Českotřebovský deník 292/2012 (21/11)                                
Církev adventistů s. d. srdečně zve českotřebovskou veřejnost na:
DEN s humanitární organizací ADRA - ADRA DĚKUJE
 - role humanitární organizace ve 21. století

Mnozí z Vás občanů České Třebové přispíváte na humanitární projekty organizace ADRA.
Chtěli bychom Vám tuto organizaci v tento den blíže představit.
Pozvali jsme Radomíra Špinku - koordinátora zahraničních projektů ADRY, aby nám ADRU blíže představil.
 
Program dopoledne:
9.00 - 9:30 - písně
9:30 - vystoupení dětí
10:15 - R. Špinka: Bible a role humanitární organizace ve 21. století
 
Program odpoledne:
13:00 - R. Špinka: ADRA slovem i obrazem
           - představení několika aktivit organizace ADRA v zahraničí
 
Kdy: sobota 15. 12. 2012
Kde: Sborový dům Církve adventistů s. d., Smetanova 1450, Česká Třebová
http://ceskatrebova.casd.cz
 
Nový stánek rychlé občerstvení najdete u křižovatky Litomyšlská - Habrmanova na místě pro kolotoče.
Zajdi k pštrosovi - ceny lidový!  (Párek v rohlíku 12 kč a pod.....)                  
 
Taneční škola Knířovi informuje – prosinec 2012

I v prosinci běží každé úterý ZUMBA s Laďkou.
Kurz oblíbené SALSY probíhá ve čtvrtek.
15.12.2012 se můžete všichni přijít naučit krásný QUICKSTEP s osminásobným mistrem ČR Martinem Dvořákem.
Všem našim příznivcům přejeme klidný sváteční tanec na konci roku 2012.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím najdete na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi).
 
CÍRKEV ČS.HUSITSKÉ v České Třebové zve na VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ

do Žlutého domu s pečovatelskou službou a to v pátek 21.prosince v 18 h. doufáme, že koledy a jiné vánoční písně Vás všechny potěší a že si se zpěváky také zazpíváte ! Srdečně zveme, přejeme požehnané Vánoce.  Kuku
 
Nebojte se Frause!

V listopadu, v rámci své pedagogické praxe, jsem měla možnost navštívit několik vyučovacích hodin na ZŠ Nádražní. Jedna z mých hospitací směřovala do druhé třídy na hodinu matematiky. Byla jsem zvědavá, protože na 1. stupni jsou děti ve většině předmětů vyučovány podle učebnic nakladatelství Fraus. Domnívám se, že právě výuka matematiky podle výše zmíněných učebnic, je snad nejdiskutovanější. A jaké byly moje dojmy? Nadšení, údiv a znovu nadšení. Celou hodinu jsem ve třídě vnímala pracovní atmosféru. Děti na paní učitelce doslova visely, příklady počítaly s chutí, a dokonce samy mezi sebou řešily, jak vypočítat úlohy. Přiznávám, že během své praxe jsem se snad nikdy s takovou aktivitou dětí při hodině nesetkala. Učebnice zpracovává látku takovým způsobem, aby děti logicky uvažovaly a ne pouze mechanicky vyplňovaly sloupečky s čísly. Je samozřejmé, že pochopit systém vypracovávání úloh je pro člověka, který se nikdy s Frausem nesetkal, prakticky nemožné. Ovšem děti vědí, jak úkoly zpracovat! Postupy znají, musí je pouze logicky aplikovat na příklady. A musím říct, že jsem ve třídě nenarazila snad ani na jednoho žáka, který by nechápal vykládanou látku. Celkově hodnotím tento přístup k výuce matematiky kladně. U dětí rozvíjí především logické uvažování, tvořivost, prostorovou představivost. Učí je pracovat s matematickými představami prakticky. A podle reakcí dětí, které jsem měla možnost sledovat, je matematika opravdu baví.
Daniela Nárožná, DiS. 
(studentka 3. ročníku UP v Olomouci - Speciální pedagogika a Hudební kultura)
 
Mateřské centrum ROSA informuje
-     jste kreativní
-     máte rádi nejrůznější ruční práce
-     máte šuplík plný svých výrobků a už nevíte kam s nimi
-     sháníte originální dárečky pro své blízké pak právě vás srdečně zveme na
1. BAZÁREK ŠIKOVNÝCH RUKOU   Kdy: 30. 11. 2012 od 9.30 do 16.00hod.  Kde: v Rose
-každý prodávající si za symbolický poplatek 30,-, pronajme místečko a sám si prodá své výrobky. Není nutné být na místě celý den.
- součástí budou i workshopy výtvarných technik
- bližší informace na tel.773 601 427
 
 

ŽIVOTY 365 DNŮ V ROCE

Ve čtvrtek večer ve 20.00 hod. bude mít v klubu Modrý trpaslík v České Třebové vernisáž výstava fotografií Českotřebováka Josefa Jana Kopeckého nazvaná 365 dnů, na kterou naváže jeho autorské divadelní představení Životy, které navíc režíroval a ve kterém hraje. „Na konci září 2011 mě moje přítelkyně z pardubického divadla EXIL Ilona Sovová upozornila na facebookový projekt 365 dnů. Jeho zadání znělo: Vyfotografujte každý den, kde jste byli, co jste dělali, co jste zažili, koho jste potkali... A mě to zaujalo. Vždycky jsem si chtěl psát deník, ale nikdy jsem u toho nevydržel. Focení je přece snazší než psaní, říkal jsem si. A tak jsem se do tohoto projektu zapojil. Nakonec jsem zjistil, že to tak lehké také není, že každý den prostě něco zajímavého člověk nezažije, že někdy prostě není co fotit. Ale nějak jsem si s tím vždycky poradil. Foťák se stal na rok nedílnou součástí mé osoby. A fotil jsem všechno. Vznikl tak soubor téměř tisícovky fotografií,“ uvádí ke své výstavě Josef Jan Kopecký.
365 dnů je výstavou konceptuální. A Modrý trpaslík je vlastně malý, jak se ukázalo. Všechny snímky tak vystavit samozřejmě nejde. Na stěnách se proto představí pouze zlomek souboru. Ostatní fotografie poběží v nekonečné smyčce na počítači. A zveřejněné jsou samozřejmě na internetu, pro který konečně vznikly.
„Fotografie jsou to z různých zemí, z různých měst, z různých akcí. Jsou tam fotky mých přátel, se kterými jsem byl na pivu - i spisovatelů, muzikantů či herců, na jejichž vystoupení jsem byl. Když jsem byl nemocný, vyfotil jsem postel. Když jsem ten den nezažil nic výjimečného, vyfotil jsem zcela banální věc. Jsou tam fotografie z práce, z mého domu, z koncertů, festivalů, divadel. Jsou tam fotky z našich divadelních zájezdů i z dovolené. Je to prostě jeden rok mého života ve fotografii,“ doplňuje Kopecký.
Obvyklé bývá, že na vernisáži zahrají nějací muzikanti. Tato taková nebude. Po vernisáži budou moci totiž návštěvníci zhlédnout divadlo. A to vcelku symbolické. TRIARIUS má totiž na repertoiru již několik let hru Životy, kterou Kopecký napsal společně s Lucií Haškovou. A s ní v představení také hraje.
Životy měly premiéru v březnu 2009. Vznikly během několika dnů přímo na jevišti. S Luckou, která je výjimečná herečka a tanečnice, jsme je připravili pro přehlídku experimentujícího divadla Audimafor. A od té doby je hrajeme, od té doby s nimi jezdíme,“ říká ke hře Kopecký.
Životy kombinují klasickou činohru a divadlo pohybové a získaly mnoho cen, například také na Národní přehlídce jednoaktových her.
Životy jsou představením o dvou lidech a jejich životech. O jejich rozdílnosti. A jejich setkání,“ zve na hru Kopecký. JK
 
 
Obyvatelé Pardubického kraje umí třídit elektroodpad!

V tomto roce to dokázali v rámci dohody o spolupráci Pardubického kraje s kolektivním systémem ELEKTROWIN na realizaci projektu „Intenzifikace zpětného odběru elektrozařízení, rozvoj sběrné sítě a zvýšení informovanosti“ v rámci projektu „Intenzifikace odděleného sběru a zajištění využití komunálních odpadů včetně jejich obalové složky v Pardubickém kraji“. Společně se jim v letošním roce podařilo podpořit obyvatele kraje k odevzdání více než 1 180 tun vysloužilých elektrospotřebičů k recyklaci. Tím ušetřily až 7 122 MWh elektřiny.
Výsledky sběru vysloužilých spotřebičů hovoří jasně: obyvatelům kraje není stav životního prostředí lhostejný a pro jeho zlepšení jsou ochotni přidat ruku k dílu a aktivně se zapojit do recyklace elektroodpadu. Každý obyvatel Pardubického kraje v letošním roce zatím odevzdal v průměru 2,32 kilogramů elektroodpadu. Nejčastěji lidé do sběrných dvorů poslali svá stará chladicí zařízení. „Všeobecně se potýkáme s problémem týkajícím se drobných elektrozařízení, která velmi často končí v komunálním odpadu. Z tohoto důvodu se snažíme zahušťovat sběrnou síť kontejnery na malé spotřebiče“, říká Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN.