Českotřebovský deník 300/2012                                             
Za odpady zaplatíme napřesrok víc, každý o 108 Kč, vlastně každý ne, budou nové úlevy                    

Rada města projednala na svém posledním zasedání 26. listopadu  návrh textu nové obecně závazné vyhlášky č. 2/2012 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, která  vychází z nových podmínek, které nyní umožňuje zákon.  Dosud činila maximálně možná hranice pro poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů 500 Kč, v České Třebové byla výše poplatku stanovena na 480 Kč/ osobu ročně.  Během let se výše nákladů trvale navyšovala a vybraný poplatek zůstával stejný, město se muselo na systému podílet stále větší měrou. Nová vyhláška reaguje na novelu zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích , ve znění pozdějších předpisů, která se vztahuje k zavedení tohoto poplatku, a to od 1. ledna 2013.  Novela zákona zejm. rozšiřuje okruh poplatníků o tři kategorie cizinců, byla vypuštěna kategorie nemovitosti „sloužící" k individuální rekreaci, zpoplatňují se nemovitosti k rekreaci „určené" a došlo k možnosti zvýšení sazby poplatku dle § l Ob odst. 4 písm. b) z 250,- Kč až na 750,- Kč (celková výše poplatku tedy až do výše 1000,-Kč). Podle nové vyhlášky dojde k navýšení o 22,5% , celou možnost zákona Město Česká Třebová zdaleka nevyužije. I po zvýšení bude třeba  provoz systému nadále dotovat, ovšem poněkud menší měrou.
O tom, zda bude  návrh připravený radou města přijat rozhodnou zastupitelé dne 10. prosince. Nový návrh  vyhlášky o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů stanoví sazbu poplatku na 588,- Kč ročně, což odpovídá míře inflace v ČR od 1.1.2005, kdy byla stanovena stávající sazba poplatku ve výši 480,- Kč. Vyhláška zároveň rozšiřuje  výčet poplatníků od poplatku osvobozených . Kromě již v současné době osvobozených poplatníků ve výkonu trestu, pobývajících v zahraničí a ústavech zdravotní nebo sociální péče, tak jak jsou poplatníci definováni v odst. l , bodu 1) - 4) vyhlášky, jsou mezi osvobozené poplatníky navrženi v bodu 5) poplatníci do věku tří měsíců života a v bodu 6) poplatníci poplatku za stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům (či. 2, odst. (1) písm. b)), kteří platí tento poplatek městu zároveň díky tomu, že mají ve městě trvalý pobýt. Už se tedy nestane, že by\ občan města platil za odpady dvakrát, jednou "doma" a podruhé za chatu v některé chatové kolonii na katastru města .....
 
Další zvýšení bude zřejmě čekat občany pro za vodné a stočné.

Kolik to bude se však dozvíme až po valné hromadě Vodárenské společnosti, s.r.o., která je plánována až na 19.  prosince t.r. Jediné co nás může těšit je to, že podle vládního nařízení by neměl být zisk větší než 5% což by mělo omezit i zvýšení ceny.  provozní náklady však jistě proti loňským porostou, projevují se hlavně cena elektrické energie.
 
Elektronická aukce elektrické energie přinesla úspory 

Město Česká Třebová zorganizovalo elektronickou dražbu elektrické energie, co které  se přihlásilo celkem 9 dodavatelů elektrické energie. Ve finále se pak dražba odehrávala mezi dvěma dodavateli. Celkem se změnila (snížila) cena elektrické energie 45x, což ve finále přineslo úsporu 675 tis. Kč. Po dražbě nyní běží odvolací doba, proto, ještě město kompletní výsledky nezveřejnilo. Do dražby přihlásilo odběry el. proudu také pro příspěvkové organizace města a městské společnosti (mimo Tezy).
 
Kraj chce pomoci vodní nádrži Seč odstranit vodní květ

Pardubice (28. 11. 2012) – Kvetoucí povrch vodní nádrže Seč se stává postrachem rekreantů i  vodních hospodářů.  Na Krajském úřadě v Pardubicích  se tento týden uskutečnilo pracovní jednání o výsledcích letošního výzkumu tohoto jevu a o možnostech nápravy. Zúčastnil se ho i radní Václav Kroutil, zodpovědný životní prostředí, zemědělství a venkov.
„Výzkum prováděli pracovníci Ústavu experimentální botaniky Akademie věd  ČR. Sledovali kvalitu vody a všech ostatních faktorů, které mají vliv na rozvoj sinic od května do listopadu 2012 spolu s odbornými pracovníky Povodí Labe.“ vysvětlil radní Kroutil.¨K jednání byli přizvání nejen zástupci obcí Trhová Kamenice, Horní Bradlo a Seč, kteří se nacházejí v nebližším povodí přehrady, ale i zástupci Povodí Labe, hygienické stanice a vodárenské společnosti, laické veřejnosti a Agentury ochrany přírody Železné hory. Vedoucí odboru životního prostředí Josef Hejduk shrnul dosavadní výsledky: „Jedná se o velmi složitou problematiku, než by se mohlo na první pohled zdát, a na kterou neexistuje jednoduchá a rychlá odpověď. Rozvoj vodního květu se stává celosvětovým problémem. Všichni se shodli ve stanovisku, že je nutné se soustředit na omezování přísunu živin, zejména  fosforu do nádrže a to nejen v bezprostřední blízkosti, ale i v širším povodí nádrže.“
Aby bylo možné učinit konkrétnější závěry o výskytu vodního květu, bude nutné ve sledování kvality vody pokračovat i  v roce příštím. „Rozpočtově jsme na toto připraveni,“ uvedl Václav Kroutil. To s povděkem přivítali všichni další účastníci jednání. „Vždyť vodní  nádrž Seč historicky byla  jedním z turisticky nejatraktivnějších letovisek, které  leží v chráněné krajinné oblasti. Je také významným zdrojem pitné vody a v neposlední řadě i elektrické energie z přehradních turbín,“ dodal krajský radní.
.