Českotřebovský deník 295/2012 (25.11)                                 

Místostarostka ve skuhrovské knihovně 

V úterý 20.11.2012 přijela navštívit do místní knihovny ve Skuhrově Mladé hasiče a zárověň i také čtenáře místostarostka České Třebové ing. Jaroslava Žáčková. Povídání, které si pro děti připravila, bylo poutavé a plné vyprávění o pohádkových postavách.  Pro malé zpestření děti připravily a zahrály krátkou divadelní pohádku O Honzovi, který zachránil princeznu a zatančily. Na závěr se pochlubily svými výsledky v požárním sportu a kronikou. Paní místostarostka odměnila každého sladkostí a popřála mnoho úspěchů v další činnosti. Místní knihovna a výbor SDH Skuhrov  Fotografie dodatečně.

 

Poděkování DIA klubu

Výbor DIA-klubu by chtěl touto cestou poděkovat účinkujícím a zejména paní učitelce Vaníčkové, která nám vždy ochotně připraví několik dětí na naše členské schůze na kulturní vložku. Zahrají, zazpívají a zarecitují různé písně a básně. Na letošní schůzi dne 21.listopadu vystoupilo duo flétnistek (žákyně Hledíková s učitelkou Hamplovou),  žák Všetula předvedl svoje hudební vystoupení na klávesy a kytaru a žákyně Svobodová nejen že slovem provázela, ale velmi líbila se nám i její recitace básně z knížky pana Šlemra o České Třebové. Mnohokrát Vám, paní Vaníčková, za tuto náročnou každoroční přípravu děkuji a vyslovují přesvědčení, že tato spolupráce bude pokračovat i v příštím roce. Věra Salivarová, předsedkyně DIA-klubu.“
 
Mateřské centrum ROSA informnuje

-     jste kreativní
-     máte rádi nejrůznější ruční práce
-     máte šuplík plný svých výrobků a už nevíte kam s nimi
-     sháníte originální dárečky pro své blízké
pak právě vás srdečně zveme na  1. BAZÁREK ŠIKOVNÝCH RUKOU
Kdy: 30. 11. 2012 od 9.30 do 16.00hod
Kde: v Rose
Každý prodávající si za symbolický poplatek 30,-, pronajme místečko a sám si prodá své výrobky. Není nutné být na místě celý den.
Součástí budou i workshopy výtvarných technik Bližší informace na tel.773 601 427

Prodám stavební pozemek, Parník, cca 920 m2, voda, elektrika, kanalizace připravena v prostoru základové desky, slunné klidné místo, lze ihned stavět, tel. 603 233 606

Prodám stavební pozemek, Parník cca 1010 m2, voda, elektrika, kanalizace  na hranici pozemku, slunné klidné místo lze ihned stavět, tel. 603 233 606

Prodám stavební pozemek, Česká Třebová  cca 1500 m2, voda, elektrika, na hranici pozemku, kanalizace jaro 2013, slunné klidné místo lze ihned stavět, tel. 603 233 606

 
Obchodní družstvo Konzum otevřelo samoobslužnou čerpací stanici v Ústí n. O. 

Obchodní družstvo Konzum z Ústí nad Orlicí otevřelo samoobslužnou čerpací stanici v Ústí nad Orlicí. Jedná se o samoobslužnou čerpací stanici, která nabízí zákazníkům možnost čerpat benzin Natural a Naftu za nejnižší ceny v Ústí nad Orlicí. Unikátní mobilní koncept projektu umožnil postavit stanici v rekordním čase tří dnů. Zařízení je umístěno na výjezdu z města ve směru na Českou Třebovou. „Udělali jsme si průzkum mezi členskou základnou družstva a zeptali jsme se, jak by
členům mohl KONZUM zpříjemnit život v regionu, a vyšla nám z toho čerpací stanice,“ dodává ředitel Konzumu Ing. Miloslav Hlavsa. „Je to již druhá samoobslužná čerpací  stanice našeho družstva a doufáme, že zvláště v okolí Ústí nad Orlicí bude vítána. Chceme být nejlevnější čerpací stanicí ve městě. Zvláštní podmínky pak budou mít členové družstva, kteří budou tankovat za výhodnější ceny,“ upřesňuje Ing. Miloslav Hlavsa.
Poznámka, cena benzinu natural je však na čerpací stanici AVENA v nedaleké Dlouhé Třebové ještě výhodnější....
 
Kraj má potenciál ve filmové turistice

Pardubice (23. 11. 2012) – Druhý den Fóra cestovního ruchu, které se přesunulo z pardubického zámku do kongresového sálu v AFI Palace, zahájil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Konferenci o nových trendech v cestovním ruchu pořádanou CzechTourismem si nenechal ujít také krajský radní zodpovědný za cestovní ruch René Živný. Jedním z ústředních témat byla filmová turistika, kde má Pardubický kraj podle zástupců CzechTourismu velký potenciál.
„V posledních letech jsme se snažili koncentrovat finanční podporu do větších turistických center a prostředky zbytečně nedrobit na menší projekty. Větší centra jsou schopná turistům nabídnout širší spektrum zábavy a služeb. V tomto trendu chceme pokračovat, neboť se nám začíná osvědčovat,“ řekl ve svém úvodním slově hejtman Martin Netolický.
Návštěvnost Pardubického kraje by však mohla zvýšit také filmová turistika. „Lidé rádi navštěvují místa, která znají z filmů. Například seriál Cirkus Humberto se natáčel na Veselém Kopci. Fantomas vysvobodil Arabelu na hradě Kunětická hora. Takových destinací máme však více, je jen potřeba je lépe marketingově uchopit jako produkt,“ doplnil hejtman. Destinační společnost Východní Čechy, která má na starosti propagaci cestovního ruchu v Pardubickém kraji na tom již pracuje. Dokonce se jako první v republice rozhodla založit filmovou kancelář. Podle ředitele odboru výzkumů, trendů a inovací CzechTourismu Jakuba Hlaváčka má kraj ve filmové turistice potenciál. „Pardubický kraj rozhodně patří mezi pět film friendly regionů v republice,“ ocenil přístup destinační společnosti Jakub Hlaváček.
Pardubický kraj je také zajímavým místem pro filmaře. V letošním roce zde vznikla romantická komedie Obchodníci. Film by měl jít do kin v květnu roku 2013. „Vím, že se hodně natáčelo na zámku v Cholticích s krásnou oborou, ale také ve Vysokém Mýtě, Chrudimi nebo Pardubicích,“ objasnil krajský radní René Živný. Podle hejtmana může být řada objektů atraktivní i pro zahraniční filmaře. „Například Králická pevnostní oblast by mohla být pro filmový průmysl velmi zajímavá,“ doplnil hejtman.
 
První eurozámky už slouží

Pardubice ( 22. 11. 2012) - V  Pardubickém kraji jsou již nainstalovány první čtyři eurozámky.  Postiženým, indisponovaným nebo rodičům s dětmi tak mohou posloužit na nádraží ČD v Chrudimi a v Kauflandech na ulici S. K. Neumanna v Pardubicích a v Rosicích. Připravuje se také instalace eurozámku na autobusovém nádraží v Litomyšli.
„Všichni provozovatelé eurozámků jsou zařazení do jednotné elektronické databáze veřejně přístupných zařízení přátelských pro lidi se sníženou schopností pohybu, s možností budoucího využití prostřednictvím satelitních navigačních systémů,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek. „V zahraničí má databáze významný vliv na plánování tras pro osoby se sníženou schopností pohybu a významně přispívá i k rozvoji cestovního ruchu,“ dodal.
Již koncem tohoto roku bude Pardubická krajská rada osob se zdravotním postižením vytipovávat další místa na umístění eurozámků v příštím roce,  a proto tam uvítají návrhy vhodných míst.
Osoby se zdravotním postižením si mohou Euroklíče zdarma převzít na Regionálním pracovišti NRZP ČR pro Pardubický kraj, Boženy Němcové 2625, 530 02 Pardubice
v budově Agrostavu  v ulici Boženy Němcové v Pardubicích ve 4. patře, dveře č. 207, v pondělí a ve středu od 8 do 17 hod., v ostatní dny dle telefonické domluvy.
Mezinárodní projekt EUROKLÍČ už více než dvacet let efektivně pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu ve vyspělých evropských zemích a zapouští kořeny i v USA. V ČR byl projekt ve své kategorii oceněn titulem: „NEJVÝZNAMNĚJŠÍ POČIN ROKU 2007“. Asociace krajů ČR poskytla Národní radě osob se zdravotním postižením ČR záštitu pro přípravu a realizaci tohoto projektu na území ČR.
Dlouhodobým cílem projektu
je zajistit osobám se sníženou schopností pohybu na celém území ČR rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení (např. výtahů, svislých a schodišťových plošin apod.) tím, že:
a) budou tato zařízení osazena jednotným „eurozámkem“,
b) osobám se zdravotním postižením budou na základě průkazu ZTP nebo ZTP/P distribuovány univerzální „euroklíče“,
c) prostřednictvím Sítě mateřských center v jednotlivých krajích budou „euroklíče“ dlouhodobě zapůjčovány rodičům dětí do tří let,
d) seniorům a osob. krátkodobě zdr. indisponovaným budou „euroklíče“ půjčovány přímo ve veřejně přístupných budovách
(např. u obsluhy, na recepci, vrátnici apod.).