Českotřebovský deník 293/2012 (23.11.)                                
Jak se uspávají broučci ve školce na Vinohradech 

Je chladný listopadový večer, měsíc se pomalu střídá na obloze se sluncem, vládce podzim zasypal trávu pestrobarevnou přikrývkou a vítr na zahradě poshazoval poslední kaštany. V tom znenadání ozve slabý pláč. Beruška se smutně brouzdá trávou, v ruce drží lucerničku a prosí: ,,Děti, já jsem se dočista ztratila, nemůžu najít svůj domeček..."  Takhle vypadal večer 14. listopadu, kdy se děti společně s rodiči sešli na školním hřišti, aby posvítili svými lampionky broučkům na cestu k zimnímu spánku. Zahrada tento večer byla vyzdobena barevnými světýlky a zářily tu desítky lampionů. Na závěr nás potěšil malý ohňostroj...a zima může začít!  
N. Vavřínová
 
INFORMACE O ZÁPISU DO 1. TŘÍD ZŠ V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Odbor školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu v České Třebové  upozorňuje rodiče, že
ZÁPIS DĚTÍ   do 1. ročníků základních škol
V ČESKÉ  TŘEBOVÉ se koná
v pátek 18. ledna 2013 od 14:00 do 17:00 hodin
a v sobotu 19. ledna 2013 od 9:00 do 11:00 hodin
v ZŠ Habrmanova, ZŠ Nádražní - budova Komenského ulice a ZŠ Ústecká ulice
 Zapsány budou všechny děti, které dovrší 31. srpna 2013 věk 6 let.                     
Zájemci o fotbalovou sportovní třídu půjdou k zápisu na ZŠ Habrmanova.
Rodiče, kteří přijdou s dětmi k zápisu, donesou s sebou rodný list dítěte a zápisový list, který obdrží
v mateřských školách a na MěÚ - odboru školství, kultury a tělovýchovy.
Předběžně  mohou  být  zapsány  na  žádost  rodičů i děti,  které dovrší šesti let do 31. prosince 2013.
O přijetí těchto dětí bude rozhodnuto ve smyslu platných předpisů až koncem srpna roku 2013.    Bližší informace budou podány při zápisu. Dále upozorňujeme všechny rodiče, kteří byli u zápisu v roce 2012 a jejichž dítě nebylo přijato,
aby se dostavili k zápisu i v lednu 2013.
 
Jaroslav Zedník                                                                                              Jaromíra Žáčková
starosta města                                                                                                místostarostka města
Hokejisté prohráli v letošní sezoně v krajské lize již devátý zápas v řadě!!

Pardubice - Česká Třebová 9:1 (3:0, 3:1, 3:0)
Branky: 3. Kubelka (Procházka), 12. Procházka (Fousek, Palaščák), 15. Ludvík (Vondráček, Jindřich), 23. Křečan (Mlateček), 36. Procházka (Kubelka), 38. Palaščák (Fousek, Procházka), 49. Lubina (Jindřich, Ludvík), 54. Lubina (Jindřich), 57. Křečan (Palaščák) – 29. Kopečný (Šedivý).
ÚMRTÍ  V LISTOPADU 

Marie Vašinová nar. 1920 Česká Třebová
Jaroslav Štěpánek nar. 1923 Kozlov
Jana Prická  nar. 1948  Česká Třebová
Anna Vaňková nar. 1942 Česká Třebová
Josef Kerhart nar. 1923 Česká Třebová
Irena Kuchtíčková nar. 1946 Třebovice
Miloslav Ježek nar. 1937 Česká třebová
Marie Paukertová nar. 1949 Rybník
Jiřina Bártová nar. 1934 Česká Třebová
Jaroslav Novotný nar. 1927 Česká Třebová
Miroslava Gregorová nar. 1952 Česká Třebová
Jana Marklová nar. 1943 Česká Třebová
Liduška Vašatová nar. 1931 Třebovice
Josef Seifert nar. 1928 Zhoř
Patrik Novotný nar. 1978 Zlatníky. Čest jejich památce !
Časový harmonogram adventních (vánočních) koncertů 2012

Místo

Datum

Svinná

     Sobota 1.prosince v 17.hod.  Uvedení do adventní doby

Třebovice – kostel

Třebovice – parčík u konzumu

Neděle 2. prosince ve 14.30 hod.

Uvedení do adventu, požehnání věnců, koncert Bendl

 

Rybník - kostel

neděle 2. prosince v 16.00 h

s divadlem v kostele a rozsvěcením vánočního stromu

Česká Třebová - náměstí

                  neděle 2. prosince v 18.00 h rozsvěcení vánočního stromu

Damníkov - kostel

Sobota 8. prosince v 17.00 hod.

Adventní koncert

Česká Třebová – kostel sv. Jakuba

15.prosince od 17.00 hodin

Adventní koncert zuš

Česká Třebová – kostel sv. Jakuba

Pondělí 17. prosince 19.00

Rybova vánoční mše

 

Dlouhá Třebová - kostel

neděle 16. prosince v 16.00

Zpívá schola DT + pěvecký sbor gymnázia ČT (Pavlíková Kamila)

 

Dlouhá Třebová

neděle 23. prosince 15 – 19 hod.

Adventní posezení – sál Na rychtě

Česká Třebová - Lhotka  
Pořad bohoslužeb o vánočních svátcích

 

 

24.12. Pondělí

Štědrý den

25.12.

Úterý

Narození JK

26.12.

Středa

sv. Štěpána

30.12.

Neděle

sv.Rodiny

31.12.

Pondělí

1.1.

Úterý

P. Marie

Česká Třebová

16.00 h

24.00 h

9.30 h

9.30 h

9.30 h

23.30 h

9.30 h

17.00 h

Dlouhá Třebová

 

8.00 h

 

8.00 h

 

8.00 h

Řetová

 

8.00 h

8.00 h

8.00 h

 

8.00 h

Damníkov

 

 

 

 

 

 

Rybník

 

 

11.00 h

 

 

 

Třebovice

 

11.00 h

 

 

 

 

Semanín

 

 

 

11.00 h

 

 

Zhoř

 

 

8.00 h

 

 

 

Anenská Studánka

15.00 h

8.30 h

15.00 h

8.30 h

 

8.30 h

Sledujte aktuální pořad bohoslužeb na jednotlivý týden
Prosím o pomoc 

Dne 16.11.2012 se zaběhnula Šeltie –malá Kolie tři barevna jméno Pery má čip .Prosím o pomoc Odměna  nálezci 2000 Kč  telefon: +420608027799  Dekuji Vravušek
Školy jako centra celoživotního učení mají perspektivu  

Ústupky u Seče (22. 11. 2012) – Školní vzdělávací programy středních škol, které zanedlouho projdou první revizí, zajišťují užší sepětí obsahu a formy vzdělávání se skutečnými potřebami zaměstnavatelů. Domnívat se, že absolvent  takové školy s vědomostmi a dovednostmi vystačí po celý život, by bylo velkou chybou. Rychlý technický rozvoj přináší pracovní místa se změněnou či zcela novou kvalifikací a tím si žádá rovněž změny v kvalitě pracovní síly. Právě této problematice se věnuje krajská konference UNIV 2 Kraje, která se v nadcházejících dvou dnech koná v kongres hotelu Jezerka u Sečské přehrady na Chrudimsku. Cílem projektu UNIV 2 Kraje je přeměna středních škol v místní centra celoživotního učení, která vedle svých žáků vzdělávají také dospělé. „Jsem nesmírně ráda, že na naléhavou společenskou poptávku dokázaly zareagovat i naše střední školy, které disponují kvalitními pedagogy i dobrým technickým zázemím, k čemuž ostatně významnou měrou přispívá i Pardubický kraj,“ říká náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Projekty UNIV a posléze UNIV 2 Kraje se staly významnou součástí Národní soustavy kvalifikací. Navazující projekt UNIV 3 pak zkvalitní systém rekvalifikací širokou podporou procesu uznávání výsledků předchozího učení a modernizací procesu akreditací. „Jsem přesvědčena o tom, že i v tomto případě budou střední školy v našem kraji významnou součástí celého procesu a pomohou připravit řadu kvalifikovaných pracovníků pro pracovní trh,“ dodává Jana Pernicová.  
V Pardubickém kraji je do projektu zapojeno 23 středních škol, z nichž každá vytvořila tři vzdělávací programy pro dospělé. Tyto programy jsou určeny buď pro pracovníky konkrétních firem, které spolupracovaly na tvorbě vzdělávacího programu, nebo pro klienty úřadu práce a nebo pro veřejnost, která dané vzdělávání považuje za přínosné pro svůj další rozvoj a uplatnění na trhu práce.  
Na půl milionu nezaměstnaných připadá v České republice 41 tisíc volných pracovních míst. O jedno pracovní místo se tak uchází dvanáct zájemců o práci. Nabízené a požadované profese se ale zdaleka nepřekrývají. Uvedeno na příkladu, pro dvanáct nezaměstnaných truhlářů se nabízí jedno místo svářeče.
Účast na dalším vzdělávání v rámci projektu UNIV 2 Kraje je bezplatná. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Spolupráce Pardubického kraje a ELEKTROWINu přináší své ovoce 

Pardubice  (21. 11. 2012) – Obyvatelé Pardubického kraje umí třídit elektroodpad! V tomto roce to dokázali v rámci dohody o spolupráci Pardubického kraje s kolektivním systémem ELEKTROWIN na realizaci projektu „Intenzifikace zpětného odběru elektrozařízení, rozvoj sběrné sítě a zvýšení informovanosti“.  Ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje se v letošním roce podařilo podpořit obyvatele kraje k odevzdání více než 1 180 tun vysloužilých elektrospotřebičů k recyklaci. Tím lidé ušetřili až 7,1 MWh elektřiny.
Vzájemná spolupráce společnosti ELEKTROWIN s Pardubickým krajem dlouhodobě přináší pozitivní výsledky. Lidé se již postupně naučili, že vysloužilé elektrospotřebiče do přírody nepatří, a že je třeba je donést na určené místo k recyklaci“, říká radní kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Výsledky sběru vysloužilých spotřebičů hovoří jasně: obyvatelům kraje není stav životního prostředí lhostejný a pro jeho zlepšení jsou ochotni přidat ruku k dílu a aktivně se zapojit do recyklace elektroodpadu. Každý obyvatel Pardubického kraje v letošním roce zatím odevzdal v průměru 2,32 kilogramů elektroodpadu. Nejčastěji lidé do sběrných dvorů poslali svá stará chladicí zařízení. „Všeobecně se potýkáme s problémem týkajícím se drobných elektrozařízení, která velmi často končí v komunálním odpadu. Z tohoto důvodu se snažíme zahušťovat sběrnou síť kontejnery na malé spotřebiče“, říká Taťána Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení kolektivního systému ELEKTROWIN.
Zvýšení povědomí lidí o nutnosti recyklace starého elektrozařízení v kraji významně pomohlo umístění WINTEJNERŮ. 45 těchto velkoobjemových kontejnerů bylo umístěno do 23 sběrných dvorů v 17 městech a obcích. Občané do něj mohou odkládat chladničky, pračky, sekačky, vrtačky apod.
Další letošní úspěšnou akcí, která zvýšila lidem v Pardubickém kraji možnost zapojit se do recyklace elektroodpadu, byla návštěva Putujícího kontejneru. V termínu od 14. 5. do 28. 5. 2012 zavítal do Regionálního svazku obcí Bohdanečska. Obyvatelům 8 obcí pomohl s ekologickou recyklací především v místech, kde nemají k dispozici vlastní sběrný dvůr.
Motivovat děti ze základních škol k ekologické recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů měl projekt Recyklační hlídka. Ta seznámila žáky osmi škol z kraje zábavnou a interaktivní formou s pozitivními dopady recyklace na životní prostředí a umožnila jim ověřit si své „recyklační vědomosti“ prostřednictvím testů a soutěží.
Projektem Recyklační hlídka navazuje ELEKTROWIN na ekologický projekt Ukliďme si svět, do kterého se zapojilo přes 200 tisíc žáků z více než 700 základních a středních škol po celé republice. Jen v Pardubickém kraji ve školním roce 2011/2012 sbíralo 49 škol a žákům se podařilo nasbírat krásných 45 831 kg vysloužilého elektrozařízení!
Jedním z dalších úspěšných projektů v kraji je akce Recyklujte s hasiči. Do boje s elektroodpadem se již zaregistrovalo 642 hasičských sborů z celé České republiky, z Pardubického kraje 38 sborů. Za prvních devět měsíců tohoto roku hasiči v Pardubickém kraji vysbírali přes 25 tun. „Tato akce přináší výhody pro obě strany. Lidé již nemusejí ve svém okolí shánět nejbližší místo zpětného odběru, ale své vysloužilce přímo předají místním hasičům. Hasiči pak za svoji pomoc získají od kolektivního systému ELEKTROWIN odměnu,“ vysvětluje systém fungování projektu Taťána Pokorná.  
Již tradičně uspořádal Pardubický kraj ve spolupráci s ELEKTROWINem a dalšími partnery projektu řadu akcí pod názvem Barevný den plný her. Se stánkem plným her a nafukovací konvicí určenou pro pobavení těch nejmenších, jsme navštívili Vysoké Mýto, Moravskou Třebovou, Litomyšl, Českou Třebovou, Chrudim (2x), Pardubice, Ústí nad Orlicí a Svitavy.  
Spolupráci Pardubického kraje a kolektivního systému ELEKTROWIN dokládá i polep linkového autobusu, který pravidelně jezdí na trase Pardubice - Žamberk.