Českotřebovský deník 267/2012  (28.10)                                

Skončil  varhanní festival

Vystoupením Miroslava Maňouška, studenta 2.- ročníku bakalářského studia VŠMU (ze Svitávky) a Jána Bully (z Banské Bystrice) z 3. ročníku studia na této škole  skončil v pátek 26. října večer letošní varhanní festival Zdeňka Pololáníka.  S oběma studenty přijel z Bratislavy do České Třebové také jejich učitel doc. Imrich Szabó.  Návštěva na koncertu však byla velmi slabá, nebylo ani vhodné počasí, pátek  před dušičkovým víkendem byl zřejmě málo vhodným termínem.  Začíná se také projevovat  i postupné zdražování všeho a tak na kulturu peníze každému nezbudou.  Projevilo se to letos trochu i na celkové návštěvnosti festivalu, která byla v porovnáním s loňskem  nižší, a nakonec i v návštěvě kina, kde se nyní na podzim několik představení ani nehrálo. Nabídka je velká a stále se rozšiřuje, zájmy jsou široké. Je proto si velmi vážit těch, kteří zůstávají věrnými návštěvníky kulturních akcí  a z předkládané nabídky si vybírají.  Ceny vstupenek do kina ovlivnit nemůžeme, je to záležitost distributorů.  Ceny vstupenek na  festival však vysoké nebyly. Možná by šlo uvažovat i o tom, zda např. na poslední  festivalový koncert  studentů varhanních škol neudělat "vstupné dobrovolné" a nabídnout návštěvu těm, kteří by rádi přišli, ale  musí počítat s každou korunou, také studentům. Zdá se také, že stále existují pro někoho  i u nás nějaké zábrany v tom smyslu, že jít na koncert do kostela není právě pro ně. Je to škoda, protože jiný prostor s tak vynikající akustikou u nás nemáme. Pořádali jsme v České Třebové dva (externí) koncerty Smetanovy Litomyšle. Oba se konaly právě v kostele sv. Jakuba a byly to opravdu mimořádné události.
 

 

Jiří Jireš bude za týden sedmdesátníkem (*7. 11.1942)  

„Na Říjnovou revoluci, roděj se jen pěkný kluci.."
Jiří Jireš, Václav Dostál,... (a taky pěkná děvčata, např. Lída Šlemrová).
Toto datum je v divadelním spolku HÝBL v České Třebové spojeno s Jirkou a Lídou. Ve Fotbalovém klubu zase s Vendou. Lidunka Šlemrová už, žel, stojí v zástupu gratulantů tam nahoře, ostatní se šikují každý rok dole, protože Jirkovi Jirešovi gratulují k životnímu výročí spolu se spoustou lidí, kteří ho znají a mají rádi.
JIREŠ je „značka" už řadu let nejen v divadelním souboru HÝBL, kde sehrál a režíroval pěkné role a hry, ale též v loutkářském souboru ČTYŘLÍSTEK, u Kostelíčka s „jabkancovými umělci", s MEDVĚDY v jejich pořadech, atd., atd.
Za svůj krátký život (vždyt je mu teprve sedmdesát), posbíral řadu ocenění, včetně toho nejvyššího mezi ochotníky - ceny Josefa Kajetána Tyla. Nejvíce si však cení přízně diváků, kamarádů a přátel, kteří mu i do dalších let přejí hodně zdaru a zdraví!
Á taky divadelní ZLOM VAZ!
P. S.: Pěkné pozdravení i paní Martě, protože to s Tebou nemá lehké.. Ota Dobrovský.

Přijmu 4 prodavačky pro prodejní stánek v České Třebové
Pro více informací volejte na číslo 720 691 127 p. Kopřiva
 
V krajské hokejové lize Lokomotiva stále bez výhry  

Česká Třebová - Choceň 0:6 (0:3, 0:3, 0:0)
Branky: 13. Krejza (Luňák), 14. P. Pilař (Bláha, Šeda), 14. P. Prachař (L. Pilař), 22. T. Prachař (Luňák, Krejza), 28. L. Pilař (P. Prachař, Knytl), 29. T. Prachař.
Rozhodčí: Čížek – Louda, Zemánek. Vyloučení: 6:9. Bez využití. Diváků: 438.
Česká Třebová: Paleček – Řehák, Poskočil, Mlejnek, Čejka, Chadima – Černý, Vích, Jetmar – Uhlíř, Teplý, Hladík - Brukner, Doha, Váně – od. 30 min. Kvasnička, Hašek, od 41. min. Kopečný.
Choceň: Saidl – Novák, Florián, Luňák, Pokorný, Lesák, P. Pilař – P. Prachař, Knytl, L. Pilař - Pochobradský, Krejza, T. Prachař – Král, Bláha, Šeda – od 41. min. Brandýský. 
(více na  www.hokej-ceskatrebova.cz)
 
Českotřebovský zpravodaj - listopad 2012 předán do tiskárny.

Právě příprava tištěného vydání zabrala  v posledních dnech tolik času, že chvíli stálo internetové zpravodajství. Je třeba si představit, že je takto vydávána více než stostránková knížka a tak příprava tisku stojí nějaký čas, zvláště, když je nutné telefonicky, elektronicky  i osobně dohánět všechno, co se včas nestihlo poslat, nechat si připomínkovat náhledy článků, rozhovorů, inzerátů, ověřovat některá data, apod.  Všem, kteří pomáhali musím poděkovat. Zpravodaj na listopad má 112 stran a bohužel se toho na stránky ještě hodně nevešlo.  Do prodeje se dostane ve středu 31.října. Bude obsahovat i vyhlášené 2. kolo soutěže vyhlášené společně se společností ANNABIS Olomouc, jako ceny budou opět výrobky z léčivého konopí, které jsou nyní také volně v prodeji ve dvou českotřebovských lékárnách  na železniční poliklinice a na lékárně Arnika v Masarykově ulici.  V příštím prosincovém zpravodaji budou  opět nové jízdní řády
.
Pro pamětníky jsme připravili brožurku “HORY-historie a vzpomínky”.
Pro zájemce je k dispozici v IC MěÚ Česká Třebová, v restauraci NA HORÁCH
a v hale nádraží při příležitostném prodeji . J.+ F.Křížkovi.
 
ZLATÁ SVATBA

Dne 20.10.2012 oslavili zlatou svatbu manželé Oldřich a Věra Kohoutkovi.
Do dalších společných let přejeme pevné zdraví, štěstí a lásku.
 
VÍTÁNÍ NOVÝCH OBČÁNKŮ

Jan a Marcela Morávkovi s dcerou Eliškou
Pavel Gregar a Petra Marešová s dcerou Annou
Petr Štarman a Simona Štěrovská s dcerou Anežkou
Marcela Blahová s dcerou Sabinou
Jan Šťovíček a Radka Navrkalová s dcerou Nelou
Eliška Martinková se synem Josefem
Jan Borek a Nela Hlavičková se synem Nicolasem
Radek a Klára Venclovi se synem Matějem
Miroslav a Eva Šikulovi se synem Davidem
Petr a Renata Doležalovi se synem Fabianem
Ladislav Dohnal a Michaela Holánková s dcerou Gabrielou
Robert a Pavla Pirklovi s dcerou Viktorií
Tomáš a Gabriela Duškovi s dcerou Terezou
Milan a Eva Kociánovi se synem Tomášem
Roman a Dagmar Havránkovi s dcerou Terezou
 
Pronajme se kvalitní byt 3+1 s balkonem a sociálním zázemím, celkem 93 m2, v blízkosti Starého Náměstí v České Třebové. Samostatné teplovodní plynové vytápění. Bude k dispozici od ledna 2013. Bližší podrobnosti na telefonu: 604106891.
 
ÚMRTÍ V ŘÍJNU

Zdeňka Štanderová nar. 1932 Česká Třebová
Pavla Pekníková nar. 1933 Česká Třebová
Marie Duspivová nar. 1926 Česká Třebová
Jiří Břešťovský nar. 1950 Česká Třebová
Zdeňka Vavřínová nar. 1986 Člupek
Slavomír Sotolář nar. 1950 Česká Třebová
Naděžda Dittrichová nar. 1941 Česká Třebová
Jaroslav Cimfl nar. 1932 Česká Třebová
Ing. Karel Turek, CSc. nar. 1938 Pardubice
Jarmila Vejdová nar. 1943 Česká Třebová
Mária Gajdošíková nar. 1958 Česká Třebová
Josef Miko nar. 1943 Česká Třebová
Milan Mareš nar. 1947 Třebovice
Květoslav Kubišta nar. 1935 Česká Třebová
Petr Kaplan nar. 1948 Česká Třebová - Parník
Jolana Goldsteinová nar. 1929 Česká Třebová
Drahomíra Fischerová nar. 1933 Česká Třebová
Anna Kuracinová nar. 1926 Anenská Studánka
Bohumír Vytlačil nar. 1932 Česká Třebová
Petr Melichar nar. 1979 Česká Třebová
Antonie Alešíková nar. 1923 Česká Třebová, Javorka
Čest jejich památce!
 
Nabízíme dlouhodobý pronájem pěkného nově rekonstruovaného bytu 1+1
na sídlišti Lhotka. Informace na tel. č. 725 266 024.
 

Setkání spolužáků parnické školy 1939 - 1942

Nahoře: Ing. Šnejdar Mir., Pirkl Vladimír, Ing. Kovář Karel. RNDr. Malkovský Miroslav, Šípek Jiří, Šafář Bohuslav, Uprostřed - Dr. Cupalová Růžena, Pirkl Jaroslav, Ryšavý František. Dole: Nastoupilová Vlasta, Pásková Jaroslava, Jasanská Jaroslava, Čáslavková Irena, Mikulková Věra. Setkání se uskutečnilo 6. září 2012 U Václava.
 
Setkání kulturních zařízení  z našeho okresu bude ve Třebové 

Jako každým rokem i letos proběhne setkání vedoucích kulturních zařízení v našem regionu. Tentokrát se bude konat v České Třebové ve středu 31.října 2012 v 10.00 hodin.
 
7.12. vystoupí v Malé scéně duo Biorchestr a Radim Sychra

Biorchestr Aleše Pilgra  bude hostit Radima Sychru, velmi zajímavého bluesmana současně žijícího v Praze, který se narodil v Dlouhé Třebové. K programu, který může být velmi zajímavý připravujeme  obsáhlejší propagaci.
 
Sacharovova cena připomíná i nám, Evropanům, že není samozřejmostí žít v míru a svobodě.

Pole adeptů bylo letos velmi vyrovnané. Všichni navržení by si cenu nepochybně zasloužili, všichni byli nespravedlivě odsouzeni v rozporu s principy základních lidských práv a svobod.  Ve prospěch íránských opozičních představitelů mimo jiné hovořila nejvyšší míra tvrdosti režimu, který jim útrapy způsobuje, i největší délka udělených trestù. Svou roli hrála i nebezpečnost íránského režimu v mezinárodním měřítku v souvislosti s jeho problematickým jaderným programem. Jedná se o důležitý kamínek do mozaiky dosavadních forem tlaku EU na Írán, od kterého si lze slibovat i zvýšení účinnosti uvalených ekonomických sankcí. 
Ocenění iránských opozičních představitelů je jasným signálem, že EU je na poli ochrany lidských práv aktivním hráčem a nezalekne se žádného totalitního režimu. 
Jan Březina, europoslanec, tel. 606650781