Českotřebovský deník 283/2012 (13.11.)                                

Ve čtvrtek 8.11. od 19.00 hod hrálo v restauraci Calypso v Masarykově ulici Babtrio. Milada Brůnová - kytara, Vlasta Babáková - kytara a Dana Straňáková - kontrabas. Pravidelné hraní by se mělo, dle záměru skupiny, stát ve Třebové tradicí i v dalších měsících. Vše bude záležet na zájmu posluchačů.  M.Š.  Foto Martin Šebela


Obchodní družstvo Konzum uspělo v soutěži
TOP ODPOVĚDNÁ FIRMA ROKU 2012

Obchodní družstvo Konzum z Ústí nad Orlicí zvítězilo v soutěži TOP ODPOVĚDNÁ FIRMA ROKU 2012 v kategorii REGIONÁLNÍ OBCHODNÍK. Odborná komise ocenila  model, ve kterém KONZUM pomáhá místním producentům prodávat své výpěstky a výrobky v regionu. Soutěže se účastnilo osmdesát společností z celé České republiky a do soutěže přihlásily 156 sociálně odpovědných projektů.
„Ceny si nesmírně vážíme a je pro nás závazkem do budoucna,“ dodává ředitel Konzumu Ing. Miloslav Hlavsa. „Již od roku 1898 se snažíme podnikat v našem regionu a vytvářet symbiózu s našimi regionálními dodavateli. Myslíme si, že je naprosto zbytečné dovážet potraviny na vzdálenosti několika tisíc kilometrů, když je společně dokážeme vypěstovat a vyprodukovat zde,“ upřesňuje Ing. Miloslav Hlavsa.
 
Podnikatelé z kraje se sešli v Litomyšli

Litomyšl – Každoroční setkání podnikatelů z regionu uspořádala Krajská hospodářská komora Pardubického kraje ve Smetanově domě v Litomyšli. Pozvánku na neformální diskusní setkání přijali nově zvolení představitelé samosprávy Pardubického kraje, hejtman Martin Netolický, jeho náměstci Roman Línek a Jaromír Dušek. Příležitost hovořit s místními podnikateli si nenechal ujít také krajský radní Zdenek Křišťál. Pravidelná setkání jsou prostorem pro výměnu názorů na současný stav ekonomiky, legislativy a podpory podnikání v České republice. „I kraj je obětí daňových změn stejně jako podnikatelé. Zatímco vám je zvyšována daňová zátěž, krajům stagnuje daňová výtěžnost. Veškeré nové příjmy z daní si nechává stát. Nejsme proto schopni rozšiřovat motivační systém pro podporu podnikaní v regionu,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podnikatelé poukazovali na rostoucí poptávku po pracovní síle, která by měla odpovídající technické vzdělání. „Jsme si vědomi důležitosti rozvoje technického školství. Proto se ho snažíme podporovat například formou stipendií. Přizpůsobujeme tomu také nabídku studijních programů v rámci učňovského a maturitní vzdělávání. V tomto trendu chceme pokračovat i nadále,“ objasnil Martin Netolický, který informoval také o situaci v dopravní obslužnosti, chystaných změnách ve zdravotnictví a výhledu hospodaření kraje v příštím roce. Program obohatilo vystoupení žáků ZUŠ Bedřicha Smetany v Litomyšli a prezentace výrobků firmy LITEX Litomyšl.