Středisko Javor hlásí                                                               


Ve dnech 26. 9. – 30. 9. 2012 pořádali českotřebovští skauti ze střediska „Javor“ Česká Třebová tradiční návštěvu svých slovenských skautských kamarádů z družebního města Svit.
Skupina 7 skautů III. chlapeckého oddílu tak odjela na své pravidelné podzimní setkání se slovenskými skauty, aby zjistila, jak se podařilo skauting obnovit. Ve Svitu v současnosti začíná fungovat nový skautský oddíl.
Na základě předpovědi počasí, která slibovala pěkný prodloužený podzimní víkend, jsme odjeli z České Třebové již ve středu odpoledne a v pozdních nočních hodinách jsme dorazili na místo našeho pobytu do města Svit, kde jsme opět našli útočiště na zahradě u br. „Fera“. Po vřelém přivítání od místních skautů jsme zkonzumovali připravený guláš, postavili stany a s očekáváním dalších dní jsme zalehli. Po ranním rozbřesku a rychlé snídani jsme vyrazili do osady Vysoké Tatry, kde jsme odstavili naše auta a vyrazili na první túru do lůna Tatranských velikánů. Šli jsme společně na „Téryho chatu“, odkud jsme se vydali směrem na „Příčné sedlo“, které jsme zdolali pomocí zde umístěných řetězů, a na druhé straně nás čekal ne jenom silný vítr, který začal foukat, ale i „Zbojnická chata“ se svým horským čajem, na které jsme nalezli azyl. Po odpočinku nás čekal již jen sestup k autům a přejezd do města Poprad, které jsme si prohlédli v paprscích zapadajícího slunce a dále přesun na naši stanovou základnu.
Další den, kdy jsme byli zaskočeni ranním mrazíkem, jsme se po snídani přesunuli auty do západních Tater do obce Podbabská, odkud jsme vyrazili plni očekávání na Pyšné sedlo, které bylo zalito dopoledním sluncem a odkud byl krásný výhled jak na panorama Tater, tak i na polskou stranu. Po nezbytném odpočinku nás čekal vrchol „Bystrá“ s výškou 2 144 m a dalšími úžasnými výhledy na tatranské velikány Kriváň, Gerlach atd. Při sestupu z Bystré nás čekalo úžasné setkání s kamzíky, kteří se v odpoledním slunci pásli v trávě lemující stezku z tohoto vrcholu. Po návratu zpět na naši základnu nás čekalo večerní panorama Vysokých Tater zalitých sluncem v čele s Lomnickým štítem, jehož „Observatoř“ ve večerním slunci zářila do všech stran. Po návratu jsme měli setkání s našimi skautskými přáteli, které vyvrcholilo, jak večerním grilováním, tak posezením s kytarami a zpěvem českých i slovenských písní.
V sobotu byl brzký budíček, neboť nás čekal výjezd na polskou stranu Vysokých Tater do obce Lysá Polana, odkud začal náš vrcholový výstup na „Wielki staw“, kde se naše skupina doplněna o slovenské bratry rozdělila na dvě skupiny. Jedna skupina navštívila“Morskie oko – Czerny staw pod Rysami“ a druhá řekl bych vrcholová, se vydala do sedla „Zawrat“, odkud je čekala nejnáročnější část polských Tater stezka „Orla Perč“. Tato trasa připomíná alpský Triglav neboť je lemována řetězy, žebříky, cesta vede přes vrcholy hor a místy padá do propastí mezi skalisky. Všichni, kteří se vydali na tuto horskou tůru si sáhli na dno svých fyzických a místy i psychických sil. O to bylo krásnější večerní setkání na parkovišti v Lysé Polaně, odkud jsme společně, plni dojmů z úžasného dne, vyrazili na naši stanovou základnu ve Svitu pod Skalkou.
Po ranním probuzení jsme se začali chystat na návrat zpět do Čech. Cestou nás ještě čekala návštěva majestátního hradu „Strčeno“, nákup slovenských sýrů v salaši Krajinka a pak již jen návrat domů.
Jsme rádi, že nás skauti potěšili informací, že se podařilo založit novou družinu a doufáme, že naše sedmiletá spolupráce bude dále pokračovat a budeme se těšit na návštěvu slovenských skautů na jaře u nás v České Třebové.
 
Více informací a fotografie z této akce najdete na našich internetových stránkách www.trojka.e-skaut.cz. Tato akce, respektive celá spolupráce se slovenskými skauty ze Svitu, je podporována Městem Česká Třebová.
 
                                                                                                        III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová