Českotřebovský deník 282/2012 (12.11.)                                

Podzimní doteky  Již tradiční regionální festival tance se letos konal ve dnech 6. - 10. listopadu. Vyvrcholil v sobotu 10. 11 dvěma představeními pro veřejnost, která měla ohromný úspěch. Sál byl zaplněn a přístavky nestačily. Organizátor festivalu - taneční škola Šárky Prossové se opět zhostila svého úkolu na jedničku a to jak po stránce organizátorské, tak i dramaturgické.  Pořad moderovala Magda Vopařilová. V pořadu tradičně vystoupily i taneční formace i z  jiných měst v okolí ... 

Valná hromada společnosti OREDO odvolala ředitele Záleského

Hradec Králové (12. 11. 2012) – Valná hromada společnosti OREDO, která organizuje veřejnou autobusovou a vlakovou dopravu na území Pardubického i Královéhradeckého kraje, odvolala na svém mimořádném jednání z funkce ředitele Vladimíra Záleského. Řízením společnosti byl pověřen Jiří Král, který doposud působil jako jednatel společnosti za Pardubický kraj. Tento krok navrhla po společné dohodě obou hejtmanů Rada Pardubického kraje na svém mimořádném jednání v minulém týdnu. „Odvolání ředitele Záleského je důsledkem jeho manažerského selhání. Nebyli jsme spokojeni s jeho prací nejenom v souvislosti s jízdními řády, ale řadu pochybení jsme našli i v hospodaření společnosti,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.                                                                    Jakub Rychtecký, oddělení komunikace Krajského úřadu
 
Hokejisté zahájili druhou část soutěže prohrou  v Poličce  

Polička - Česká Třebová 5:2 (0:0, 2:0, 3:2)
Branky: 33. a 55. Slavík, 35. Fúzik, 42. Nykl, 53. Krajíček – 52. Teplý (Vích, Šedivý), 56. Váně (Vích).
Po šesti prohrách v první části krajské ligy nepoznali hokejisté České Třebové radost z vítězství ani v úvodním utkání druhé části, ve kterém hráli na ledě Poličky. Oslabený tým vzdoroval soupeři do třiatřicáté minuty, kdy inkasoval první gól. Lokomotiva doplatila na chyby a neproduktivní koncovku.
Svatomartinský průvod s lampiony 

Včera 11. 11. 2012 pořádalo mateřské centrum Rosa již 8. ročník svatomartinského průvodu s lampiony. Součástí této již tradiční akce byl rovněž prodej martinských rohlíčků, jejichž upečení se ochotně ujaly šikovné ženy z Českotřebovského Sokola. O zábavu přítomných, a že jich bylo, se postarala šermířská skupina TARTAS z České Třebové, Ta nejprve předvedla několik soubojů muže proti muži, do kterých zapojila i pár statečných dětí a po setmění celou akci ukončila efektní ohňovou šou.
Za zdárný průběh akce bych na tomto místě ráda poděkovala všem, jež se aktivně podíleli na její realizaci, stejně tak jako kulturnímu centru za zapůjčení Benewitzova pavilonu a společnosti Eko Bi za vypnutí veřejného osvětlení. Dík patří samozřejmě i Městu Česká Třebová za projevenou podporu. Za mateřské centrum Lenka Jelínková

 

V sobotu dne 17.11.2012 bude Turistické informační centrum při příležitosti konání Jabkancové pouti otevřeno od 8:00 do 17:00h.

 

Mateřské centrum Rosa o. s. vás srdečně zva na seminář KOMUNIKACE V RODINĚ 

Kdy: 20. 11. 2012 v 9.00
Kde: v mateřském centru Rosa
Seminář je veden zkušenou lektorkou paní Monikou Čuhelovou
-    Dozvíte se mnoho zajímavého o tom jak správně komunikovat nejen s dětmi, ale i s partnerem
-    Hlídání dětí je po dohodě zajištěno (nutno objednat na tel.č. 773 601 427)
Příspěvek na seminář činí 50,-/osoba
 
Prodám stavební pozemek ve Svinné u České Třebové. Pozemek parc.  č. 41/5.
Výměra cca 2.000 m2. Sítě: vodovod a elektrická síť na hranici pozemku. Cena 220,-Kč/m2.
 Kontakt 608 05 22 11.
 
Ples Za jeden provaz  pomůže vybavit klub v Borku

Občanské sdružení za jeden provaz uspořádalo v sále Na Horách tradiční benefiční ples, jehož výtěžek tentokrát podpoří níízkoprahivý klub Naděje v Borku.  Podpora je každý rok zatím  určena pro jinou cílovou skupinu a vynese cca 20 tisíc korun. Letos bude výtěžek určen na zvelebení prostor, které vznikly z bývalého výměníku pro sídliště a jeho prostory zatím nejsou úplně lákavé ani dobře vybavené. Záměrem  je  pořídit dětem herní konzoli Kinect, je to zařízení, které dokáže skloubit oblíbené počítačové hry a pohyb. Spolupráce  s klubem naděje vznikla na společných workshopech kde program pro děti z příměstského sídliště Borek zajišťovali studenti českotřebovského gymnázia. „Pro nás je to nový impuls a pro studenty je to nová zkušenost. Touto skupinou můžeme oslovit nejen studenty, kteří se zajímají o sociální práce, ale i ty, kteří budou chtít studovat třeba pedagogickou školu, řekla organizátorka akce Zuzana Vondrová Orlické mu deníku." V předcházejících letech gymnazisté spolupracovali s handicapovanými nebo s obyvateli domova pro seniory.  Do nízkoprahového centra Naděje dochází pravidelně asi čtyři desítky dětí a mládeže především ze sociálních bytů v Borku.
 
OBEC 
RYBNÍK
nabízí
stavební
parcely
určené
pro výstavbu
rodinných
domků  

V lokalitě nad kostelem připravila obec pozemky pro výstavbu rodinných domků. Jedná se o pozemky o výměře 797m2, 924m2 a 1144m2.
Na hranici pozemku přípojka vody, kanalizace a nn přípojka.

 

Cena  stavebního pozemku
480 Kč/m2
Bližší informace
OÚ Rybník
č.tel. 465 533 387,
602 611 662

 

Prezentace výsledků dotazníkového šetření v nemocnicích Pardubického kraje
Tisková konferenci, kde budou prezentovány výsledky dotazníkového šetření, které probíhalo v nemocnicích akutní péče v Pardubickém kraji se uskuteční se  ve čtvrtek 15. listopadu 2012 od 13 hodin v jednacím sále Rady  Pardubického kraje (Komenského náměstí 125, Pardubice). O výsledcích výzkumu v porodnicích, v hospitalizační péči a ambulantní péči budou informovat: hejtman Pardubického kraje Martin Netolický koordinátorka kvality nemocnic Pardubického kraje při KŘS Eva Havlíková, místopředseda KŘS nemocnic Pardubického kraje Josef Pejchl

 

Prodám byt 3+1 v centru České Třebové 


Dům i byt je po kompletní rekonstrukci. 

Zděné jádro, nová kuchyňská linka.  Další dotazy rádi zodpovíme na tel. 702 007 176
 

Česká firma získala nejvyšší ocenění na mezinárodní designové soutěži 

Česká společnost STORY DESIGN z Litomyšlebodovala v prestižní evropské soutěži POPAI Europe Awards  2012. Sto šedesáti členná odborná porota hodnotila přes tři sta ukázek reklamních a marketingových produktů z oblasti komunikace v prodejních místech, architektury, vybavení prodejen a digitálních médií. Česká firma získala dvě ocenění - první místo, tedy zlatého indiána, za prodejní stojan pro sportovní boty Reebok a druhé místo, tedy stříbrného indiána, za prodejní stojan Bosch na kuchyňské spotřebiče.
Prodejní stojany ocenili vedle odborníků také samotní prodejci
Jednou ze čtyřiačtyřiceti soutěžních kategorií je kategorie Textil, móda, sport. Právě v této oblasti bodoval stojan na sportovní boty z dílny české firmy. „Naše technické řešení spočívá ve skládání stojanu z jednotlivých modulů, kde je využito kovové konstrukce, polstrování, grafiky aplikované polepem. Po vývoji prvního prototypu jsme na stojanu dělali pouze drobné korekce, poté byla spuštěna výroba série dvou set kusů s cílovým umístěním na ruském trhu,“ popisuje Filip Brýdl ze společnosti STORY DESIGN.
V kategorii Domácí potřeby byl udělen stříbrný indián za stojan na kuchyňské spotřebiče, který byl určen pro francouzský trh a byl prodejci značky Bosch velmi vyhledávaný.  „Brief zadavatele byl detailní a velmi dobře se nám s ním jako tvůrcům pracovalo,“ uvedl ke spolupráci s francouzským klientem Jakub Tmej ze společnosti STORY DESIGN. Konstrukce stojanu je vytvořena z lakovaného plechu. Atraktivnost stojanu zvyšuje využití LED diod k prosvícení loga a také prosvícení skleněných polic do hrany i podsvícení podstavy.
Český design je v zahraničí uznávaný
Společnost STORY DESIGN se soutěže POPAI  Europe Awards poprvé zúčastnila před deseti lety jako první firma z postkomunistických zemí. Odvezli si hned nejvyšší ocenění za designovou řadu POP prvků pro předplacené karty Go od Eurotel. Tento úspěch otevřel bránu českým firmám mezi světové výrobce reklamních a marketingových produktů v místě prodeje.
Vysvětlení zkratky: POP (point of purchase) nebo POS (point of sale) – místo prodeje

Sdělení  k psacímu písmu Comenia Script

Dvouleté pokusné ověřování psacího písma Comenia Script podle § 171 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) bylo zahájeno dne 1. září 2010 - školního roku 2010/2011 a ukončeno dne 29. června 2012 - školního roku 2011/2012. Žáci pilotních škol byli vzděláváni podle školního vzdělávacího programu dané školy. Na vysvědčení žáka, který se účastnil pilotního ověřování psacího písma Comenia Script, je uvedeno, že vzdělávání se uskutečňovalo podle školního vzdělávacího programu, jehož součástí bylo pokusné ověřování psacího písma Comenia Script podle § 171 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., pod čj. 12612/2010–22. K výše uvedenému MŠMT sděluje, že žák, zapojený do pokusného ověřování psacího písma Comenia Script, má možnost počínaje 3. ročníkem i nadále používat písmo Comenia Script. Škola, ve které se žák vzdělává, garantuje, že žák nebude přecvičován na jiný typ písma ani při přestupu žáka na jinou školu. V současné době garant pilotáže (tým odborníků z Pedagogické fakulty UK) zpracovává výstupy dvouletého pokusného ověřování a dle harmonogramu předá závěrečnou zprávu MŠMT v říjnu 2012. MŠMT poté rozhodne o způsobu dalšího využití psacího Comenia Script pro výuku žáků v základním vzdělávání a informaci zveřejní na webu MŠMT.
 
Prodám lesní pozemek.
Zhoř u České Třebové, lokalita na Zhořském kopci u silnice ke Svinné.  Pozemek parc. č. 386/1. Rozloha je cca 4,6 ha.  Stáří porostu: 1ha/15 let, 2,4 ha/25 let, 0,7 ha/35 let, 0,5 ha/135 let. Cena dohodou. Kontakt 608 05 22 11
 
Na českém internetovém trhu startuje projekt mClick

Česká společnost Chovanec Media dnes spustila na internetový trh službu mClick, novinku v oblasti kontextové PPC reklamy, která se tak stane přímým konkurentem podobných služeb společností Seznam, Google a Etarget. Projekt má ambici získat do konce příštího roku pět procent českého trhu a dále se rozšiřovat na další evropské trhy.
„Od dnešního rána je možné se registrovat ve službě mClick a inzerovat nebo vydělávat pomocí mClick Ads a mClick Space na adrese www.mclick.cz. Taktéž je možné plně začít využívat mClick Partner Program, revoluční službu, díky které může kdokoli získat pravidelný příjem přivedením uživatelů do mClicku,“ uvedl projekt jeho ředitel František Hanovec.
Projekt mClick se chce především odlišit od konkurence jednoduchostí ovládání a příjemností webového rozhraní pro uživatele. Už říjnové testování projektu ukázalo, že oproti konkurenci nabídne rozhodně jednodušší používání a řadu novinek.

Katolická církev zakládá akademii na propagaci latiny

Novou pontifikální akademii založil 12.11. papež Benedikt XVI. s cílem podnítit hlubší zájem o latinu. Studium oficiálního jazyka římsko-katolické církve je všeobecně na ústupu, připomíná dnes agentura AP. Papež v příslušném dekretu mimo jiné připustil, že budoucí kněží nyní v seminářích získávají jen "povrchní" znalosti latiny. Nová akademie bude propagovat latinu prostřednictvím konferencí, publikací a instruktáží v katolických školách, univerzitách a seminářích. Dekret a ustavující předpisy jsou podle očekávání rovněž psány latinou.  Podle AP jde o jakousi olivovou ratolest podanou konzervativním katolíkům, kteří dlouhodobě kritizují modernizující reformy druhého vatikánského koncilu. Ten například nahradil latinskou liturgii mší v místním jazyce. Papežovo rozhodnutí je dalším dokladem jeho snahy postavit církev znovu na její tradiční základy a chránit věřící před nástrahami stále více sekulárního světa. Cílem hlavy katolické církve je rovněž znovu zajistit křesťanství pevné místo v těch částech světa, kde se stalo druhořadou záležitostí, ať už v boji s konkurenčními církvemi založenými striktně na bibli, nebo vinou řady skandálů kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími. Už před pěti lety Benedikt XVI. uvolnil restrikce na celebrování staré latinské mše. To prý podnítilo zájem o latinu samotnou i latinskou liturgii.  Vatikán argumentuje tím, že ačkoliv latině rozumí jen málo běžných katolíků, jde o univerzální jazyk, který představuje univerzální církev a nedává přednost jazyku některé skupiny. Kritikové naopak upozorňují, že návrat k latině je jen důkazem toho, jak daleko stojí katolická církev mimo moderní svět.