Českotřebovský deník 270/2012 (30.10.)                                


Koalice podepsala dohodu o politickém uspořádání a představila své priority


Pardubice (30. 10. 2012) – V návaznosti na Memorandum o politickém uspořádání z minulého týdne podepsali dnes představitelé všech politických stran a hnutí, které jsou součástí nové krajské koalice, podrobnou dohodu o personálním obsazení orgánů kraje a koaličním fungování. Součástí dohody jsou i programové teze, na jejichž základě se strany zavázaly vypracovat Programové prohlášení rady kraje.
„K našim prioritám patří dlouhodobě udržitelný rozpočet, zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro všechny občany kraje s ponecháním všech pěti nemocnic ve stoprocentním vlastnictví Pardubického kraje a zajištění dopravní obslužnosti,“ představil tři hlavní body společného programu trojkoalice kandidát na hejtmana Martin Netolický (ČSSD).
„V sociální oblasti se budeme prioritně soustředit na služby ohroženým rodinám, dětem, seniorům a zdravotně postiženým i pokračování dobré spolupráce s neziskovým sektorem,“ řekl Roman Línek (KPK), který by se měl stát prvním náměstkem hejtmana. „Shodli jsme se také na tom, že důkladně zanalyzujeme stav dopravní obslužnosti a do jízdních řádů zapracujeme oprávněné připomínky jednotlivých obcí a občanů,“ doplnil Jaromír Dušek (SPOZ), jehož úkolem v krajské radě bude doprava.
Koalice se také shodla na tom, že ve školství budou pokračovat systémové změny a podpora technickým oborům. Stranou pozornosti nové krajské vlády nezůstane ani ochrana životního prostředí a podpora místních zemědělců a dobrovolných hasičů. Zastupitelé by se měli rovněž dočkat většího zapojení informačních technologií. Koalice předloží nově také etický kodex zastupitelů.  Jakub Rychtecký, oddělení komunikace
Text koaliční dohody a proramové teze - najdete ZDE jako pdf soubor.

 

JAK FUNGUJE IMUNITA A JAK JI MŮŽEME PODPOŘIT PŘÍRODNÍMI PROSTŘEDKY


dovoluji si vás pozvat na přednášku, na které si budeme povídat o tom, jak si můžeme zvýšit odolnost našeho těla proti infekcím z vnějšího prostředí, co dát dětem k snídani, abychom zahřáli trávení a děti tak měly dostatek energie,
povíme si o významu správného dýchání v souvislosti s imunitou, ukážeme si pár cviků, které zlepšují funkci lymfatického systému,
a také si vysvětlíme, jak strava ovlivňuje naši psychickou pohodu.
PO KRÁTKÉ PŘEDNÁŠCE BUDE PROSTOR PRO DISKUZI A KONKRÉTNÍ DOTAZY
TĚŠÍM SE NA PŘÍJEMNÉ SETKÁNÍ  Petra Smrčková
Přednáška se koná v Mateřském centru ROSA, dne  5. 11. od 9.30 hodin

 

PODZIM VE ZNAMENÍ TRIARIA 

Cyklus divadelních představení TYJÁTR NA TRATI bude v sezóně 2012/2013 ve znamení her českotřebovského TRIARIA a Josefa Jana Kopeckého. Již tento čtvrtek budou moci návštěvníci klubu Modrý trpaslík v České Třebové vidět hru Václava Havla Audience, která získala mimo jiné cenu města Česká Třebová.
„Letošní divadelní sezónu v Modrém trpaslíku zahájila Veronika Stasiowská, herečka TRIARIA, která momentálně hraje například v triariovských hrách Ucho nebo To všechno z lásky a která v říjnu do klubu přivezla své pražské představení Uměla hmotnost – Toys for Boys. V listopadu odehrajeme potom hned dvě hry: 22. listopadu autorské představení Životy, které jsem napsal společně s Luckou Haškovou, no a tento čtvrtek potom naše nejdéle hrané představení Audience, ve které hraju společně s vynikajícím Alešem Dvořákem a která získala, vedle individuálních cen za herecké výkony a režii na několika přehlídkách včetně celostátních, také cenu Kohout, kterou uděluje Město Česká Třebová za nejlepší kulturní a sportovní počiny v roce,“ říká k nejbližším vystoupení cyklu Josef Jan Kopecký, dramaturg Modrého trpaslíka.
V prosinci budou moci diváci v klubu zaměřeném na alternativní kulturu zhlédnout experimentální představení Orangutan v továrně, což je jevištní adaptace sbírky básní Lubora Kasala, se kterou se TRIARIUS dostal letos dokonce na dvě celostátní přehlídky – na Wolkerův Prostějov a na Šrámkův Písek. Představení bude odehráno dvakrát, ve čtvrtek 6/12 a v pátek 7/12. „Na Orangutana je nutné si rezervovat lístky, protože na každou reprízu můžeme vpustit maximálně 30 diváků,“ upozorňuje režisér hry Kopecký a dodává: „Také chci varovat, že představení je skutečně nestandardní, není vhodné pro těhotné, epileptiky, klaustrofobiky, kardiaky, psychicky labilní a podobně, proto by měl každý skutečně zvážit, zda chce tuto naši zatím asi nejšílenější hru vidět.“
I po Novém roce potom bude cyklus pokračovat hrami spojenými se jménem Josefa J. Kopeckého. V lednu a v únoru se v programu objeví dvě představení pardubického Divadla EXIL, ve kterých Kopecký hraje - Jedlíci čokolády a Zdravotní vycházka.
Březen bude ve znamení dvou premiér TRIARIA.
 
V. Havel: AUDIENCE  čtvrtek 1/11 2012 od 20.00 hod. 

klub Modrý trpaslík Česká Třebová   vstupné: 50,- Kč  www.modrytrpaslik.info
 
Televizní pořad Cyklotoulky  ČESKÁ TŘEBOVÁ

bude vysílán na programu ČT 4 sport v níže uvedených časech. Z důvodu prodloužení některého vysílaného LIVE sportovního přenosu může však dojít k mírnému posunutí vysílacího času.
Premiéra: sobota 10. 11. v 10:05 hodin
Opakování: pondělí 12. 11. ve 12:10 hodin středa 14. 11. v 06:00 hodin čtvrtek 15. 11. v 07:50 hodin
Hlasuje se o Era Živnostníka roku 2012, za Pardubický kraj bojuje aromaterapeutka Hanna Maria Tomášková 

30. října 2012
Letošní ročník podnikatelské soutěže Era Živnostník roku jde do finále. Z krajských kol v průběhu září a října vzešlo čtrnáct favoritů, kteří se v právě probíhajícím hlasování veřejnosti
na www.zivnostnikroku.cz utkají o postup do užšího finále. V něm bude odborná porota z pěti postupujících podnikatelů vybírat vítěze. Za Pardubický kraj bojuje Hanna Maria Tomášková, která se zabývá energetickou aromaterapií. Hlasování končí 11. listopadu.
Specialitou Hanny Marie Tomáškové je „voňavý marketing, který léčí prostor“. Soustředila se na malé obchůdky, terapeuty a zdravotní personál, cestovala po republice a získala tak více než 150 obchodních míst. Má internetový obchod, dva kamenné obchůdky v Bratislavě a v Pardubicích a také velké plány do budoucna. „Chci provonět metro v zahraničí,“ říká podnikatelka, která vyzkoušela aromaterapii i v jedné půjčovně aut.
Hanna Maria Tomášková se snaží vymýšlet a vyvíjet přírodní aromata, které pozitivně ovlivňují psychiku člověka. Vyrábí vůně, které můžou lidem pomoci z těžkých životních situací. Suroviny pro potřeby přírodní aromaterapie nakupuje v celém světě, extrakty zpracovává v laboratoři ve Velké Británii.
Až do 11. listopadu může veřejnost v SMS hlasování podpořit svého favorita, v případě Hanny Marie Tomáškové stačí poslat SMS ve tvaru ZIV 2 na číslo 900 11 09. Cena jedné SMS je 9 Kč včetně DPH. Každý hlasující má navíc šanci vyhrát některou z hodnotných cen: nový iPad, předplatné Hospodářských novin či Ekonomu a další.
Profily dalších finalistů včetně jejich hlasovacích kódů jsou uvedeny na webových stránkách soutěže www.zivnostnikroku.cz. Vítěze vybere porota z pěti postupujících dne 15. listopadu. Slavnostní vyhlášení výsledků podnikatelských soutěží se uskuteční 4. prosince v Praze. Kromě hlavních cen Era Živnostník roku 2012 a Vodafone Firma roku 2012 budou také uděleny tituly Era Účetní roku, Odpovědná firma roku a Web roku.
 
Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2012 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2012 je Era. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou ČT24, ČRo 1 – Radiožurnál a skupina Media Bohemia. Záštitu  a odborný́ dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmanky
a hejtmani všech krajů ČR.