Českotřebovský deník 275/2012 (5.11.)                                  


 Abyste do Národního domu dobře trefili:

Na fotografiích Martina Šebely představujeme českotřebovský Národní dům v novém kabátě, který si dávno zasluhoval, s novou fasádou je Národní dům uváděn někdy kolem roku 1925, tedy opravdu strašně dávno. Od doby, kdy se stal ZK železničářů pak nebylo možné na takové změny, jako se staly v posledních letech, ani pomyslet. Znovu je třeba veřejně ocenit firmu Drumel a Co, skutečného zachránce tohoto prostoru, právě v souvislosti  s novou fasádou jejich snažení více vyniká. Po rekonstrukci se stal důstojným stánkem pro významné společenské události, pro které bychom bez Národního domu neměli v našem městě žádné umístění. Kdo ví, jaký by byl současný osud tohoto domu, kdyby se do toho současný majitel v pravý čas nevložil.... (mm)  

Listopadové akce na českotřebovském gymnáziu

13. listopad

Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách  10.00–11.30  Garant akce: Eva Vašinová

Anotace: Ve spolupráci se společností Člověk v tísni proběhne již 8. ročník Měsíce filmu na školách. V rámci této akce studenti zhlédnou snímek Hej Gusto – Z letopisů Máselné Lhoty 1985, který pojednává o období normalizace v komunistickém Československu. Poté bude následovat beseda s Františkem Stárkem Čuňasem, bývalým disidentem a šéfredaktorem časopisu Vokno. Cílem akce je rozšířit povědomí mladých lidí o novodobých dějinách.

 

16. listopad

8.00–13.00  Gaudeamus – volejbalový turnaj tříd  Garant akce: Mgr. Daniela Fricová

Anotace: Od 8.00 do 9.30 proběhne turnaj tříd nižšího gymnázia v ringu, v 9.30 začne tradiční volejbalový turnaj, kostýmy si studenti a jejich učitelé připraví na téma Filmové postavy.

 

22. listopad

Den otevřených dveří 12.00–17.00  Garant akce: Mgr. Ondřej Limberský

Anotace: Zájemci o studium na gymnáziu si mohou prohlédnout prostory školy. Bližší informace o studiu a přijímacích zkouškách poskytne vedení školy ve 14.00, 15.00 a 16.00 hodin v učebně č. 201.


Supermarket Qanto na Novém náměstí se chystá otevřít dveře.

Má se tak stát 8.- listopadu, nakonec zdá se, že se připravují poslední detaily pokladního systému. Zboží je v regálech vyrovnáno. jaké budou ceny uvidíme až za pár dnů.  Důležitější bude, že se prostor nového náměstí začne zase postupně zaplňovat, oživovat. Jistě nezůstane trvale uzavřen ani prostor restaurace Trávník, který svého času býval tím nejlepším, co jsme u nás měli... jenže se to pak dost změnilo a dnes ta zavřená restaurace zas tak nechybí.  A tak se budeme těšit i na pokračování modernizace tohoto objektu, postaveného jako součást tzv. "komplexní bytové výstavby sídliště Trávník III"  krajským investorským útvarem Hradec Králové s Pozemními stavbami, jak se tehdy stavělo.....

Inzerce Městského úřadu 


„Město Česká Třebová nabízí k pronájmu  vývěsní skříňku na Novém náměstí u čp. 1751, od 01.01.2013, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 1 měsíc, za cenu 500,-Kč ročně, pro nekomerční účely.“

 

„Město Česká Třebová nabízí k pronájmu nebytové prostory ve dvorním traktu čp. 7 v Klácelově ulici v České Třebové, v prvním nadzemním podlaží, sestávající z dílny o výměře 74,57 m2, šatny o výměře 18,41 m2, koupelny o výměře 5,02 m2 a WC o výměře 2,48 m2, tj. o celkové výměře podlahové plochy 100,48 m2,  dosud užívaných jako čalounická dílna a sklad, za cenu 200,-Kč/m2/rok + služby, od 01.01.2013, na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 3 měsíce.“

Přihlášky přijímá    Odbor majetku města Městského úřadu v České Třebové, Staré náměstí 78 (tel. 465500141,142).

 

Nový hejtman uctil památku Michala Rabase 


Pardubice (5. 11. 2012)

 

V rámci svého prvního pracovního dne uctil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický spolu s ředitelem krajského úřadu Jaroslavem  Folprechtem památku jednoho ze svých předchůdců Michala Rabase.

Ten přesně na den před pěti lety podlehl dlouhodobé nemoci.

Na pardubickém městském hřbitově mu vzdali poklonu minutou ticha a položením květin na jeho hrob.

 

Foto Luboš Kozel

 

 

 

 

Letiště Pardubice přivítalo jubilejního stotisícího cestujícího

 
Pardubice – Pardubické letiště zaznamenalo historický rekord v počtu cestujících, kteří tu byli odbaveni v jednom kalendářním roce. Jubilejní stotisící cestující, devětadvacetiletá Olga Kuprina byla pasažérkou letadla na pravidelné lince Pardubice – Moskva, které v Pardubicích přistálo v pondělí ráno. Pro letiště Pardubice je toto číslo historickým rekordem.
Mezinárodní civilní letiště v Pardubicích začalo fungovat v roce 1994, kdy společnost East Bohemian Airport a.s. (EBA) založená o rok dříve zadala studii o využitelnosti letiště. Létat se začalo v roce 1995. Rekordního počtu 100 tisíc cestujích v kalendářním roce ale letiště dosáhlo až letos. “Dosáhnout počtu 100 tisíc ještě před koncem kalendářního roku, to je pro nás historická událost. Máme o sto procent silnější sezonu než v loňském roce, stoupají nám počty destinací a letů především v letní sezoně. A věřím, že příští rok na tom budeme ještě lépe, především díky kvalitnějšímu technickému zázemí, které jsme před nedávnem dokončili,” pochvaluje si ředitel společnosti EBA Jan Andrlík. Spolu s ním stotisící cestující Olgu Kuprinu v Pardubicích přivítali také předseda představenstva EBA Jiří Skalický, primátorka města Pardubice Štěpánka Fraňková, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek. Olga Kuprina jim prozradila, že do České republiky přiletěla se svým přítelem na návštěvu Prahy, ale slíbila, že si prohlédne i Pardubice.
Hejtman při této příležitosti prohlásil, že dosažení stotisícové hranice cestujících je důležitou událostí nejen pro letiště. “Přivítání stotisícího cestujícího dokazuje, že i přes obtížné období jde letiště nahoru. To je pro Pardubický kraj důležité nejen z hlediska cestovního ruchu, ale i z hlediska celkového rozvoje regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický, jehož slova doplnil náměstek hejtmana Jaromír Dušek. „Nárůst počtu cestujících dokazuje, že nemalé prostředky, které se tu v minulosti investovaly s pomocí Regionálního operačního programu Severovýchod, byly opravdu přínosné,“ připomněl nedávno dokončený projekt modernizace Jaromír Dušek.
Pardubické letiště je oblíbenou destinací především ruských leteckých společností, pravidelné linky létají do Moskvy a Petrohradu. Především v letních měsících odlétají charterové lety i do Bulharska, Turecka, Řecka, Mallorku, do budoucna možná přibudou i Kanárské ostrovy a další destinace.
„Letiště Pardubice je na vzestupu a buduje si pevnou pozici mezi pěti mezinárodními páteřními letišti České republiky. Pomáhá tím vytvořit dobré jméno i prestiž nejenom městu, ale také celému regionu východních Čech. Věřím, že město Pardubice i Pardubický kraj nám pomohou vyvinout takové úsilí, aby hranice počtu cestujících 100 tisíc byla do budoucna standardním číslem a aby nám stále vrůstala. Již letos bychom mohli za optimálních podmínek dosáhnout počtu 115 tisíc pasažérů,” řekl předseda představenstva společnosti EBA Jiří Skalický.
„Společně s Pardubickým krajem budeme usilovat o nový terminál, což z hlediska rozvoje letiště vidíme jako klíčové. Budeme ovšem muset nalézt investora, protože v rozpočtech takové prostředky nenajdeme. Předpokládám ale, že v této chvíli, kdy je letiště na vrcholu, by nalezení vhodného investora mohlo být možné,“ řekla primátorka Fraňková.
EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s.