Českotřebovský deník 298/2012  (28.11.)                               
Akce – sleva časové vstupy do Multifunkčního terminálu Jan Pernera Česká Třebová                           

Termín akce:                                                            1. 12. 2012 až 28. 2. 2013
 
Zlevněné artikly:                                                         Roční parking            4 000,-                        (původní cena 6 000,-)
                                                                                  6 měsíční parking       3 000,-                        (původní cena 4 000,-)
                                                                                  3 měsíční parking       2 000,-                        (původní cena 2 400,-)
Platnost zlevněných artiklů:
Karty platí ode dne zakoupení, doba platnosti je dle zakoupeného artiklu (příklad: 14. 12. 2012 zakoupen „Roční parking“ platí do 13. 12. 2013  23:59 hod., obdobně u dalších artiklů)
 
Bonus:                      Při zakoupení artiklu „Roční parking“ dostane zákazník parkovací kartu na Staré náměstí a parkoviště u ČSOB zdarma
 
Výdejní místa:          Pokladna č. 4 v odbavovací hale ČD stanice Česká Třebová
                                 Pokladna Zimní stadion
                                 Pokladna Krytý plavecký bazén
                                 Pokladna Ski areál Peklák                                                  Za správnost: Ing. Miloslav Cink, jednatel

Jubilení 15. Ročenka Českotřebovsko 2013 


Uzávěrka podkladů: 20. 12. 2012 (včetně)

Neziskové organizace (zdarma): vyzýváme všechny aktivní organizace Českotřebovska, které mají zájem o publikování své zprávy o činnosti v roce 2013 aby ji zaslaly na adresu: prossa@atlas.cz.

Lékaři a zdravotnická zařízení (zdarma): Prosíme všechny, jejichž pracovní doba (ordinační hodiny), či kontakty doznaly změny oproti informacím v Ročence 2013, o tomto podali zprávu na e-mail: rocenka@ceska-trebova.cz.

Podnikatelé (zdarma): vyzýváme všechny podnikatele a živnostníky českotřebovska, aby si zkontrolovali svůj zapis v oborovém telefonním adresáři: http://www.rocenka.info/?page_id=223 a případné korekce zaslali na e-mail: rocenka@ceska-trebova.cz.

Podnikatelé (placená inzerce): vyzýváme všechny podnikatele a živnostníky českotřebovska, kteřío inzerci mají zájem a nebyli osloveni přímo, aby se ozvali na e-mail: prossa@atlas.cz. Podmínky viz. www.rocenka.info.                            S díky redakce ročenky 

 

Poutnické videoklipy včetně Zlatokopa 

(-kk-) Na křtu CD Dlouhá cesta českotřebovské skupiny Poutníci mělo premiéru také pět videoklipů natočených na písničky z křtěného „cédéčka“. Pro úspěch zvláště klipu Zlatokop, který byl podle některých diváků „prvním plejbekem třebovské kapely“, neboť Poutníci současně „hráli“ a byl za nimi na plátno promítán klip, si je můžete pustit i na internetu. Videoklipy Poutníků si můžete pustit na těchto adresách:
http://www.karelkubista.cz/?page_id=841
http://www.poutnici-ct.cz/?page_id=35
 

 

 

 

 

Ve dnech 23/11 – 25/11 2012 se v Miletíně u Hořic konal v rámci sedmnáctého Divadelního Erbenova Miletína desátý ročník Národní přehlídky seniorského divadla.Ta se do rodiště K.J. Erbena přesunula ze Znojma. 


Přehlídka, které se může zúčastnit pouze hra, v jejímž obsazení je minimálně 50% herců starších 55 let, byla zahájena vystoupením místního Divadelního souboru Erben se hrou Jaroslava Koloděje Dědeček aneb Musíme tam všichni.

„Divadelní soubor Erben letos oslavil 185 let od svého založení, což je úctyhodný věk,“ říká Josef Kopecký, místopředseda Volného sdružení východočeských divadelníků, o pořádajícím souboru, na jehož bedrech ležela celá organizace přehlídky. „Vím, kolik měli s organizací starostí, protože museli pro soubory zajistit vše včetně ubytování. A Miletín tolik ubytovacích kapacit nemá. Takže soubory vozili i do okolních měst,“ doplňuje, jak náročnou práci místní měli, Josef Kopecký.

Přehlídky se zúčastnilo celkem 8 souborů z celé republiky, vedle domácích to byly Divadelní soubor Domu kultury Krupka, Sdružení ADIVADLO Havlíčkův Brod, Divadelní soubor Kocábka Chocerady, Ženský amatérský spolek Homole, Divadelní spolek Vojan Hrádek nad Nisou, Divadelní spolek Proměna a Divadelní soubor Na tahu při Městském kulturním středisku Červený Kostelec.

„Na přehlídce jsem byl v pátek 23/11, jel jsem cíleně na Divadelní soubor Domu kultury Krupka, která sem přivezla hru Václava Havla Odcházení. Viděl jsem tuhle hru již několikrát v různém nastudování, viděl jsem i film, proto jsem byl zvědav, jak se s ní vypořádá tento seniorský soubor. A musím říci, že se ctí,“ řekl k programu přehlídky Josef Kopecký.

V lektorském hodnotitelském sboru, neboť přehlídka byla samozřejmě soutěžní, zasedli profesoři František Laurin a Jan Císař společně s PhDr. Milanem Strotzerem.

Největším problémem vzdělávacího systému jsou cizí jazyky  

Největším problémem při získání lepších pozic ve firmách jsou pro uchazeče o zaměstnání cizí jazyky na komunikační úrovni. Řada Čechů o sobě tvrdí, že jazyk ovládají, nicméně pokud je někdo při pohovoru osloví v cizím jazyce, mají problém s reakcí. Vyplývá to z nejnovějšího společného výzkumu rakouské vzdělávací agentury WIFI a české agentury Commservis.com mezi 237 zaměstnavateli a personalisty ze začátku listopadu tohoto roku. Více než padesát procent zaměstnavatelů a personalistů v dotaznících uvedlo, že jako největší problém českého vzdělávacího systému vidí neschopnost naučit lidi užívat cizí jazyky tak, aby se dorozuměli se zahraničními partnery ústně a písemně,“ prezentoval výsledky dotazníkového řešení ředitel rakouské WIFI Czech Republic Tomáš Zdechovský.
Podle Evy Fruhwirtové z agentury Commservis.com hodně Čechů zná cizí řeč pouze teoreticky, avšak nedokáže jazyk používat při komunikaci. „Bohužel za to může většinou špatný vzdělávací systém na základních a středních školách, kde se studenti učí gramatiku, ale neakcentují používání jazyka. Taková znalost je jim však při jednáních v zahraničí většinou k ničemu,“ poukazuje na jeden z důvodů Eva Fruhwirtová. Z výzkumu dále vyplynulo, že největší zájem je tradičně o lidi hovořící anglicky, německy, francouzsky, italsky a především o lidi hovořící rusky, které poptávají zejména strojírenské a potravinářské podniky. Novým trendem je poptávka po lidech vzdělaných v čínštině nebo arabštině.  kontakt: Martina Honsová
 
Stanovisko solidarity iniciatívy Za svobodné vysoké školy k štrajku slovenských učiteľov 

Sme študenti, ktorí si uvedomujú význam práce učiteľov a vedeckých pracovníkov. Nie len preto, že možno raz aj my budeme jednými z nich. Uvedomujeme si v prvom rade, akú rolu má vzdelávanie pre zdravý vývin spoločnosti. Poznanie má totiž kultivujúci charakter, formuje osobnosť a určuje pohľad jednotlivca na svet okolo seba. Vzdelanie nekvalitné, vzdelanie podfinancované a vzdelanie nekoncepčné má nevyhnutne za svoj dôsledok rozpad verejného priestoru. Čím viac toho o svete vieme, tým viac si uvedomujeme našu previazanosť s druhými ľuďmi okolo nás a tým viac si uvedomujeme potrebu žiť v aktívnom kontakte s nimi, podporovať ich a spoločne sa snažiť o zveľaďovanie priestoru, v ktorom všetci žijeme. Bez tohto poznania sme len púhou sumou jednotlivcov, jednotlivcov, ktorí žijú v sebe a pre seba, izolovaných a nijak nemotivovaných podieľať sa na správe vecí verejných.
Tieto slová nie sú slová snílkov. Keď svoj pohľad upriamime na sever, nájdeme tam krajiny, v ktorých sa stal vzdelávací proces uholným kameňom občianskej spoločnosti. Vieme, že existujú reálne cesty a reálne opatrenia, ktoré vedú k takémuto cieľu. Netúžime po zhmotnení chimér z ríše ideí, dúfame len vo viac rozumu, odvahy a praktickej zručnosti v politickej reprezentácii našich krajín. Lepšie školstvo nie je otázkou principiálnej uskutočniteľnosti. Je to otázka politickej vôle. Preto podporujeme štrajk slovenského Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy.
Podporujeme všetky požiadavky štrajkujúcich, pretože všetky sú návrhmi reálnych a uskutočniteľných opatrení. Paradoxne v čase krízy existuje málo lepších návrhov, než investovanie do budúcnosti, teda investovanie do školstva. A aj v čase krízy platí, že podfinancované školstvo je hanebnou ukážkou skutočného záujmu spoločnosti na jej budúcom vývoji.
Vyzývame na podporu tohto štrajku aj iné organizácie, ktoré zdanlivo nemajú s učiteľmi nič spoločného. Príkladom nech nám sú pracovníci bratislavskej automobilky Volkswagen alebo zdravotníci, ktorí pred rokom bojovali o dôstojnejšie podmienky pre svoju profesiu. Pointa kolektívneho zápasu za presadenie svojich požiadavkov je v zjednocovaní sa, v uvedomovaní si našej vzájomnej previazanosti a v chápaní skutočnosti, že záujmy druhých sú aj záujmy naše.
Či bude štrajk trvať dni, týždne alebo mesiace, vnímame tento štrajk ako bezprecedentnú demonštráciu sily sociálneho hnutia v stredoeurópskom regióne. Sme hrdí na to, že slovenskí učitelia sa odvážili k tomuto radikálnemu kroku. Máme pre vás jednu dôležitú správu: tvoríte základy nového spoločenského étosu, v ktorom biť sa za svoju dôstojnosť nie je hanbou, ale zvrchovaným právom. Nevzdávajte sa, dotiahnite svoj boj do úspešného konca!