Českotřebovský deník 281/2012 (11.11.)                               

Nové hodiny na terminálu: v noci zde moc nevidíte

Ještě že tam na budově železniční stanice máme staré svítící hodiny, ty nové toho mnoho večer neukazují, jen odlesky.  Stály přitom 300 tisíc a návrh jistě schválila komise městského architekta. Je otázka, zda by se nemělo o této "výhodné investici" ještě znovu jednat, podívat se na to, jaké bylo zadání a zda jsme neměli za naše peníze dostat lepší práci, zda nejde celou plochu hodin nějak rovnoměrně podsvítit nebo využít i svítící ručky hodin. Právě nyní jsou krátké dny a osvětlené hodiny si užijeme více než  v létě. Jde o zakázku připravenou  a pořízenou na městské peníze, o které se mluvilo více než rok, s výsledkem bychom neměli být spokojeni. Jak to dopadlo, vidíte na fotografiích. Oba snímky starých i nových hodin byly pořízeny z místa příjezdu autobusu na výstupní stanici. Ty staré hodiny by pravda nějakou modernizaci také snesly, ale jsou zřetelnější a určitě nás nestály třistatisíc korun. (mm)
 
JABKANCOVÁ POUŤ BUDE 17.11.2012.

l V noci z 16.11. na 17.11. zahájíme vaření a loupání brambor, od 6.00 začínáme mlet, tlouct, válet roztlučenou a posolenou směs brambor a následně plnit tvarohem a péct na kamnech, dále omastit, posypat cukrem a donést do stánků k prodeji, který začne v 7,00.

l Dopoledne bude od 9.00 hrát dechová hudba Řetůvanka pod vedením kapelníka Jiřího Zemana před Městským úřadem a následně přes Staré náměstí se vydá pochodem k chalupě Spolku od sv. Kateřiny u Kostelíčka. Od 9.30 do10.30 bude dechová hudba koncertovat před chalupou Spolku od sv. Kateřiny s přispěním zpěvačky Olinky Charvátové a zpěváka, zároveň i kapelníka Jiřího Zemana.
 
l V 13.30 bude zahajovat kulturní program skupina Medvědi a ve 14.00 začne hlavní program s Jabkancovými umělci včetně purkmistra a obecního policajta. Po skončení hlavního programu bude hrát skupina Medvědi, dokud budou jabkance, lidi se nerozejdou a nebude tma.

Jabkancová pouť neboli Pouť ke sv. Kateřině Alexandrijské

PROGRAM V ROTUNDĚ:
9.00 Modlitba chval
9.30-13.45 Prohlídka rotundy s průvodcem
14.00 Modlitba i pro ty, co se nikdy nemodlili
16.00 Poutní bohoslužba - s přáním přítomným Kateřinám
 
Tylova ulice dokončena se zpožděním


Úsek Tylovy ulice mezi ulicí Pražského a ulicí Moravskou  budovala v říjnu firma Dlažba, s.r.o. Vysoké Mýto na základě výběrového řízení. práce byla předána a dokončena poslední den měsíce října, termín zveřejněný na webu města byl 26. října.  Práce však byla podle názoru kolemjdoucích provedena dobře a kvalitně. Dělníci při vysvětlení zpoždění hovořili o vícepracích, o kterých však nikde při popisu akce na webu nic uvedeno nebylo.  Je ovšem pravda, že stavba zasáhla také do konstrukce vozovky ulice Moravské, byly zde více než týden semafory. To mohlo stavbu prodražit a prodloužit.  Vybudovaný úsek je vybudován vlastně pro pěší a pro přejezdy vozidel místních občanů, podle některých zkušeností se zámkovou dlažbou, která byla na povrch vozovky použita, může být zejména namrzlý povrch  kluzký.  Zmizela další šeredná ulička ve vnitřním městě, zdaleka není poslední. Pro příští rok zřejmě dostane prioritu rekonstrukce ulice Školní, která navazuje na areál městského muzea a pak máme ještě k úpravě ulici Průchodní, kolmici na ulici Moravskou na úrovni hasičské zbrojnice a Restaurace Pivovar Faltus.  I zde by stálo za to mít povrch této uličky budovaný podle současných možností. navíc zde je oprávněná žádost o nové pojmenování alespoň poloviny této uličky, která podle historických map nesla název "U Brány" a  nic nebrání tomu, aby to nebylo znovu. V uličce kolem pivovaru nikdo nebydlí a nebylo by třeba měnit ani občanky, ani  zápisy firem v obchodním rejstříku.
 
Rekonstrukce kanalizace v Sadové ulici  pomalu finišuje

Uzavřený úsek by měl být zase předán motoristům k plnému využití 17. listopadu. Není dlouhý a přesto uzavírka trvala celý měsíc a řádně zkomplikovala především autobusovou dopravu. Na zimu bude vše v pořádku.
Konečně je také možné projíždět přes Benátky směrem na Parník do Husovy ulice, kde se dlouhodobě pracovalo na křižovatce pod ulicí Pazouška. Některé úseky komunikací v této oblasti mají nový povrch, ale rozhodně se to nepodaří na úsecích, na kterých se ještě nedávno pracovalo.  Asi by to ani nebylo žádoucí, na jaře budou pro tuto práci lepší podmínky. To ovšem neznamená, že by se neměl povrch stavbou narušených komunikací (J. Pácla, Grégrova apod.) průběžně upravovat a to i během zimy. Stačí prudší déšť a ulice bude  v podstatě nesjízdná, z nerovných vozovek se obtížně shrnuje sníh. Zatím si se stavem narušené komunikace nikdo moc starostí nedělal. 
 
Českotřebovský vehikl 2012  - výsledky soutěže najdete ZDE
 
Vyskočilova vila se po letech rozzářila 

Církev čs husitská v České Třebové zve na Setkání pod novou střechou
Malým koncertem nás přivítá p.Jiřina Macháčková - kytara (žačka Št. Raka) a Terezie Kopecká -flétna. Účast přislíbil br.biskup Štěpán Klásek a vikář Jiří Plhák. Minipohoštění jistě potěší. Přijďte se s námi podělit o radost. Vítán je každý, kdo s dobrou vůlí přichází. Koncert se uskuteční v sobotu 17.listopadu v 10 hodin dopoledne! Lidmila Kukuczkova

Česká křesťanská akademie oznamuje:

Česká křesťanská akademie - místní skupina v České Třebové srdečně zve českotřebovskou veřejnost na přednášku o paměti:
POSILOVÁNÍ PAMĚTI II - Jak - ne jenom - na cizí jazyky
Přednášku s praktickými ukázkami povede (stejně jako vloni) Mgr. Alena Naimanová.
Kdy: pondělí 19. 11. 2012 v 19:00 hodin
Kde: Malý sál Kulturního centra, Česká Třebová (Nádražní 397)
http://ceskatrebova.casd.cz/category/cka

Pozvání pro všechny , kteří budou letos dělat Mikuláše 

(a nejen pro ně) do kavárničky u Tygra v sobotu 24. listopadu od 18.00 hodin
Kdo byl Mikuláš? Co o něm víme? Proč nosí dárky? Proč je tak oblečený?
Postavy adventní doby, adventní zvyky…atd…
Zve a na setkání s vámi se těší Miloš Kolovratník

Vyšla nová publikace z novodobé historie Ústecka a Třebovska

Nakladatelství GRANTIS, s.r.o. v Ústí nad Orlicí vydalo novou knížku PhDr. Jiřího Cihláře “Úsilí samosprávného okresu Ústí nad Orlicí o rozvoj Ústecka a Třebovska 1865-1928". Studie zachycuje období od roku 1865, kdy se v Rakousku-Uhersku vytvořila státní správa a později obecní a okresní samospráva. Ústí se stalo sídlem jednak soudního, jednak samosprávného okresu v rámci politického okresu Lanškroun. Samosprávný okres v Ústí sdružoval 27 obcí, z toho 8 německých. Okresní zastupitelstvo mělo 24-30 členů. Volby v období Rakouska-Uherska se konaly podle 4 kurií (velkostatek, města, podle výše daní (na Ústecku až po vzniku továren 1884), venkovské obce), v období Československé republiky podle politických stran. V čele stál okresní starosta a okresní výbor. Po roce 1880, kdy se Ústecko stalo průmyslovou oblastí, úloha samosprávy stoupala. Zásluha patří okresnímu starostovi J. Jelínkovi a řediteli K. Nováčkovi. Náplň okresního zastupitelstva zahrnovala stavbu a udržování silnic, mostů, regulaci vodních toků, péči o rozvoj zemědělství, prosazení vyšších typů škol, péči o chudé a nemocné, sledování činností obecních výborů, řídilo různé nadace a podniky a podobně. V roce 1927 nový zákon o státní správě samosprávu zrušil a včlenil ji do státní správy (okr. úřad v Lanškrouně). Práce sleduje činnost samosprávného okresu v oblasti hospodářské, sociální, snahu o prosazení řady staveb (např. přehrady, průplavy), stavbu nemocnice, okresního domu (”starý okres"), získání vyšších typů škol a podobně. Poznáme osobnosti, které ovlivnily tehdejší život ve městě (Fiala, Jelínek, Nováček) a můžeme sledovat problémy, jimiž město žilo i snahu rakouské vlády o poněmčení českých zemí. Nedílnou součástí tohoto vývoje byl boj České Třebové o získání sídla okresu, nemocnice a vyšších škol, který pokračoval i v dalších letech až do roku 1968, respektive 2002. Uvědomíme si, že i některé dnešní problémy mají dávné kořeny a že prosazení nových věcí si vyžaduje úsilí těch, kteří stojí v čele a vytvářejí podmínky pro budoucí život. Kniha je k dostání u knihkupců v regionu nebo přímo u vydavatele GRANTIS, s.r.o. Třebovská 109, 562 03 Ústí nad Orlicí, www.grantis.cz, grantis@grantis.cz, tel: 465 525 741

Prodám byt 3+1 v centru České Třebové 


Dům i byt je po kompletní rekonstrukci. 

Zděné jádro, nová kuchyňská linka.  Další dotazy rádi zodpovíme na tel. 702 007 176



NOVOROČNÍ VÝSTUP NA ANDRLŮV CHLUM

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v úterý1. ledna 2013 čtrnáctý ročník NOVOROČNÍHO VÝSTUPU NA ANDRLŮV CHLUM. Pořadatelé budou milovníky přírody očekávat pod rozhlednou „Stříbrnou krasavicí“ od 11 do 18 hodin.
Po bujaré silvestrovské noci, která přivítá rok 2013 Vám jistě menší mrazivé vydýchnutí přijde vhod. Pamětním diplomem budou odměněni pěšáci, cyklisté, jezdci na koních, lyžaři i motoristé. Na dvanácti předchozích ročnících se prezentovalo celkem 12 688 milovníků zimní přírody. O SVOJI HVĚZDU NA ANDRLOVĚ CHLUMU PEČUJÍ ÚSTEČTÍ TURISTÉ JIŽ 21 LET MEZI ČESKÝMI ODBORY JE TO ZCELA VYJIMEČNÉ!  PŘIJĎTE POBEJT.  MR.  Foto: M. Richter