Českotřebovský deník 296/12 (26.12)                                     
VÝSLEDKY FOTOSOUTĚŽE NA TÉMA “PŘÍRODA HOR”   

Barevné fotografie - kategorie A 2 (autoři mladší 16 let)
1.Barbora Pošepná (Probuzení hor), 2.Petr Pirkl (Do údolí) 3. Michaela Hájková (Babočka na kozlíku)
Kategorie B 2 (autoři 16 - 20 let)
1. Daniel Cigánek (Dálky), 2. Tomáš Novotný (Vodopád),  3.Bára Jasanská (Horský chodníček)
Kategorie C 2 (autoři starší 20 let)
1. Jan Habrman (Údolí Langtang), 2. Josef Kvičera (Podzim na Divoké Orlici),  3.Petr Pop “Svišť v pohoří Siera Nevada”.
Petr Pop (San Diego, USA) byl společně se svou sestrou Martou Pelikánovou (Austrálie) nejvzdálenějším účastníkem této fotografické soutěže, která má stále větší oblibu a úroveň.
Cena ČSOP kategorie C2: Jiří Mach (Modranka karpatská)
Cena ČSOP kategorie A2: Ema Komárková (Vodoměrka)
Cena za černobílou fotografii: Daniel Cigánek (Oko).
Slavnostní vernisáž výstavy fotografií z fotosoutěže spojená s předáním cen oceněným autorům se konala v ekocentru Podorlicko v neděli 18. listopadu 2012 za velké účasti veřejnosti. Bylo vystaveno téměř 100 fotografií. Výstavu pořádala Základní organizace ČSOP Podorlicko Česká Třebová v Ekocentru Podorlicko s podporou města Česká Třebová. V současné době jde o jedinou fotosoutěž pro českotřebovské autory. Její předností je to, že se zvlášť věnuje mladým fotografům ve věku 2. stupně ZŠ a středoškolákům. Téma fotosoutěže pro další ročník 2013 bude vybráno na výroční členské schůzi ZO ČSOP Podorlicko a včas vyhlášeno v Českotřebovském zpravodaji. Na fotografii přebírá cenu vítěz kategorie C2 pro dospělé (seniory nad 20 let) Jan Habrman. Foto M. Soukupová

Čerpací stanice COOP vers. AVENA 


Pro upřesnění článku o nové čerpací stanici a rozdílech v ceně apod.by bylo i pro případné zákazníky dodat několik pro některé i možná zásadních rozdílů Cena benzinu natural 95 v době psaní tohoto emailu   AVENA Dl.Třebová 34,90 Kč COOP samoobsluha 35,40 KČ rozdíl 0,5 KČ čili 50 haléřů. A teď Avena má otevřeno kromě neděle každý den, v sobotu jenom dopoledne, přesně neřeknu, přestože tam taky jezdím. Coop samoobsluha je otevřena nepřetržitě 24 hodin. Avena bere pouze hotovost neberou platební karty.  Coop pouze platební karty , není možná platba hotovostí

Moje osobní poznatky jsou , že do této doby jsem bral benzín prakticky jenom v Aveně a co se kvality týká, nebyly žádné problémy. Tteď jsem vyzkoušel i COOP automat a zatím taky jezdím i když například jsem zjistil, že u COOP benziny budou mít problém majitelé vozidel s tankovacím otvorem na straně řidiče, protože hadice je skutečně dost krátká a pokud zastaví dále od stojanu nedosáhne jim do tankovacího otvoru!!!!

Na dotykovém displeji je možné si navolit rozsah hotovosti za kterou chcete natankovat a nebo je možné zadat počet litrů , které si přejete, to všechno probíhá za již vložené platební karty a zadaného PINu vaší karty. Před vlastním natankováním je již možné kartu vyjmout a po natankování si odebrat doklad.  Co jsem se dočetl, pokud přerušíte tankování dříve, než jste si navolil, odečte vám to pouze skutečně natankovaný počet litrů z Vašeho účtu tak nemusíte mít strach!!

A teď už bude záležet na každém osobně, co kdo, preferuje !!  P.S. nepracuji ani v Aveně ani v COOP jsem běžný řidič. J.P.

Otevření centra sociálních služeb v Lanškrouně

Dne 22.11.2012 bylo za přítomnosti řady hostů otevřeno nové Centrum sociálních služeb v Havlíčkově ulici v Lanškrouně. V odpoledních hodinách, kdy bylo Centrum zpřístupněno veřejnosti, jej navštívilo přes stovku lidí.
Dům postavila podle projektu architekta MgA. Přemysla Kokeše stavební firma STAPO, s.r.o. Ústí n.Orl. Na celkových nákladech 11,5 mil. Kč se podílelo MPSV dotací 8,5 mil. Kč, Pardubický kraj dotací 2 mil. Kč, Oblastní charita Ústí n.O. 1 mil. Kč a Město Lanškroun darovalo pozemek ke stavbě.
Centrum sociálních služeb bylo postaveno jako Dům na půli cesty pro poskytování služby dočasného pobytu mladistvých opouštějících ústavní výchovná zařízení. Současná situace v kraji je však taková, že je větší potřebnost pobytové služby pro osoby se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního či duševního onemocnění (tzv. chráněné bydlení). Proto probíhají jednání, od kdy se zde bude moci služba chráněného bydlení zprovoznit. V budově je k dispozici 6 bytů s kapacitou 8 lůžek.
V Centru bude dále služba nízkoprahového zařízení pro osoby bez přístřeší, kde lidé bez domova najdou možnost hygieny, výměny oblečení nebo pomoci s obstaráním osobních záležitostí. Dále zde je půjčovna kompenzačních pomůcek. Vedoucí Centra je Eva Ježková. Než se pobytová služba uvede do provozu, bude zde mít zázemí terénní služba na pomoc ohroženým rodinám „Šance pro rodinu“. Na slavnostním otevření vystoupily s velkou chutí děti ze Speciální ZŠ. Lanškrounská starostka, Mgr. Stanislava Švarcová, předala Centru keramickou desku, kterou před dvěma lety vyrobily právě děti ze Speciální ZŠ, a do níž tehdy otiskli palce lidé, kteří stáli na úplném začátku. „Na začátku byl moudrý muž a moudrá žena,“ připomněla starostka podnět lanškrounského kněze P. Zbygniewa Czendlika a nynější ministryně, Ing. Ludmily Müllerové.
Zbygniew Czendlik vyzdvihl práci architekta i lidí, kteří prvopočáteční myšlenku na výstavbu podobného zařízení dotáhli až do konce.
Krajský radní, Ing. Pavel Šotola, poděkoval Charitě za její práci, která má v regionu již nezastupitelné místo. Připomněl, že projekt mohl vzniknout i přes nepříznivou finanční situaci jen díky vzájemné spolupráci Charity, Města Lanškroun, Pardubického kraje a MPSV. Ředitel Diecézní charity Hradec Králové, RNDr. Jiří Stejskal, řekl, že ačkoliv se může zdát, že žijeme v době všeobecné negace, v reálném světě to tak není. Stavba nového Centra je toho důkazem: „Potkávám na všech úrovních spoustu lidí, kteří mají velkou snahu pomoci – na úřadech, ve městech, v Diecézi, na krajích i ministerstvu. To mě těší a povzbuzuje ve chvílích beznaděje.“ Vyjádřil také přesvědčení, že pokud v Centru najdou zázemí služby, které budou pro občany potřebné, najdou se i peníze na jejich provoz. Poté prezident Diecézní charity, Mons. Josef Suchár, novostavbu vysvětil a vyjádřil přání, aby v objektu sloužili i přebývali lidé naplnění obětavou láskou.
Ředitelka Oblastní charity, Ing. Marie Malá, na závěr popřála novému Centru, aby plnilo svou úlohu sloužit potřebným a vyzvala přítomné k prohlídce vnitřních prostor. Centrum bylo ten den otevřené veřejnosti až do odpoledních hodin a navštívila jej více než stovka lidí.                                                                                                                                         Iva Marková 465 620 249
 
Biorchestr zahraje po třech letech opět na Malé scéně v Ústí nad Orlicí

Začátek koncertu je stanoven na 7. prosince v 19 hodin. Budeme moc rádi, pokud si v dnešní hektické době uděláte čas a přijdete si poslechnout naše staré i nové písně. Společně s námi zde vystoupí rock´n´rollový srdcař Radim Sychra.