ŽOFIE VOKÁLKOVÁ - flétna   JOSEF RAFAJA - varhany

PROGRAM:
1. J.S.Bach Sonáta C dur pro flétnu a basso continuo BWV 1033
Andante - Allegro - Adagio - Menuetto I, II
2. J.Pachelbel Aria Quarta ze sbírky “Hexachordum Apollinis”
3. G.Fr.Handel Sonata No 5 pro flétnu a basso continuo
Larghett - Allegro - Siciliana - Giga
4. M.Marais La Folie d´Espagne (sólo flétna)
5. J.K.Kuchař Largo g moll   Pastorale G-dur,  Adagio As-dur
6. W.A.Mozart Sonata 5 in C (KV 14) pro flétnu a varhany
Allegro - Allegretto - Menuetto primo - Menuetto secondo en Carillon
 
Třetí koncert Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka se konal v tradičně zaplněné rotundě sv. Kateřiny. Zvuk barokních varhan v podání pardubického varhaníka Josefa Rafaji doplnila na flétnu Žofie Vokálková -Šrámková. Fotografie Martin Šebela. V pátek  26. října se v kostele sv. Jakuba uskuteční závěrečná koncert festivalu, na kterém vystoupí Miroslav Maňoušek (ze Svitávky)  a Ján Bulla (z Banské Bystrice), studenti Vysoké školy múzických umění v Bratislavě.
 

ŽOFIE VOKÁLKOVÁ

Žofie Vokálková-Šrámková (*1971) je česká flétnistka. V roce 1992 absolvovala pražskou Konzervatoř ve třídě prof. Františka Malotína, dále pak studovala ve Francii u Christiana Lardé a absolvovala mistrovské kurzy u Jamese Galwaye. K nejdůležitějším soutěžním oceněním patří 1. cena v mezinárodní soutěži “Concertino Praga”, 3. cena v mezinárodní soutěži vítězů evropských soutěží “Pacem in terris” v Německu a v mezinárodní soutěži “Pražské jaro” získala “Cenu hlavního města Prahy”. V září roku 2000 získala jako první Evropanka Special Prize v soutěži “Web Concert Hall Competition” v New Yorku. Má za sebou řadu koncertních recitálo- vých i sólových vystoupení s našimi i zahra- ničními orchestry (Francie, Německo, Řecko, Španělsko, Rakousko, USA, Japonsko,...), je častým hostem prestižních festivalů. Byla vybrána prestižní americkou agenturou ConcertArtist k exluzivnímu zastupování v USA.
Od roku 1999 natočila pro holandské vydava- telství HLM několik sólových CD např. 6 Koncertů op.10 A.Vivaldiho, CD “Mosaique for golden flute”/HLM/, CD “Mozart in Prague” /HLM/.
Pravidelně vede mistrovské kursy a absolvuje sólová koncertní turné v Evropě, USA a Japonsku. Nyní je sólistkou orchestru Musici de Praga, souboru Barocco sempre giovane a v Duu Syrinx s harfistkou Kateřinou Englichovou se věnuje komorní tvorbě pro flétnu a harfu. Hraje též v rámci uskupení Due solisti spolu s varhanicí Dr. Kathleen Scheide (USA).
Ocenění:
První cena z rozhlasové soutěže Concertino Praga
Třetí cena v Mezinárodní soutěži “Pacem in terris“ v Německu
Cena hlavního města Prahy z Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro
“Special Price” na soutěži “Web concert Hall Competition” v New Yorku v roce 2000 .....

JOSEF RAFAJA

Josef Rafaja (* 1951) je český varhaník, který pochází z Holešova a působí v Pardubicích. Konzervatoř v Kroměříži vystudoval ve varhanní třídě prof.Karla Pokory, dále absolvoval HAMU v Praze u Prof. Dr.Jiřího Reinbergera a odb.as. Václava Rabase. Cembalo studoval u Prof.Zuzany Růžičkové a klavír u doc.Olgy Boldocké. V letech 1981 - 1982 a 1985 byl v Paříži stipendistou francouzské vlády, kde dovršil své vzdělání u slavné Marie-Claire Alain (Rueil - Malmaison) a získal zde Prix d’excellence a l’unanimité. Účastnil se také mezinárodních interpretačních kurzů v Praze - J.Reinberger, Výmaru - J.E.Köhler, Haarlemu - A.Heiler, Mechelenu - F.Peeters, St.Donat - M.C.Alain a St.Bertrand de Comminges - A.Isoir. Od roku 1980 je pedagogem a později i vedoucím varhanního oddělení pardubické konzervatoře, kde vychoval řadu úspěšných absolventů (František Vaníček, Stanislava Dřevíkovská, Lucie Žáková, Alice Dušková,Pavel Svoboda a další) a korepetitorem hobojové třídy, která trvale vykazuje výborné výsledky na soutěžích i na přijíma- cích zkouškách na vysoké hudební školy. Pro Český rozhlas nahrál řadu zajímavých snímků, např. V.Kalabis, B.A.Wiedermann a A. Tučapský. Ve svém domácím studiu nahrál kompletní varhanní dílo J. S. Bacha a řadu klavírních titulů, např. 160 osmitaktových cvičení C. Czerného, Bachovy Invence a Sinfonie, Čajkovského Roční doby a další.
Ocenění:
Interpretační soutěže Ministerstva kultury v Praze (3. a 2. cena,1976,1979
Mezinárodní soutěž Antona Brucknera (Linz) (Čestné uznání),1978
Cena pro nejlepšího korepetitora z Meziná- rodní soutěže Concertino Pra ga,1986,1998
Prix d’excellence a l’unanimité Paříž,1985...