Rozhovor k otevření Veterinární kliniky u nádraží,
Felixova 1635 Česká Třebová

Můžete čtenářům představit sebe a svou kliniku?
Jmenuji se Jakub Košťál, je mi 30 let. V roce 2007 jsem promoval na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Bmě, a poté jsem pracoval jako veterinární lékař na klinice v Lanškroune. Během této pětileté praxe jsem získal bohaté zkušenosti v oblastech medicíny malých a velkých (hospodářských) zvířat. Prostory pro Veterinární kliniku u nádraží jsme začali rekonstruovat v květnu tohoto roku a 19.října byla klinika otevřena. Pracoviště se sestává z prostorné čekárny, ordinace, operačního sálu a hospitalizační místnosti. Velký důraz při zařizování jsem kladl na kvalitní a moderní vybavení, bez něhož nelze správně diagnostikovat a následně co nejefektivněji léčit a bezpečně operovat.
 
Kterým zvířatům se chcete věnovat?
Vždy jsem si vážil kolegů, kteří se nestydí říct, že určitý druh zvířat neléčí a referují je na jiná pracoviště. Není v lidských silách umět léčit všechna zvířata na současné úrovni veterinární medicíny. Ze stejného důvodu se i humánní lékaři rozdělují do specializovaných oborů. Proto jsem se rozhodl naplno věnovat medicíně psů, koček, hlodavců a plazů. Zvláště v poslední jmenované skupině je nedostatek odborníků, a jelikož mám pro plazy slabost, rozhodl jsem se před 4 lety studovat jejich fyziologii a nemoci. Mám už za sebou i nejrůznější chirurgické zákroky u želv a ještěrů, jak je možno si prohlédnout ve fotogalerii na webových stránkách kliniky. Naopak nemoci papoušků a dalších ptáků přenechávám jiným kolegům.
 
Co může Vaše klinika nabídnout?
Mimo běžných úkonů, jako je stříhání drápků, očkování a odčervení, disponuje klinika kvalitním ultrazvukem, rentgenem a EKG. Nový a velice přesný přístroj pro inhalační anestezii umožňuje snížit rizika při operaci na minimum, monitoring saturace kyslíku v krvi zase pomáhá sledovat stav pacienta. S těmito možnostmi jsem schopen na klinice provádět nejen běžné operace, ale i náročnější zákroky, jako například osteosyntézy zlomených kostí. Pro těžce nemocné pacienty mám prostorné hospitalizační boxy, kde probíhá pravidelný monitoring stavu, podávají se infuze a léky. Lidem s omezenou pohyblivostí z České Třebové a okolí nabízím návštěvy domů zdarma, stačí se objednat na čísle 733 616 927. Na tomto čísle také držím Non-stop pohotovost. Dále mimo ordinační hodiny či o víkendu ochotně přijedu domů k pacientům, u nichž majitel preferuje domácí ošetření (např. z důvodu velikosti zvířete či z důvodu agresivity vůči jiným zvířatům).
 
Celý rozhovor s MVDr. Jakubem Košťálem najdete v listopadovém vydání Českotřebovského zpravodaje,
MVDr. Jakub Košťál, ordinace@vet-ct.cz. www.vet-ct.cz. 733 616 927

V neděli 21. října odpoledne byl na klinice Den otevřených dveří, majitel umožnil všem příchozím prohlídku nové veterinární kliniky. Podle výkladu jsem usoudil, že vybavení kliniky je na špičkové úrovni, umožňuje  realizaci nejen běžných ošetření, ale také provádění operací s dokonalou anestezí a pooperačním dohledem. Služby v oblasti veterinární medicíny pro občany našeho města a okolí  se otevřením nové kliniky dále rozšiřují ... Fotografie z prohlídky  nové kliniky: