na soupisku A týmu a části dorostenců, kteří v letošní sezoně v regionu nenašli soupeře. Do konce podzimní části se B tým ještě třikrát představí před domácím publikem.
 
Hradec Králové B : Loko Č. Třebová 3:2 ss
Ježci Heřmanův Městec : Loko Č. Třebová B 2:5
Loko Č. Třebová B : OEZ Testa Letohrad B 4:1
Fire Horses Živanice : Loko Č. Třebová B 2:3
Loko Č. Třebová B : HBC SVitavy 5:0
Loko Č. Třebová B : Chlumec nad Cidlinou 3:5
 
Rozpis domácích hokejbalových zápasů – Listopad
3.11 SOBOTA 14:00 Muži II. NHbL Východ Loko Č. Třebová B : Ježci Heřmanův Městec
10.11 SOBOTA 10.30 a 12:00 Žáci Loko Č. Třebová : HBC Hradec Králové
14:00 Muži I. NHbL Východ Loko Č. Třebová : SK Sudoměřice
11.11 NEDĚLE 10:00 Muži I. NHbL Východ Loko Č. Třebová B : Rignum Hodonín
17.11 SOBOTA 13:30 II. NHbL Východ Loko Č. Třebová B : Fire horses Živanice