Na trať Česká Třebová - Lanškroun vyjíždí moderní motorový vůz Regio Shuttle RS1

 
V Pardubickém kraji míří na koleje další nový moderní vlak. Jde o motorový vůz RegioShuttle RS 1 z berlínského závodu švýcarské společnosti Stadler Rail AG. Cestujícím nabídne bezbariérové cestování a moderní klimatizovaný interiér. Až 2/3 všech spojů v Pardubickém kraji tak bude zajištěno zcela novými nebo modernizovanými soupravami.
„Po nasazeni RegioPanterů plníme další část svého slibu v Pardubickém kraji a nasazujeme na trať Česká Třebová - Lanškroun zcela nový motorový vůz RegioShuttle RS 1 od firmy Stadler.
Vůz Regio Shuttle nabízí maximální pohodlí, je bezbariérový, klimatizovaný, vybavený uzavřeným systémem WC i moderním audiovizuálním informačním systémem. Vedle nákupu nových vozidel,  jako je RegioPanter a vůz od Stadlera jsme ale nemalé prostředky investovali do modernizace dalších souprav, ať už se jedná o Regionovy, řídicí vozy pro klasické soupravy nebo větši motorové vlaky," říká Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.
Vedení Pardubického kraje věří, že nové vozy přilákají další cestující a zjednoduší cestování také handicapovaným spoluobčanům. Pro kraj je velkou prioritou dopravní obslužnost měst a obcí regionu, kdy v mnoha směrech tvoří železnice páteř dopravního systému s návaznou sítí autobusových linek. „Již koncem letošního roku budou přibližně dvě třetiny výkonů Českých drah v Pardubickém kraji zajištěny novými nebo modernizovanými soupravami. Ty jsou obvykle nízkopodlažní a vybavené také pro cestování vozíčkářů a dalších cestujících s omezenou schopností pohybu. Myslíme tak na rodiče s malými dětmi, maminky s kočárky nebo seniory. O další modernizaci a nákupu nových vozů s Českými drahami jednáme," uvádí hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.
V Pardubickém kraji bude nasazen jeden z vozů z kontraktu na 17 motorových vozů RegioShuttle RS 1 se společností Stadler v hodnotě 897 957 000 korun. Cena za tento vůz je tak přibližně 53 milionů Kč. Vozy z této série jsou dodány kromě Pardubického kraje také na Vysočinu a do Libereckého kraje. Nákup vozu bude podpořen spolufinancováním z regionálního operačního programu regionu soudružnosti Severovýchod.
 
Modernizace souprav na tratích Pardubického kraje:
 
(Kolín) - Pardubice - Ústí nad Orlicí - Lichkov / Česká Třebová - Svitavy
• jednotky 471 CityElefant;
• řídicí vozy 961 „sysel".
 
Pardubice - Hradec Králové (- Jaroměř)
• jednotka 440 RegioPanter (postupně nahradí většinu klasických souprav na osobních spojích a většině spěšných vlaků);
• motorový vůz 854 a modernizované přípojné vozy
 
Fotografie z předání nového vozu v České Třebové

Předání se uskutečnilo ve čtvrtek 11. října 2012 v 10:15 hodin  na prvním nástupišti za účasti  hejtmana Pardubického kraje  Radko Martínka, radních Ing. Romana Línka, JUDr. Martina Netolického, Ing. Jany Pernicové a také náměstka generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Ing. A. Blažka. a také starostů  nově lépe propojených měst České Třebové (Jaroslav Zedník) a Lanškrouna (Mgr. Stanislava Švarcová) Byla přítomna i řada dalších hostů,  např. poslanec Parlamentu ČR Ing. Václav Cempírek, ředitel střediska ĆD pro Pardubický kraj  Ing. Štěpán, vrchní přednosta zdejší uzlové železniční stanice a jeho náměstci, přednosta Depa kolejových vozidel Ing. Slezák, mnozí zástupci médií.  slavnost byla završena křtem nové soupravy z několika lahví šampaňského a slavnostním přípitkem. Přistavený zvláštní vlak pak absolvoval s hosty promo jízdu do Lanškrouna a zpět.