Českotřebovský deník 287/2012 (17.11.)                               
V Hliníkách bylo krásně a veselo, protože tam opět pršelo!

 
V sobotu 3.11.2012 se sešlo 44 žen a dívek na oficielním třetím ročníku karetní hry „Prší“. Rekordní počet účastnic dává na vědomí, že se tato akce stává velice oblíbenou a celoročně očekávanou. Heslo pro letošní rok znělo: „Ať zvítězíš, či prohraješ, hlavně, že si dobře zahraješ“ a v jeho duchu se nesl i program celé soutěže. Jako při každém turnaji, tak i v tomto každá z účastnic ve skrytu duše doufala ve vítězství. Avšak touha po výhře začínala být již v loňském ročníku tak veliká, že se ze soutěže začaly stávat karetní dostihy. Proto v letošním roce došlo k drobné úpravě herního systému a vyplatilo se - nehrál se žádný karbanický kvapík, ale hrálo se „na pohodu“. Výborný oběd umocnil krásnou atmosféru sobotního klání. Novinkou letošního ročníku bylo obohacení jídelníčku upečeným sladkým či slaným pohoštěním samotných účastnic, což se ukázalo výborným zpestřením turnaje. Stává se již tradicí, že každá účastnice přinese ručně vyrobený či zakoupený dárek. Ani letošní rok nebyl výjimkou a tak spolu s cenami od firem Spolsin, Mika, květena Kopretina, města Česká Třebová a darů od našich příznivců odcházela každá účastnice s diplomem a opravdu bohatou odměnou. Všem tímto velice děkujeme! Zdá se, že se tato akce uchytila pomyslným drápkem a začíná se stávat součástí kulturního života žen a dívek našeho města i okolí. Lidé by měli být k sobě blíž, poznávat se, dělat si radost navzájem a touto akcí se nám to dle všech ohlasů stále více daří. Pro příští rok bychom rádi soutěž rozšířili i pro hru rodičů či prarodičů s dětmi či vnoučaty. Doufáme, že nám to vyjde a budeme tak moci moci rozšířit naši „karbanickou partu“. A heslo při příští rok?“ Hrajte prší, ať Vám to sluší“!"
Za přípravný výbor a krásnější polovinu Klubu Hliníky                                                                                    Renata Klaclová.
/Výsledky turnaje jsou vyvěšeny ve spolkové chatě „Hliníky“/
 
 
Ústí n.O.: zastupitelé se schází častěji, na jednání je diskuze bohatší, doporučení kontrolního výboru jsou odmítána

Stejně jako v České Třebové trpí rozpočet města Ústí nedostatkem peněz, který byl navíc letos ještě omezen neschválením celé dotace na Kociánku, díla Jaromíra Gargulák,a instalovaná na Kociánce, si musí město zaplatit ze svého.  proto se vyřazují z rozpočtu některé investiční akce.  Kulturní dům - výtahy.... problém je s parkovištěm u nemocnice (Patří pardubickému kraji) a další. Navíc město získalo peníze z hazardu, které budou určeny v částce 1,2 mil. Kč pro i  tamní Domov důchodců na zřízení oddělení pro seniory s Alzheimerovou nemocí. Diskutovalo se živě o  revitalizaci areálu Perly. Materiál předložil starosta města P. Hájek. Jak ukázala zářijová diskuze  na semináři v České Třebové, spolupracovala na řešení revitalizace  Perly řada kapacit.  Třebováky může zajímat, že mohou směrem k nemocnici nyní jezdi opět padesátkou, třicítka platí jen pro vozidla těžší než 3,5 tuny.  Zajímavostí je ještě z Ústí nad Orlicí změna názvu  ústeckého DDM, který přijal do zřizovací listiny jméno Duha. Městem řízený DDM sídlí dnes ve Špindlerově ulici.
 
Město Ústí  předalo ceny města za rok 2011. 

Čestným občanem byl po 12  letech oceněn olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý.  Cenu města získala Hana Šilarová za obětavou činnost v Mateřském centru Medvídek. Další ocenění neslo název Počin roku a bylo letošní novinkou orlickoústecké radnice. Jako první ho získali zástupci společnosti Velebný a Fam za zhotovení vlajky na státní pohřeb exprezidenta Václava Havla. Za dlouholetý přínos městu v oblasti ochotnického divadla byla Cena Města za rok 2011 udělena také Janu Štěpánskému, předsedovi Divadelního spolku Vicena. Stejný důvod, tedy dlouholetá obětavá práce, vynesla k letošní Ceně města manžele Helenu a Jiřího Hartmanovy z Klubu umění. Další cenu města měl obdržet spisovatel Stanislav Motl, který nominaci odmítl.

 

Dlouhá Třebová: zabíjačka se vydařila. 
Tradiční svatomartinská akce se konala o státním svátku v areálu školy a  tělocvičny v Dlouhé Třebové. Zájem o zabíjačkové pochoutky byl velký,  prakticky všechno co bylo vyrobeno se prodalo.... Počasí až tak nepřálo, ale to víte, listopad...
 
Sportovní jubilea Třebováků v prosinci 2012

Ing. Zdeněk a Ing. Bohuslav Langovi - 80 let.  Dvojčata se narodila 5. prosince 1932 v České Třebové, oba vystudovali stavební fakultu, oba se stali starosty dvou sousedních měst České Třebové a Ústí n.O. a oba se osmdesátky nedožili.  Bohuslav byl všestranným atletem, dlouho působil také v basketbalu jako hráč, trenér, rozhodčí a funkcionář. Za ústecké atlety má absolutní rekord v počtu vybojovaných utkání - 160.  Osobní rekordy 400 m 51,7s, 800 m 2:01,3, desetiboj 5116 bodů.  Zdeněk má na svém kontě 40 utkání v atletickém oddílu Jiskry a osobní rekordy 400m 51,9, 400m př. 58,4 a 800m 2:00,8. Po revoluci byl také starostou Sokola Česká Třebová 
Ing. Jan Mrkos - nedožitých 80 let 9.prosince.  Také on závodil v atletice na Jiskru Ústí nad Orlicí, kde vybojoval 15 utkání. Jeho nejlepší disciplínou byl trojskok, kde má osobní rekord 1450 cm.
Karel Brusenbauch - 65 let oslaví 21. prosince. V mládí byl aktivním závodníkem v běhu na lyžích a v léta na atletické dráze, kde běhal delší tratě.                                                                                                                                                      J. Hetfleiš
 
Volejbalisté získali doma body.

Vyhráli v I. juniorské lize nad týmem Kometa Brno dvakrát 3 : 0 a zaslouží za bojovný výkon pochvalu.  V tabulce jsou nyní po 12 kolech, tedy 1/3 soutěže na čtvrtém místě s 18. body.

 

Kuželky:

TJ Lokomotiva Česká Třebová 3471 4:4 3459 KK Hagemann Opava  (11:13)
HOLANEC Petr 590 4:0 512 WOLF Petr
KOLÁŘ Václav 594 3:1 566 MAREK Martin
KMONÍČEK Jiří ml. 595 2:2 602 ŽÁČEK Přemysl
ŠIC Michal 487 0:4 563 JANYŠKA Milan
MARANČÁK Theodor 595 1:3 591 BRACEK Petr
V tabulce II. ligy jsou českotřebovští kuželkáři na 10. místě dvanáctičlenné tabulky
Ženy tento týden měly volno. Postavení týmu žen v I kuželkářské lize je horší, jsou po 7 kolech předposlední.
ZUBALÍK Karel 610 1:3 625 VÍCHA Jiří