Českotřebovský deník 286/2012 (16.11.)                                

Biologie na gymnáziu není nuda!

O tom, že biologie skutečně nudná není, se snažíme přesvědčovat naše studenty mnoha způsoby.
Jedním z nich jsou přednášky vysokoškolských profesorů přímo u nás ve škole. V říjnu jsme pozvali zástupce České zemědělské univerzity v Praze. S tématem Invazní rostliny studenty seznámila Ing. Pavla Vachová z Fakulty životního prostředí. Na začátku listopadu jsme zase využili nabídky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Studenti volitelného předmětu Genetika si vybrali přednášku RNDr. Aleny Morávkové, Ph.D., o nejnovějších poznatcích z oblasti původu závažného lidského onemocnění – rakoviny, konkrétně rakoviny virové. Velice nás těší možnost účastnit se takto organizovaných bezplatných přednášek a zjištění, že i naši studenti o ně mají zájem. Dostávají tak příležitost rozšířit si své znalosti a zároveň získat potřebné informace o dalších směrech a možnostech svého budoucího studia.Hana Grundová
 

Konference VĚDĚNÍ MLADÝM


Univerzita Pardubice uspořádala 15. listopadu 2012 celodenní konferenci VĚDĚNÍ MLADÝM. Akce byla určena pro studenty středních škol z celé České republiky. Zájemci o prohlubování znalostí v konkrétních vědních disciplínách se mohli zúčastnit jako pozorovatelé nebo jako přednášející. Na konferenci bylo vybráno 29 studentských příspěvků, které byly rozděleny na ústní a posterovou část. Byl tak připraven prostor pro sdílení poznatků z oborů fyziky, chemie, biologie, matematiky, elektroniky i historie. Ústní prezentace byly předneseny v aule univerzity a snímány kamerou. Posterové příspěvky byly vystaveny ve foyer školy a autoři je doplňovali komentářem pro příchozí. Ze všech příspěvků byl vydán sborník.

Gymnázium Česká Třebová na konferenci reprezentovaly studentky kvinty Adéla Kolářová a Vendula Hájková. Jejich práce na téma „Co způsobuje zbarvení a opad listů na podzim“ vychází z opakovaného několikaletého fenologického sledování stromů v parku před gymnáziem. Využily záznamy své i bývalých studentů gymnázia. Sledování je doplněno exktrakcí rostlinných barviv a vyhodnocováním vlivu změn teplot vzduchu. Práce byla představena v posterové sekci Biologie a vedla k četným odborným dotazům. Ty obě studentky vysvětlovaly s takovým přehledem, že někteří vysokoškolští učitelé nechtěli věřit, že jsou studentkami teprve 1. ročníku střední školy.

Děvčata měla na konferenci podporu i ve svých pěti spolužačkách, které se konference zúčastnily v pozorovatelské roli. Účast na akci byla výbornou příležitostí najít vhodné téma k jejich vlastní vědecké práci a konzultovat zvolenou metodiku biochemických pokusů s odborníky. Chcete-li se seznámit s prezentovanou prací a dozvědět se více o dalších vědeckých plánech studentek, navštivte 22. listopadu v průběhu Dne otevřených dveří Gymnázia Česká Třebová laboratoř chemie. Hana Grundová a Daniela Fricová

 

 

Kvarta na exkurzi v podzemí

Studenti kvarty českotřebovského gymnázia se vydali do Kutné Hory na geologickou exkurzi. V kutnohorském Muzeu stříbra absolvovali výukový program Cesta stříbra. Po přednášce o historii dolování  si oblékli ochranné helmy a kápě a vydali se s průvodcem do podzemí Kutné Hory. Prošli a místy se téměř proplazili částí štoly svatého Jiří, která navazovala na nejstarší kutnohorský důl Osel. Vyzkoušeli si pocit podzemní tmy, vlhka a stísněnosti a nakonec byli všichni rádi, když se mohli vrátit znovu na denní světlo. Své nabyté znalosti zapsali do pracovních listů. Kromě dolu si studenti prohlédli i významné historické stavby Vlašský dvůr a katedrálu svaté Barbory. Hana Grundová
 
 
Chystá se televizní natáčení v České Třebové  

Poměrně chudý výčet filmových scén natáčených v České Třebové se v brzké době rozšíří. Česká televize má v jednom svém novém seriálu Cirkus Bukovský naplánované dva natáčecí dny, spíše i noci a to z 20/21 a 21/22 listopadu. Místo natáčení depo: kolejových vozidel Česká Třebová kde dojde k havárii osobního vlaku s motorovým vozidlem, jejíž vyšetřování budou  provádět nejen profesionální herci (např. Pavel Řezníček, Michal Dlouhý nebo Hynek Čermák), ale i skupina českotřebovských  herců - neherců, kteří budou v počtu 5 + 5 v rolích kriminalistů a policistů. Podrobnosti dodám postupně, protože režisér spolupracuje i s redakcí zpravodaje, potřebuje pomáhat. V každém případě to je minimálně zajímavost.
 
Vynikajících vzorů není nikdy dost

Pod tímto názvem se skrývá kniha povídek  Třebováka Jana Peringera, autora úvodníků v posledních dvou ročnících Českotřebovského zpravodaje. Je opět v prodeji v knihkupectví Paseka za 80,- Kč.   Doporučuji jako vhodný vánoční dárek.  Knížka je charakteristická  svébytným autorovým humorem a jistě potěší každého čtenáře.  V  knihovničkách  Třebováků se jistě neztratí a budou se k ní rádi vracet.                         mm

 

Doplnění do prosincového programu Kulturního centra - 3D projekce prop celou rodinu

Středa 26. 12.                                                                KC – velký sál, začátek v 15.00 hodin
L O U S K Á Č E K – Bolšoj balet 
Digitální záznam slavného baletu ve 3D projekci z Mariinského divadla v Petrohradě v choreografii Jurie Grigoroviče podle Maria Petipy a s hudbou P. I. Čajkovského.
Louskáček je rozkošné vánoční představení pro celou rodinu, pohádka o holčičce Mášence a jejím kouzelném vánočním dárku – louskáčku na ořechy, který se v její fantazii promění v krásného prince. Balet na motivy pohádky E.T.A Hoffmanna je symbolem vánoční atmosféry po celém světě.
Předprodej vstupenek v Inf. centu MěÚ, zbývající 1 hodinu před začátkem u pokladny.
 
Záchranka má nové kompetence

Pardubice (16. 11. 2012) – Rada Pardubického kraje schválila Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje nové oprávnění k poskytování zdravotnických služeb, tak jak to vyžaduje zákon platný od letošního dubna. Oprávnění zahrnuje kromě standardního poskytování přednemocniční péče nemocným a zraněným pacientům i přednemocniční péči o dárce a příjemce orgánů na území Pardubického kraje a zajištění zvláštní zdravotní péče fyzickým osobám, které se náhle nebo nečekaně ocitly v ohrožení zdraví či života pro celý Pardubický kraj. Nově má záchranka v předmětu činnosti například převážení kriticky ohrožených pacientů na vyšší odborné pracoviště, nebo převozy související s transplantací,“ říká náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek. Do zdravotní dopravní služby nyní patří rychlá přeprava zdravotnických pracovníků k zabezpečení neodkladné péče u poskytovatele, přeprava osob včetně zemřelého pacienta související s  prováděním transplantací, neodkladná přeprava tkání a buněk určených k použití u člověka, přeprava léčivých přípravků, krve a jejích složek, zdravotnických prostředků nezbytných pro poskytnutí neodkladné péče nebo přeprava dalšího biologického materiálu. „Přesně vymezeno je nyní také zajišťování prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení,“ dodává Línek.
Ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda doplňuje, že i nadále ZZS PAK zajišťuje zdravotnické služby při společenských, kulturních a sportovních akcích, podílí se na vzdělávání ve zdravotnictví, jak veřejnosti, firemních zaměstnanců, tak i ostatních složek Integrovaného záchranného systému – HZS, Policie ČR.
 
Nemocnice reagují na návrhy pacientů

Pardubice – Koordinační řídící skupina nemocnic Pardubického kraje uskutečnila v letních a podzimních měsících ve čtyřech nemocnicích kraje první část ankety spokojenosti pacientů. Dotazníky směřující na hodnocení  porodnic, lůžkových oddělení a ambulancí odevzdalo 2304 pacientů. Přestože celkové výsledky byly velmi dobré, vzešla z ankety řada návrhů, které se nemocnice ve svých projektech pokusí ve prospěch pacientů uskutečnit. Novináře s výsledky dotazníkového šetření seznámil hejtman Martin Netolický. „S nápadem udělat anketu přišly samy nemocnice,“ říká hejtman. „Cílem byla nejen výměna zkušeností, ale také odhalení slabých míst z pohledu pacientů a lepší koncentrace na tyto problémy.“ Software na vyhodnocení ankety zpracovala pro Pardubický kraj zdarma Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice. A kritéria byla přísná. Za úspěšný výsledek se považovalo překročení 90 procent v odpovědí ano a spíše ano. Například při známkování hospitalizační péče dalo nemocnicím jedničku a dvojku 95 procent dotázaných, u porodnic 91 procent. Jednotlivé nemocnice si po vyhodnocení ankety vybrali několik bodů ke zlepšení. V Pardubické krajské nemocnici se chtějí zaměřit na zkvalitnění stravy, úklid vnitřních prostor, především sociálních zařízení na ambulancích a na zkrácení čekací doby u objednaných pacientů.
V Orlickoústecké nemocnici se budou více věnovat respektování soukromí a intimity, zejména při podávání informací o zdravotním stavu, zlepšení organizace příjmu a propouštění klientů na některých odděleních a včasnému informování klientů, pokud z nějakého důvodu není dodržen čas objednání do ordinace.
Svitavská nemocnice má rezervy v představování personálu při prvním setkání s pacientem, zavede kontrolu identifikace pacienta před podáváním léků a zákroky. Chtějí také lépe informovat pacienty o lécích, jejich účinku a medikaci při propuštění a po operačním výkonu a lépe komunikovat s rodičkami v průběhu porodu.
Chrudimská nemocnice chce monitorovat čekací doby v ambulancích. Jejich cílem je snížit průměr čekací doby pod 60 minut. V průběhu listopadu pak zřídí bezpečnější vstup do chirurgické ambulance pro imobilní pacienty. Nechají tu zabudovat automatické
 posuvné dveře.