Českotřebovský deník 271/2912 (31.10.)                                

V Kulturním centru se konalo setkání vedoucích kulturních zařízení z našeho regionu

Ve středu 31. října 2012 se v malém sále Kulturního centra konalo pravidelné setkání pracovníků kulturních zařízení z našeho okresu, které se koná střídavě v jednotlivých městech okresu. letos bylo hostiteli pracovníci českotřebovského Kulturního centra. Svého úkolu se zhostili dobře, vytvořili možnosti pro prezentaci kulturních zařízení  našeho města i podmínky pro otevřenou diskuzi nad problémy, které tíží  kulturu v jednotlivých městech. V úvodním vystoupení doc. Mgr. František Preisler nešetřil chválou nad přízní a péčí města Česká Třebová, kterou věnuje kultuře obecně, tedy jak zajištění provozu kulturních zařízení tak i snaze zajistit i zajímavou kulturní nabídku. Další diskuze ukázala, že to není samozřejmé v každém městě našeho okresu. Zejména je zřejmý rozdíl mezi městy,  kde mají a kde nemají digitální projekci filmů. Nabídka filmů promítaných z filmového pásu je nyní velmi tristní, kina omezují počet projekcí prostě proto, že nemají co promítat. Digitální projekce má nyní mimo České Třebové také Žamberk, Jablonné a Lanškroun, ostatní města o to usilují, je to existenční otázka pro biografy v dnešní době. Přesně takovou vizi uváděl ředitel KC František Preisler v loňském roce, kdy se nám podařilo digitalizaci prosadit, dokonce s možností 3D projekce a také s dotací státu.  V některých městech se nyní velmi projevují omezené rozpočtové možnosti měst, na  kulturu nezbývá tolik, kolik by si zasluhovala.  Rostou totiž provozní náklady, ceny energií a na vlastní financování kultury pak zbývá stále menší hromádka peněz. Snad nejvíce si stěžoval zástupce kulturního zařízení z Králík, kde se především těžko shání prostředky na opravy a investice, takže se  letos nepodařilo ani zcela zajistit tak potřebnou rekonstrukci  WC. Pro směrování kultury ve městě je také důležité také najít shodu  cílů jednotlivých skupin zastupitelů, tedy politickou dohodu. V tomto smyslu lze uvést příklad Žamberka, kde se úspěchy kulturního jinak interpretují u  radniční koalice a opačně u  početně silné opozice. Setkání ukázalo, že v České Třebové máme v současné době nejen dostatečnou nabídku předkládaných pořadů, na kterých se podílí amatérská umělecká činnost, tak profesionální pozvané soubory, daří se divadelnímu i koncertnímu předplatné, promítá 3D digitální kino, ale máme také dobré materiální podmínky pro činnost Kulturního centra, velký, malý  a výstavní sál v Nádražní ulici a navíc plně funkční Malou scénu zvlášť upravenou  i pro činnost loutkářského souboru i činnost koncertní, využívanou jak KPH, tak Základní uměleckou školou.  (mm)
Nové náměstí znovu ožije?

Podle informační tabule lze očekávat, že v prostorách bývalé "velkoprodejny" Hejl bude 8. listopadu zahájen prodej v novém supermarketu Qanto, který by měl zajistit znovuoživení tohoto centrálního prostoru města.  Měl by přinést další oživení nabídky v sortimentu potraviny - drogérie, případně i dalšího  specializovaného prodejního artiklu. Na oživení Nového náměstí také netrpělivě čekají ostatní ,majitelé a provozovatelé prodejen v této lokalitě. Jako ukázku že je vše "na hraně" je možno uvést dnešní ukončení prodeje v trafice Diana Trávník tedy v prostoru před nocležnami ČD. Od 1. listopadu zůstává tento stánek opuštěný. Naopak dalším sezónním rozšířením má být prodej balených potravin a také párků v rohlíku v prostoru Litomyšlská ulice - prostor u bývalého fotoateliéru Tomek, tedy na křižovatce Litomyšlská - Habrmanova ulice.  Mezi živnostníky je však určitý "klid před bouří". V případě schválení zákona, kde budou živnostníci - důchodci nebo obecně pracující důchodci znevýhodnění daňovým odečtem, lze očekávat další vlnu zavírání některých malých prodejen, kde si  dnes vydělají jen  skutečné minimum. V době kdy ceny energií trvale rostou a vzniká obrovský tlak konkurence hypermarketů, lze těžkou udržet živnost a navíc platit daně podle modelu, navrženém v novém daňovém balíčku ministra Kalouska.
 
Vzniká nové občanského sdružení nadšenců pro Itálii, italštinu a italskou kulturu LINGVIA Group     

V srpnu letošního roku bylo založeno v České Třebové nové občanské sdružení, jehož členy jsou lidé nadšení pro Itálii, italskou kulturu, italštinu a italské přátelství. Svou činností občanské sdružení navazuje na dosavadní aktivity studijní skupiny italského jazyka, přičemž výrazně rozšiřuje předmět svého působení…  Snaha obohatit poznání své, ale i širší veřejnosti, iniciovat v Itálii nová partnerství, zažít spoustu zajímavých věcí včetně dobré zábavy – to byly vůdčí myšlenky pro založení občanského sdružení LINGVIA Group, o. s. Vize občanského sdružení nekončí pouze u studia italštiny, neboť budeme připravovat zábavně vzdělávací akce pro veřejnost zaměřené na seznámení se s italskou kulturou, s italskou kuchyní a italskou kinematografií, na programu je i zajímavá výstava fotografií... a to je pouze zlomek toho, co občanské sdružení plánuje!  Věříme, že cíle občanského sdružení jsou reálné a těšíme se na jejich uskutečnění. Pokud i Vy máte chuť zapojit se plánovaných aktivit a poznat Itálii trochu blíž, připojte se k nám!  
Ustavující valná hromada občanského sdružení se bude konat
ve středu 7. listopadu 2012 od 18 hod. v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.  
 
Bližší informace na telefonních číslech 777965362 (Romana Ježková) a 605933928 (Magdaléna Vopařilová), nebo prostřednictvím emailu lingviagroup.os@gmail.com
Bezpečnostní rada se sešla v tomto volebním období naposledy

Pardubice (31. 10. 2012) – Bezpečnostní radě Pardubického kraje, v níž  usedají vedle 12 řádných členů také ředitelé krajské veterinární správy a krajské hygienické stanice, předsedal Radko Martínek od 15. listopadu 2008 do 2. listopadu 2012. Na posledním jednání ve středu 31. října 2012 hejtman s potěšením konstatoval, že krizový štáb kraje nebyl v uplynulých čtyřech letech aktivován. Hrozící, případně vzniklé mimořádné události a krizové situace, se podařilo vždy vyřešit v rámci kompetencí hejtmana, oddělení krizového řízení kanceláře hejtmana a úzkou spoluprací se složkami IZS. 
“Povodně se nám naštěstí vyhnuly, ale potýkali jsme se s nelegálním skladem  chemikálií a výbušnin v Bělé nad Svitavou. Díky finanční  podpoře Ministerstva financí se nám podařilo nebezpečný   materiál v krátké době zlikvidovat. Kalamitní situace na Hřebči, kdy zasypal v říjnu 2009 naši  zemi nečekaný sněhový příval, zastavila dopravu na spojnici mezi Čechami a Moravou.  Naštěstí se nenaplnil krizový scénář připravený v případě stávky lékařů v krajských nemocnicích, kdy v rámci akce Děkujeme, ocházíme byla ohrožená neodkladná a akutní péče pro občany kraje,” připomněl předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martínek některé krizové události v uplynulém období.  “Žádná z nich bohudík nevedla k vyhlášení stavu nebezpečí,” dodal. 
Bezpečnostní rada Pardubického kraje kraje zabezpečila potřebnou úroveň prevence  předcházení mimořádným událostem a splnila povinnosti stanovené tomuto “zvláštnímu orgánu kraje“ při přípravě nebo řešení mimořádných událostí a krizových stavů.
Uskutečnila se čtyři velká cvičení, projednaná v bezpečnostní radě a  nařízená hejtmanem. Cvičení  POVODEŇ 2009 ověřilo připravenost záchranářů  na „velkou vodu“ v povodí toků Chrudimky a Labe. O rok později pátrali policisté a hasiči po pohřešovaných osobách v okolí města Horní Jelení. Při tomto cvičení Záchrana 2010 využili moderní technologie GPS a GIS. Paraglidistou uvízlým na čtyř sedačkové lanovce ve Skiparku Červená Voda odstartoval třetí výcvik nazvaný LANOVKA 2011.  Výstavbu a provoz materiální základy humanitární pomoci pro povodněmi postižené obyvatelstvo se konalo letos na podzim v Poličce.