Filmaři České televize na nočním nádraží                            

V noci z 20. na 21. listopadu 2012 proběhly v prostorách českotřebovského nádraží filmování několika nočních scén pro připravovaný seriál Cirkus Bukowský. Ten je natáčen Českou televizí. Již z večera proběhlo natáčení u budovaného kontejnerového překladiště, po té se filmaři s technikou přestěhovali na nádraží Střed. Jejich zájmem tohoto večera však nebylo vlastní kolejiště, ale využili jen prostor okolo nádraží k nasvícení přilehlých komunikací, u kterých probíhalo filmování doprovodných scén k seriálu. Jedním z prostor se staly tunely právě pod kolejištěm nádraží Střed a silnice vedoucí od Korada do Semanína. Mezi tunely byly filmovány scény průjezdu automobilů, které budou použity do seriálu Cirkus Bukowsky. Po půlnoci 21. 11. pak filmování skončilo a filmaři opustili se svojí technikou prostory nádraží. K nasvícení nočních scenérií jim vydatně pomohla vysokozdvižná plošina HZS Pardubice. Filmování dalších scén okolo českotřebovského nádraží proběhlo již v předchozích dnech, kdy se např. na koleji vedoucí do Zásobovacího skladu filmovala srážka vlaku s osobním automobilem.
                                                                                                                                              Pavel Stejskal

Obr. 01:               Vysokozdvižná plošina se zvedá k noční obloze, aby výkonný reflektor přesvítil kolejiště nádraží směrem mezi tunely silnice od křižovatky u Korada do Semanína.

Obr. 02:               Plošina s reflektorem byla nejviditelnějším prvkem nočního natáčení Čt.

Obr. 03:               Ještě jedna úprava reflektoru, vlevo auta České televize s filmovou technikou.

Obr. 04:               Plošina HZS s reflektorem v pracovní poloze.

 

 


Co je Cirkus Bukowsky
Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze padla 4. září 2012 první klapka k novému detektivnímu seriálu! Natáčení projektu České televize Cirkus Bukowsky, v němž bude hlavní hrdina pátrat po vrahovi své manželky, bude pokračovat až do dubna příštího roku. ČT 1 by pak seriál mohla nasadit do vysílání nejdříve na podzim 2013.
 
Hrdinou příběhu je psycholog a pedagog Nestor Bukowsky. Když přijde o práci a střechu nad hlavou, opouští Prahu a vydává se vstříc novému životu v právě zděděné maringotce. Učí se žít mezi cirkusáky, prožívá platonický románek s akrobatkou Silvií, odolává tlakům principála a neustále kličkuje před zaujatým kriminalistou Kunešem. A co tomu všemu předcházelo? Nevinně vypadající sebevražda mladé studentky a Nestorovy milenky v jedné osobě. Nestor se stává podezřelým číslo jedna a na vlastní pěst se pouští do pátrání. Jenže přicházejí další vraždy...
 
Jaké je herecké obsazení: Sympaticky nešikovného detektiva amatéra Bukowského hraje Pavel Řezníček. V roli zkušeného policajta s problémy s alkoholem e objeví Hynek Čermák. Jaromír Hanzlík se představí v pro něj netradiční roli záporné postavy, záporáka si zahraje i Rosťa Novák, principál nového cirkusu La Putyka. Těšit se diváci mohou také na Martina Pechláta, Nelu Boudovou, Boba Klepla a Vandu Hybnerovou. 
 
Třebováci pomáhali. Nutné podotknout, že ve vedlejších rolích komparsu spojeného s natáčením v České Třebové se objeví také skupina českotřebovských herců - neherců. O spolupráci s jejich výběrem požádal produkční  tohoto projektu p. Hujíček českotřebovskou radnici. Velkou koordinátorskou práci spojenou s výběrem a přípravou skupiny  Třebováků udělala paní Ludmila Rašnerová, pracovnice sekretariátu starosty města. Sama je také autorkou dalších fotografií z nočního natáčení natáčení  simulované havárie vlaku s motorovou lokomotivou se dvěma vagóny s osobním automobilem a následným požárem na úseku koleje vedoucí do Zásobovacího skladu železnic. Tato událost se stala v úterý 20. 11. před půlnocí. Po technické stránce tento jistě ne lehký úkol zajišťovali pracovníci DKV Česká Třebová.  Mimo to bylo třeba sehnat potřebná povolení, i to byl jejich úkol. Spolupracovali také hasiči a záchranáři.
Natáčení  tohoto v budoucnu jistě ne nevýznamného seriálu  v České Třebové s sebou nese jistě punc zajímavosti. netočily se záběry do dětského pořadu, ale pro detektivku, která vyplní hlavní vysílací čas. Už teď můžeme být zvědavi, jaký natočený seriál bude a zda tam Českou Třebovou a případně i naše herce v nějaké podobě poznáme. Česká Třebová samozřejmě není jediným místem, kde se tento rozsáhlý šestidílný detektivní seriál natáčí.  Na internetu lze nalézt spoustu podrobností např. o natáčení v Děčíně.
(mm)

(Autorkou posledních 3 snímků z přípravy a filmování havárie s následným požárem  je Ludmila Rašnerová).