-
Jabkance
se pekly U Tygra, ale také jinde
-
Sobota
17. listopadu 2012 se nesla v České Třebové ve znamení slavné Jabkancové
pouti, pořádané po pět desítek let v nejstarší městské čtvrt u Kostelíčka.
Stejně jako v roce minulém, tak i letos rozhodli se upéct jabkance pro své
přátelé a návštěvníky i provozovatelé kavárničky U Tygra . Jak sdělil Jan
Jasanský, použito bylo 50 kg brambor, 10 kg tvarohu, 3O ks vajec, 5 kg
cukru a 2,5 kg másla. Oproti hlavnímu výrobci jabkanců, Spolku od sv.
Kateřiny, množství zcela malé, ale pro návštěvníky kavárny, kterých zde
bylo stále dost, jistě stačilo. Na výzvu veřejnosti z loňského roku byly
vyrobeny také Jabkance s jablečnými povidly (použity 3 kg) a s mákem
(použit 1 kg). I ty chutnaly.
- Kromě spolkové chalupy u Kostelíčka a výše uvedené
kavárničky se peklo také v českotřebovských domácnostech. Stejně tak,
jako jsme byli zvyklí od mala docházet s kastrůlky ke svým babičkám pro
sladkou pochoutku, tak i dnešní babičky svým rodinám ochotně a rády
pečou. Sám jsem viděl při sobotní cestě městem, jak se jabkance na
táccích zabalené v alobalu nakládají do auta, či uložené v plastových
krabičkách, které dnes nahradily babiččiny kastrůlky, nesou od maminky
či tchýně hrdě k domovu.
-
Recept
na jabkance, který je samozřejmě třebovskou specialitou, není dnes
žádným tajemstvím. Ač se dlouho na veřejnosti v tištěné podobě
neobjevoval, byl před řadou let zveřejněn v českotřebovské „kuchařce“,
vydané roku 1997 zdejším městským muzeem pod názvem „Pohled do kuchyně
minulých časů“. Recept byl tehdy poskytnut paní Janou Křížkovou, rozenou
Nerudovou z Litomyšlské ulice, manželkou populárního hostinského z Hor,
Felixe Křížka. Od té doby byl předpis několikrát zveřejněn samotnými
členkami Spolku od sv. Kateřiny v médiích – tisku, rozhlasu i televizi.
Díky tomu se na Jabkancové pouti tradičně objevují návštěvníci z Brna,
Ostravy, Pardubic, Prahy i dalších měst. A nedávno jsem se dozvěděl od
své velmi dobré známé, že jabkance se pečou také na Choceňsku. Konkrétně
v nedalekém Dobříkově, vesničce, která se může pochlubit krásným
dřevěným podkarpatským kostelíkem. Známá totiž po několik let pracovala
v České Třebové, kde se s jabkanci setkala. A tak mi jednou sdělila „U
nás pečeme také jabkance, jako ve Třebové. Sice s povidly, ale jinak
stejné jako ve Třebové“.
- To dokládá věhlas naší
českotřebovské pochoutky.
Martin Šebela
|