Českotřebovský deník 290/2012 (20.11.)                                 

Studenti gymnázia natočili film


Ve dnech 4.–11. listopadu se někteří studenti gymnázia spolu s mladými Slováky, Poláky a Italy z partnerských měst zapojili do projektu Válečné oběti. S našimi zahraničními hosty jsme se zúčastnili řady aktivit. Besedovali jsme o 2. světové válce, navštívili jsme např. vojenská muzea v Králíkách a Praze, Javoříčko a hrad Bouzov. To vše proběhlo pod záštitou Města Česká Třebová.
Hlavní náplní projektu byla příprava prezentací věnovaných válečným obětem. My, studenti gymnázia jsme se pokusili splnit složitější úkol a nezklamali jsme! Připravili jsme krátkometrážní dokument o českotřebovském válečném veteránovi Vasilu Timkovičovi. Film vytvořili Jiří Štembírek, Adam Ostruszka, Adam Pávek, David Lazárek a Michal Koubek. Velice nás těší pochvala od samotného protagonisty dokumentu i od místostarostky Jaromíry Žáčkové, která naši práci vysoce ohodnotila.
Vyvrcholením akce bylo kladení věnců u památníku obětem 2. světové války u Základní školy Habrmanova. Pietní akt doprovázený vzpomínkovými projevy proběhl v sobotu dopoledne jako připomínka Dne válečných veteránů.
Celý týden se opravdu vydařil. Poznali jsme nové kamarády a připomněli jsme si události, na které bychom neměli nikdy zapomenout.
                                                                                                                                              Iva Řeháková, studentka septimy,
foto Ludmila Rrašnerová a Mgr. Milana Soukupová

Prodám stavební pozemek ve Svinné u České Třebové. Pozemek parc.  č. 41/5. Výměra cca 2.000 m2.
Sítě: vodovod a elektrická síť na hranici pozemku. Cena 220,-Kč/m2. Kontakt 608 05 22 11.

 
Prodám lesní pozemek. Zhoř u České Třebové, lokalita na Zhořském kopci u silnice ke Svinné. Pozemek parc. č. 386/1. Rozloha je cca 4,6 ha. Stáří porostu: 1ha/15 let, 2,4 ha/25 let, 0,7 ha/35 let, 0,5 ha/135 let. Cena dohodou. Kontakt 608 05 22 11


Gymnazisté si při Gaudeamu vyhráli i zahráli

V pátek 16. listopadu bylo na gymnáziu nebývale živo. Konal se tradiční volejbalový turnaj Gaudeamus jako připomínka Mezinárodního dne studentstva. Také letos si jednotlivá družstva měla připravit zajímavé kostýmy a nutno říci, že si s nimi studenti opravdu vyhráli. Na chodbách školy jste se mohli potkat se Shrekem, Batmanem, Addamsovou rodinou, se zvířátky z Madagaskaru, s hobity, piráty a dalšími filmovými postavami.
I když se Gaudeamus zapsal do povědomí veřejnosti jako turnaj volejbalový určený hlavně starším studentům, na své si přijdou i naši nejmladší. Pro ně byl připraven turnaj v ringu, jehož vítězem se nakonec stala tercie. Modří Šmoulové z primy si odnesli sladkou odměnu za nejlepší kostým.
A jak dopadlo soupeření ve volejbale? Studenti společně se svými učiteli hráli opravdu s obrovským nasazením. První místo získal tým druhého ročníku čtyřletého studia, za nimi se umístil třetí ročník a místo třetí obsadili septimáni. Pokud jde o kostýmy, zdá se, že v pátek měl úspěch ten, kdo vsadil na modrou barvu, protože prvenství si vybojovali modří avataři z 1.C.
Za přípravu turnaje bych chtěla poděkovat paní profesorce Daniele Fricové a třídě 2.C. Poděkování patří také Cukrárně Suk v České Třebové, sponzorovi akce. Atmosféra byla báječná. Je prima, že se s mladými studenty dokážou veselit i jejich duchem stále mladí učitelé.                                                                                                                                                          Dana Řehořová

 

Jabkancová pouť byla také v Domově důchodců

Stalo se tak v pondělí 19. listopadu odpoledne kolem 15. hodiny, kdy  se zcela zaplnila jídelna Domova a v jejím čele hráli hudebníci, jabkancoví umělci. Přidali nejen tradiční jabkancové písně, ale také něco pro starší a pokročilé.  Vláďa Zoubek a  Petr Skalický jsou zde tak častými hosty, že mají svůj repertoár dobře vyzkoušený, aby padl do noty zdejším obyvatelům. A tak nakonec zpívali všichni.   O dobré pohodě svědčí i fotografie: