52. pouť je za námi, ať žije 53. Jabkancová !                      
Dne 17.11.2012 se uskutečnila tradiční 52.Jabkancová pouť v prostorách před i v chalupě u Kostelíčka, kterou pořádal Spolek od sv. Kateřiny. Před poutí se jako vždy už v pátek uklízel celý prostor před chalupou, dělala se výzdoba, vařilo a připravovalo se občerstvení pro personál i pro účinkující v kulturních programech a hosty. Také se v chalupě upravovaly místnosti pro vlastní pečení jabkanců. Vše vypuklo již v 1.00 hod v noci,kdy se začaly vařit brambory, které se potom postupně loupaly a převážely do chalupy. První várka brambor byla přivezena asi v 6.00 hodin. Potom začala vlastní výroba jabkanců. První plata jabkanců šly na pulty stánků již před 7.00 hodinou, kde na  ně čekali první kupující již od 5.00 hodin. Dopoledne začal kulturní program vystoupením dechové hudby Řetůvanka. Nástup dechovky byl velice impozantní a začal před Městským úřadem a pochodem se přesunula přes Staré náměstí až ke Kostelíčku. V čele dechovky byl nesen transparent s názvem Jabkancová pouť a symboly města Česká Třebová a Spolku od sv. Kateřiny. Před chalupou dechovka hrála k poslechu se zpěvačkou Olinkou Charvátovou, zpěvákem a zároveň kapelníkem Jiřím Zemanem.
Jabkancovou pouť také navštívil hejtman Pardubického kraje pan Martin Netolický,který si vše prohlédl a také si zkusil válet bramborové těsto. Šlo mu to dobře, tak ať mu jde také dobře řízení našeho kraje. Přišel se podívat a podpořit také náš starosta pan Jaroslav Zedník, který je již stálým hostem Jabkancové pouti.
V 13.30 hod začalo vystoupení hudební skupiny Medvědi, kdy začal hlavní kulturní program, který zahájili purkmistr pan Jiří Svatoš, expurkmistryně paní Eva Motyčková a obecní policajt pan Tomáš Kodytek. Dále vystoupili tzv. jabkancoví umělci a hudebníci pod vedením zkušeného režiséra  pana Jiřího Jireše. Scénky v jejich podání byly plné humoru, kritiky i satiry na všechny problémy v našem městě, kraji i státě. Po skončení scének přišla na podium paní Eva Motyčková s velkou kyticí, aby jménem Spolku pogratulovala panu Jiřímu Jirešovi k jeho životnímu jubileu. Byl velmi potěšen a dojat, protože ač jako režisér má všechno do detailu naplánované, toto  nečekal.
Jabkancovou pouť uzavírala dlouhým a vynikajícím koncertem hudební skupina Medvědi, se kterými si zazpívalo i mnoho přítomných diváků a oceňovali vystoupení bouřlivým potleskem. Jabkance se prodávaly až do vyčerpání všech zásob brambor a tvarohu a prodej končil s příchodem tmy. Jako každoročně byla Jabkancová pouť hojně navštívena místnímiy i ze vzdálenějších míst naší republiky i zahraničí.Nejvzdálenější návštěvníci byli z Povážské Bystrice a Spišské Nové Vsi. 
Po skončení poutě už jen vše uklidit,dát vše na stará místa a vydechnout, že se povedla, poslední pohár vypít a jít spát.
52.Jabkancová pouť je mrtvá,ať žije 53.Jabkancová pouť!             
                            
Zprávu sestavil a poslal Alois Vyroubal, fotografie Spolek od sv. Kateřiny