Českotřebovský deník 299/2012 (30.12.)                                

Náměstek hejtmana Dušek chce zlepšit dopravní obslužnost na hranicích s Olomouckým krajem

Pardubice (29. 11. 2012) – Řešit společné propravní problémy Pardubického a Olomouckého kraje začal náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek. Dnes  se v Pardubicích sešel  s 1. náměstkem hejtmana Olomouckého kraje Aloisem Mačákem,  který přijel v doprovodu  vedoucího odboru dopravy Ladislava Růžičky a zástupce olomouckého organizátora integrovaného dopravního systému Tomáše Nedbala.
Hlavním tématem bylo samozřejmě zlepšení dopravní obslužnosti v oblasti, kde se území krajů dotýkají. „S mým kolegou z Olomouce jsme se shodli  nejen v názorech, ale domluvili jsme se také na budoucí spolupráci. Chceme jít cestou koncepčního řešení, takže jsme si vytyčili několik kroků, jak budeme prostřednictvím odborných útvarů obou krajů postupně připravovat a realizovat změny. Ty se budou týkat zejména železniční dopravy,“ informoval o jednání Jaromír Dušek.
Další schůzku si oba náměstci naplánovali v Olomouci, kde už budou konkrétně probírat připravené podkladové materiály. Společně chtějí také iniciovat ustavení a svolání komise pro dopravu v rámci Asociace krajů. Ta by se měla v co nejkratším termínu zabývat celou řadou témat,  která jsou nyní prioritní.

 

Odklízení sněhu  Nabízím odklízení sněhu pro domácnosti a firmy. Též odklízení sněhu ze střech pomocí plošiny. Cena dohodou. Kontaktní telefon 734 633 778.
Hokejový tým lokomotivy má po 10 kolech nového trenéra 

Dosavadní trenér Kamil Mlejnek nedokázal vyhecovat hráče týmu ani k jedinému vítězství, po prohře s Lanškrounem, desáté v řadě, z od vesla týmu lokomotivy odchází.  Pro hokejový web Lokomotivy řekl:  "Před sezonou jsem prohlásil, že mužstvo může bojovat o střed tabulky, přičemž jsem měl na mysli pomyslnou tabulku tvořenou všemi jedenácti mužstvy. Bohužel se nám nedařilo, což mělo víc příčin. Měli jsme strašné problémy se střílením branek, katastrofálně jsme hráli přesilové hry. Když se k tomu přidala silná marodka, byl to opravdu velký problém. Rozhodl jsem se skončit, třeba se mužstvo zvedne. Rád se do České Třebové někdy přijedu na hokej podívat...."  Novým trenérem Lokomotivy se stal Petr Voříšek z Litomyšle, kterého nabídka jeho bývalého klubu potěšila. „Ano, je to pravda. Tři roky jsem tady hrál, není mi jedno, jak se České Třebové v krajské lize daří a nedaří. Nevěřím tomu, že mužstvo je tak špatné, aby muselo jen prohrávat. Je mi jasné, že nebude snadné kluky psychicky a herně zvednout, nicméně se o to musíme všichni pokusit, aby se Lokomotiva opět rozjela,“ zdůrazňuje bývalý útočník, který v nedávné minulosti oblékal českotřebovský dres s číslem 16. Trenérská premiéra čeká Voříška v neděli 2. prosince, kdy Česká Třebová přivítá Poličku.
Změna herního systému hokejové soutěže uprostřed sezóny
Podstata změny, k níž nečekaně dochází v průběhu rozehrané sezony, je jasná. Výkonný výbor se rozhodl, že do play off nepostoupí šest, ale osm mužstev. „Funkcionáři svazu zdůvodnili tuto změnu snahou učinit soutěž atraktivnější. Současně zmínili, že se údajně stala chyba v rozlosování,“ říká Zbyněk Ruda, který na středečním aktivu zastupoval hokejový oddíl TJ Lokomotiva Česká Třebová.
O poměrně zásadní změně v Chocni ve středu navečer se příliš nediskutovalo. Aktivu se zúčastnili zástupci deseti hokejových klubů. Nepřijeli zástupci Skutče, kteří se v písemném prohlášení vyjádřili proti dodatečným změnám v herním systému krajské ligy.
Představitelé devíti klubů (Hlinska, Chocně, Chrudimi, Lanškrouna, Litomyšle, Moravské Třebové, Světlé nad Sázavou, Poličky a Pardubic) zvedli ruce pro změnu. Jediným, kdo hlasoval proti, byl Zbyněk Ruda: „O celé záležitosti se v hokejových kuloárech delší dobu šuškalo. Rozhodnutí výboru našeho oddílu bylo jednoznačné. Kdyby se změna provedla těsně před zahájením soutěže, neměli bychom s tím problém. Udělat něco podobného po deseti odehraných zápasech, v průběhu rozehrané sezony, nepovažujeme za správné.“
Krajská liga je v současnosti ve druhé fázi, šest týmů hraje v silnější skupině A, dalších pět mužstev bojuje ve skupině B. Následovat bude třetí část. Ve skupině A změří síly (dvoukolově) nejlepší čtyři týmy skupiny A po druhé části a první dva týmy z béčka. Ve skupině B budou hrát pátý a šestý tým z áčka a třetí až pátý tým z béčka.
Do play off půjde osm mužstev, po předkole „spadnou“ čtyři týmy do skupiny B, kde budou hrát s mužstvy umístěnými na 9. a 10. místě o Pohár Vladimíra Martince. Pro tým, který bude po třetí části soutěže figurovat na jedenáctém místě, sezona skončí ještě před play off. „Možná by stála za úvahu ještě jedna kosmetická změna. Tým, který skončí po třetí části krajské ligy jedenáctý, by si mohl zahrát předkolo Poháru Vladimír Martince,“ navrhuje Zbyněk Ruda.
 
Neformální setkání členů Oblastního sdružení ODS v Letohradě

V úterý 27/11 2012 se členové Oblastního sdružení ODS Ústí nad Orlicí sešli na první neformálním setkání v historii a  to v prostorách hotelu Tvrz Orlice v Letohradě, kde v příjemné atmosféře neoficielně probrali výsledky voleb do krajských zastupitelstev, dění na Kongresu ODS  i další plány Oblasti, která představuje okres Ústí nad Orlicí.
Vedle povídání o vývoji v ODS se však členové bavili i o zcela nepolitických věcech. šlo o setkání lidí z různých profesí, kteří se politikou   neživí, vedle sebe u jednoho stolu tak seděli například personalista, učitel, účetní, logistik, student, starosta, důchodce, elektrikář…
 (JK)
Historický svitavský betlém se vrací do místa svého vzniku
Svitavy (30. 11. 2012) – Městské muzeum a galerie ve Svitavách vystaví od 2. prosince část velkého historického betlému. „Po více než čtyřiceti letech se tato památka vrací do města, kam historicky patří. Jsme rádi, že se našla cesta, jak betlém představit široké veřejnosti,“ říká náměstkyně hejtmana zodpovědná za školství, kulturu  a památkovou péči Jana Pernicová.
Betlém vytvářeli místní řezbáři, malíři a další řemeslníci od roku 1826 do roku 1942. Na dobu deseti let jej do Svitav zapůjčilo Východočeské muzeum v Pardubicích, jehož pracovníci tento unikát kdysi zachránili a postupně restaurovali. „Betlém se stane součástí stálé expozice věnované historii města s názvem Labyrint svitavských příběhů. Jedním z nich je právě příběh místních řezbářů, betlemářů a malířů. Jejich betlém bude ústředním exponátem této expozice,“ vysvětluje ředitelka Městského muzea a galerie ve Svitavách Blanka Čuhelová.  Ve vyhovujících podmínkách budou vystaveny nejprve části, které již byly zrestaurovány. „Požádali jsme ministerstvo kultury o grant na postupné restaurování zbylých částí, abychom mohli expozici rozšířit. Během pěti až deseti let bychom chtěli vystavit betlém celý,“ dodává Blanka Čuhelová.
Betlém, který dosahoval délky osmi metrů, je v podstatě skupinou několika menších betlémů. Do dnešní doby se zachovalo čtyři sta dřevěných polychromovaných figurek včetně zvířat a sto třicet objektů s řadou mechanických prvků. Ty však dosud nejsou funkční, a tak bude expozice prozatím jen statická.
V šedesátých letech minulého století, kdy se měnilo využití svitavského muzea a sbírky se rozdělovaly do jiných institucí, hrozila historickému betlému úplná likvidace. „Do Pardubic jej tehdy tajně převezla pracovnice Východočeského muzea Ludmila Ladýřová. Sedm set figur, často v žalostném stavu, bylo zařazeno do sbírek lidových plastik a začalo jejich postupné restaurování. V posledních letech se této práci věnovala restaurátorka Renata Vašicová,“ doplňuje ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích Jitka Rychlíková.
„Vážíme si péče restaurátorů, kteří betlému v uplynulých desetiletích věnovali zaslouženou pozornost i vedení obou institucí, které u dohody o dlouhodobé zápůjčce stály. Betlém je z velké části možné vystavit právě díky práci restaurátorů a jeho umístění ve vhodných podmínkách svitavského muzea je zase velká zásluha města,“ nešetří slovy chvály náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
 
Europoslanec Březina a jeho řecká kolegyně N. Tzavela intervenovali ve prospěch Čechů zadržovaných v Řecku: společným dopisem se obrátili na pět řeckých představitelů, kteří mají pravomoc do případu zasáhnout

Vlekoucí se kauza Ivana Buchty a Martina Pezlara vězněných v Řecku může získat nový impuls. Europoslanec Březina totiž ve svém záměru pomoci oběma zadržovaným nalezl spojence v osobě vlivné řecké europoslankyně N. Tzavely disponující osobními vazbami na řecké představitele, kteří mají pravomoc do případu zasáhnout. Po komunikaci na úrovni prezidentů, premiérů a ministrů zahraničí oba europoslanci přenesli problém do nižších, ale případu bližších pater řecké politiky, a vyvinuli tlak na ty řecké představitele, do jejichž pravomoci případ zadržovaných Čechů náleží. Konkrétně se jedná o ministra vnitra N. Dendiase, ministra spravedlnosti A. Roupakiotise, ministra pro egejské a mořské záležitosti K. Mousouroulise, hejtmana regionu Severeogejské ostrovy T. Giakalise a vícehejtmana regionu Severoegejské ostrovy K. Ganiarise, do jehož působnosti spadá i ostrov Chios, na němž jsou oba Češi drženi ve vazbě.
"Ve společném dopise jsme s kolegyní Tzavelou informovali uvedené řecké představitele, že okolnosti zadržování českých občanů jsou v českém prostředí vnímány jako nepřijatelné a vyvolávají rozhořčení jak příbuzných obou zadržovaných, tak širší veřejnosti. V této souvislosti jsme zdůraznili, že zadržování trvá již 70 dní a odehrává se v otřesných podmínkách ve věznicích na ostrovech Limnos, Lesbos a Chios, kde dlouhou dobu spali na podlaze a v současné době sdílí celu s 22 dalšími vězni.
Dále jsme vyjádřili znepokojení nad tím, že vyšetřování se nepřípustně protahuje a že řízení dosud nedospělo do fáze rozhodnutí ve věci samé, ať už v podobě zproštění obvinění nebo podání obžaloby a následného soudního jednání, během kterého by se mohli oba účinně bránit. Tyto průtahy vyvolávají na české straně obavy, neboť to znamená, že oba obvinění stráví ještě delší čas ve vazbě ve věznici na ostrově Chios. Poznamenali jsme, že s problémem byli svými českými protějšky seznámeni premiér Antonis Samaras a prezident Karolos Papoulias.
Vzhledem k tomu, že podmínky zadržování obou obviněných Čechů, občanů Evropské unie, jsou  nedůstojné a ostudné a vyhlídka na významnější posun v případu spíše nevalná, vyzvali jsme uvedené řecké představitele, aby zajistili přijetí nezbytných opatření k zajištění důstojných podmínek zadržení pro oba obviněné v souladu s mezinárodními smlouvami o lidských právech.
Zároveň jsme je vyzvali, aby případu věnovali náležitou pozornost a zajistili urychlení procesních kroků vedoucích buď k podání obžaloby nebo zproštění obvinění, a to bez byrokratických průtahů", objasňuje a shrnuje obsah dopisů europoslanec Březina.
Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781