Českotřebovský deník 269/2012 (30.10.)                                
Hlasujte pro podporu českotřebovského vlakového nádraží!  

Každoročně je  na netu vyhlašována anketa "nejkrásnější nádraží v ČR, do letošního ročníku byla nominována právě Česká Třebová. konkurence je jistě těžká, ale věřme že obstojíme!  Spolu s námi je nominována Bělá nad Radbuzou, Jindřichův Hradec, Luhačovice, Mariánské Lázně, Nemilkov, Opava východ, Šumperk a Telč.  Jak podpořit Českou Třebovou?  Stačí kliknout na  http://www.nejnadrazi.cz/voteform.php?st=2 a budete vědět víc. podpořte Českou Třebovou, pro kterou přece nádraží opravdu něco znamená. Navíc je opravdu pěkné a v dobré kondici po stránce vnějšího i vnitřního využití. Třeba to změkčí pana Jančuru a Leoše Novotného, aby jejich supervlaky zastavovaly také na nejkrásnějším nádraží v ČR ! Hůlasuje se do 11. listopadu! Už moc dnů nám nezbývá !!!
 
Ekozáchody Pod Skalkou 

Ve čtvrtek 25.11.2012 proběhla na sále Restaurace pod Skalkou beseda o ekozáchodech. Zájemci, převážně z řad zahrádkářů a chatařů získali návod, jak tuto problematiku na svých zahrádkách a chatách řešit. Řešení si našel každý ať už požadoval jednoduchou a levnou nebo komplexnější, pohodlnější a tím i nákladnější variantu. V reálu si pak mohli prohlédnout různé typy ekozáchodů na malé výstavce. Tuto výstavku si obzvlášť pochvalovali, protože si mnohem lépe udělali představu možného řešení. Část prezentace byla věnována i nejmodernějšímu řešení veřejných záchodů a jako bonus shlédli návštěvníci besedy prezentaci Záchody celého světa, která byla sestavena z fotografíí, které jsem pořídil na svých cestách. Pro mě bylo velkým překvapením, jak je sál  pro besedy a různé akce dobře vybaven.  Chtěl bych touto cestou poděkovat majitelům a personálu Restaurace pod Skalkou za spolupráci při přípravě besedy.
Hezký den přeje Jan Betlach
PS: U Parnického hřbitova byla už druhým rokem umístěna po dobu dušiček kadibudka. V jednání je trvalé umístění Ekozáchodu se zajištěným pravidelným servisem.

 

Cyklotoulky Česká Třebová budou na ČT SPORT  v listopadu

Televizní pořad Cyklotoulky  ČESKÁ TŘEBOVÁ bude vysílán na programu ČTsport v níže uvedených časech. Z důvodu prodloužení některého vysílaného LIVE sportovního přenosu může však dojít k mírnému posunutí vysílacího času.
Premiéra:  sobota 10. 11. v 10:05 hodin
Opakování:   pondělí 12. 11. ve 12:10 hodin     středa 14. 11. v 06:00 hodin      čtvrtek 15. 11. v 07:50 hodin
CZ LOKO dodá do Běloruska 20 nových lokomotiv řady 719/TMЭ3


ČESKÁ TŘEBOVÁ, 29. října 2012
Akciová společnost CZ LOKO dodá do Běloruska 20 dvounápravových asynchronních lokomotiv řady 719/TMЭ3. Smlouva s národním dopravcem, Běloruskou státní železnicí, byla podepsána v první polovině října v Minsku. Moderní posunovací motorová lokomotiva řady 719/TMЭ3 představuje původní český produkt, neboť byla vyvinuta a vyrobena společností CZ LOKO. První stroj bude běloruským železnicím předán už v závěru listopadu. Další pak postupně do roku 2014. Hodnota kontraktu dosahuje téměř 500 milionů korun.
V době, kdy železniční průmysl v Česku i v eurozóně stagnuje, jde o velký úspěch. Těší mě o to víc, že jde o lokomotivu, jejíž vývoj částečně financoval v rámci projektu Výzkum a vývoj modulových dvounápravových dieselelektrických lokomotiv i český stát. Takže tyto prostředky byly opravdu smysluplně vynaloženy. Navíc nám tento projekt pomohl k vývoji nové čtyřnápravové dieselelektrické asynchronní lokomotivy řady 744, kterou jsme letos už představili na několika železničních veletrzích,“ říká Josef Bárta, generální ředitel a předseda představenstva CZ LOKO.
Komponenty pro nové lokomotivy 719/TMЭ3 se budou vyrábět v závodech CZ LOKO a montovat a oživovat v Bělorusku. Podobně je konstruována i smlouva mezi CZ LOKO a Běloruskou státní železnicí z roku 2011 na dodávku 49 kusů modernizovaných lokomotiv ČME3 v letech 2011 až 2014.
Je to způsob jak zapojit místní průmysl do zakázek. Stejně postupujeme v Litvě, Lotyšsku nebo Ruské federaci. Zjednodušeně řečeno, nevyvážíme tím jen „železo“, ale zároveň i své know-how. To je pro Česko velmi důležité,“ dodává Josef Bárta.
Nová lokomotiva řady 719/TMЭ3 je určena pro lehkou a středně těžkou posunovací službu, může být ale použita i pro lehké traťové výkony. Pojezd tvoří dvě vypružená dvojkolí. Každému dvojkolí přísluší asynchronní trakční motor. Stroj je vybaven elektrodynamickou brzdou. Zdrojem energie je motorgenerátor tvořený spalovacím motorem Caterpillar. Ve věžové, klimatizované kabině, umístěné ve středu vozidla, jsou dva plnohodnotné pulty strojvedoucího. Provozní náklady, především spotřeba nafty a náklady na údržbu, stejně jako jízdní vlastnosti a ekologie jsou proti starším, stále používaným lokomotivám, nesrovnatelně lepší. Lokomotivy řady 719/TMЭ3 tak představují velký kvalitativní skok oproti současným posunovacím strojům, například řady 714, které používají České dráhy.
Na přiložených  fotografiích je lokomotiva 719 (bez loga) v provedení pro tuzemský a středoevropský trh. Na vizualizaci pak je tatáž lokomotiva v provedení pro běloruské železnice označená jako 719/TME3 s širokým rozchodem.
 
Podpis koaliční dohody o politickém uspořádání Pardubického kraje  bude  v úterý 30. října

v úterý  30. října 2012 v 10 hodin do sálu Rady Pardubického kraje (Komenského náměstí 125, Pardubice) na podpis Dohody o politickém uspořádání Pardubického kraje ve volebním období 2012 – 2016 a programových tezí, které jsou přílohou koaliční dohody. Následovat bude krátká tisková konference.
 
Poděkování

Sociální služby Česká Třebová jménem ředitele a vedoucí Pečovatelské služby děkují spokojené rodině za pochvalu vyjádřenou Pečovatelské službě v říjnovém českotřebovském Zpravodaji. Jsme moc rádi, že i v dnešní hektické době, se mezi námi najdou lidé, kteří nás pochválí. Je to pro nás veliká čest. I v nelehkých situacích se snažíme  svou práci odvádět spolehlivě, pečlivě a s láskou.
Těší nás důvěra ze strany rodiny využívat Pečovatelskou službu v domácím prostředí k důstojnému prožití stáří rodičů či jiných blízkých osob. Vzrůstající zájem o Pečovatelskou službu nás utvrzuje, že svou práci odvádíme  profesionálně, že naplňujeme stanovené poslání, jak to po nás požadují standardy kvality sociálních služeb.
Vaše poděkování je pro nás odměnou za dobře vykonanou práci.
Vedení Sociálních služeb Česká Třebová
PS: Velmi si cením poděkování za odvedenou práci pečovatelek a přeji svým spolupracovníkům radost z odvedené práce, spokojenost v Sociálních službách a také životní pohodu.                                             Ředitel Sociálních služeb Česká Třebová

 

Ještě k nedávné dopravní nehodě u vinotéky Drinks Trade na Lhotce (více vypovídají fotografie)