Českotřebovský deník 278/2012 (8.11.)                                 
Zemřel Květek Kubišta od Kostelíčka, vzácný člověk, tramp

Krom aktivit divadelních, jabkancových, hraní a zpívání s Lehnfeldovým orchestrem, byl členem T.O. Havrani a mnoho let pořádal jarní a podzimní setkání českotřebovských trampů.  Zúčastnil se ještě letošního velikonočního setkání na chatě v Zeleném údolí u Hyláků v Srnově.  Vzpomínkové fotografie poslal Petr Kolumbus Skalický.
 

Krajští radní chtějí odvolat ředitele OREDa Záleského 

Pardubice (8. 11. 2012) – Rada Pardubického kraje dnes na svém mimořádném jednání schválila návrh na odvolání jednatele a ředitele společnosti OREDO Vladimíra Záleského. Návrh předložil radním náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. „Jako spoluvlastníci OREDa nejsme spokojeni s prací, kterou odvedl pan ředitel. Na jeho odvolání jsme se shodli s kolegy z Královéhradeckého kraje na společném jednání v tomto týdnu,“ řekl hejtman Martin Netolický. Mimořádná valná hromada OREDa se bude konat v pondělí 12. listopadu. „Rada kraje v této souvislosti uložila zástupci Pardubického kraje, aby na mimořádné valné hromadě hlasoval pro odvolání ředitele Záleského,“ doplnil náměstek Dušek.  Společnost OREDO organizuje veřejnou dopravu na území Pardubického a Královéhradeckého kraje.                                                                                          Jakub Rychtecký, oddělení komunikace

 

VYHODNOCENÍ  XVII. ROČNÍKU ISCAREX POHÁRU 2012
A ORLICKÉ BĚŽECKÉ LIGY MLÁDEŽE 2012 

Tímto bychom Vás chtěli pozvat na sobotu 15. prosince 2012 do   Němčic u Litomyšle, kde se bude konat slavnostní vyhlášení výsledků ISCAREX poháru 2012. Celý program začíná v 10:00 Vánočním během okolo Zlatého pásku se startem u kulturního domu v Němčicích. Po běhu proběhne samotné vyhlášení poháru. Oceněni budou muž a žena s největším počtem závodů a ti, jež letos absolvovali 12 a více závodů ISCAREX poháru 2012. Součástí programu bude ocenění nejúspěšnějších účastníků Orlické běžecké ligy mládeže 2012. Děkujeme tímto všem sponzorům a přátelům běhů, jež podpořili průběh letošního ISCAREX poháru.  
 
Už je známý dodavatel přestavby ústeckého nádraží 

Zakázku s názvem Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí získala společnost Eurovia CS s nabídkovou cenou 872,1 milionu korun. Po výběru dodavatele nastane čas definitivně vyřešit osud historické budovy nádraží v Ústí nad Orlicí, které původně hrozila demolice. V současnosti je už chráněnou památkou, zbourat ji nikdo  nemůže a investor nemá ani v plánu postavit na kerhartické straně novou odbavovací halu. Stará dáma, jak objekt postavený ve druhé polovině 19. století nazývají jeho příznivci, však nemá ještě na celé čáře vyhráno, musí se najít peníze na její opravu. „O to tu teď jde,  aby historická budova nebyla jen zachována, ale i rekonstruována," dodal Petr Hájek s tím, že město bude v tomto duchu iniciovat jednání.Pokud už nedojde k žádnému dalšímu zpoždění a stavba začne v prosinci, dokončena má být podle předpokladu v prvním pololetí roku 2015. Při modernizaci dělníci narovnají oblouky trati, vymění most přes řeku a provedou další stavební úpravy. Jedním z cílů je upravit trať tak, aby zde vlaky mohly dosahovat co nejvyšší traťové rychlosti. Nástupiště ve stanici je projektováno s mimoúrovňovým přístupem vhodným i pro cestující s omezenou schopností pohybu, trať od okolní zástavby oddělí protihlukové stěny.  problém popisují Ústecké listy na měsíc listopad.  neřeší nijak propblém historické hudovy nádraží, protože se o tom prostě nic neví.   Sdružení "Nádraží nedáme"  ale existuje, pokračuje ve sbvé snaze zajistit pravu historické budovy a také její využití. K tomu píše Ing. Martin Kadrman:
„SŽDC s novou nádražní budovou nepočítá, byť je na vizualizaci a plánech investice. Sdružení  Nádraží  nedáme bude dál usilovat o to, aby byla v rámci projektových změn opravena stávající budova. Demolice už jí nehrozí, nicméně naší snahou stále je, aby nezůstala ve stavu, v jakém je nyní. Pro nás je překvapením, že původně byla zakázka naceněna na 2,3 miliardy korun a nakonec se vysoutěžila za  872 miliony korun. Když už jsme díky záchraně nádražní budovy ušetřili státu 1,5 miliardy korun, myslím, že by stát mohl najít dvacet nebo třicet milionů korun na její opravu." 
 
Vědci z hradecké neurolaboratoře slavili úspěch v Rakousku

Hradec Králové – Tým českých vědců z královéhradecké neurolaboratoře Commservis.com slaví jeden úspěch za druhým. Před několika týdny úspěšně prezentoval svůj pětiletý výzkum v oblasti tréninku mozku šéfům vzdělávacích agentur z Evropy v rakouském St. Poeltenu, pak na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Praze a před dvěma týdny na mezinárodní konferenci v Senci na Slovensku. „Mezi manažery nejvíce zaujaly naše projekty v oblasti výzkumu mozku a rozvoje kognitivních schopností například sportovců, policistů nebo manažerů. Máme tam prokazatelné výsledky,“ popisuje reakce odborné veřejnosti na výzkumy neurolaboratoře Commservis.com její šéf Tomáš Zdechovský. „Zájem o dlouhodobý trénink mozku projevili jako první sportovci, kteří se snaží zvládnout náročné stresové situace v lize nebo například na olympiádě nebo mistrovstvích světa. V současné době jsme uzavřeli spolupráci s prvoligovými basketbalisty Pardubic,“ dodává Zdechovský. Nejvíce zaujala mozkostřelba
Nejvíce zaujal trenažér pro ostřelovače a sportovní střelce nazvaný mozkostřelba simulující soustředění mozku v době výstřelu, autodráha ovládaná mozkem odbourávající stres nebo kvadrokoptéra (helikoptéra se čtyřmi rotory), kterou ovládá pouze lidský mozek a hlava. „Lidský mozek se dá trénovat v jakémkoliv věku. Například po pěti měsících tréninku paměti si lidé i po sedmdesátce dokážou zapamatovat čtyřiačtyřicet věcí z padesáti. Sestavili jsme i tréninkový program pro lidi po mrtvici, který může pomoci v mentální rekonvalescenci,“ vysvětluje vedoucí týmu Zdechovský.
Zájem o výsledky výzkumu mají z USA, Ruska a Číny
O výzkumy vědců z České republiky mají zájem z celého světa. V Hradci Králové tak do dnešního dne natáčelo pět štábů zahraničních televizí z celého světa a desítky odborníků v oblasti neuropsychologie a sportovního koučinku.   „Největší zájem o naše metody a přístroje je z Ruska, Izraele, Číny, Rakouska a Spojených států amerických. Poslední zájemci se pak ozvali z Japonska a Brazílie,“ prozrazuje manažerka projektu Eva Fruhwirtová. Vědci z Hradce Králové teď připravují ve spolupráci s lékaři trénink pro vojáky, policisty a sportovce. Neurolaboratoř Commservis.com vznikla v roce 2009 v Hradci Králové. Od roku 2010 spolupracuje s Ivanem Pilným, bývalým šéfem společnosti Microsoft. Trénují se v ní sportovci, manažeři a členové bezpečnostních služeb. Spolupracuje s řadou klinických pracovišť po celém světě.                                                                    Monika Bartoníčková
Odkaz na reportáž v hlavním zpravodajství ruské televize R1 http://www.1tv.ru/news/techno/217583