Městské muzeum zahájilo ve velkém stylu, budova je plně využita    


Městské muzeum Česká Třebová srdečně zve do nové výstavní budovy v Klácelově ulici čp. 11. Zde nabízí ke shlédnutí stálou expozici nazvanou Dopravní křižovatky, která má tyto části:  Vynálezy bratři Stránských - Dějiny železniční dopravy v České Třebové - František Formánek, sochař a konstruktér - Projekt spojení tří moří, průplav Dunaj - Odra - Labe.

 

Do 11. listopadu pak byla otevřena první krátkodobá výstava s názvem "Na březích Třebovky", kde bylo možné za vstupné 20 Kč shlédnut opravdu unikátní poklady z církevního i světského života v České Třebové 13. – 18. století.  Muzeum je i nadále otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin a studovna bude otevřena ve středu od 10 do 17 hodin a v pátek od 10 do 14 hodin. Nyní tedy o víkendu tato výstava končí a Třebováci mají poslední možnost návštěvy.  Potom se budou prostory určené pro krátkodobé výstavy  v přízemí staré části domu čp. 11 připravovat na otevření tradiční výstavy betlémů, která zahajuje hned začátkem prosince 2012.  Při příležitosti otevření nové výstavní budovy vydalo městské muzeum několik pohlednic a dopisnici. Návštěvníci muzea také obdrží pamětní kartonovou jízdenku a mohou požádat o otisk pamětního razítka. Jako doprovodný program k výstavám v muzeu  se uskutečnil v přednáškovém sále muzea během října a listopadu cyklus přednášek. V prvních listopadových dnech to byla především výstava  archeoložky PhDr.  Martiny Beková:  "Divotvorný hrnec aneb  nálezy z předstihového archeologického průzkumu parcely pro novou budovu Městského muzea Česká Třebová, která se uskutečnila 1. listopadu a shrnula výsledky průzkumu provedené  v souvislosti s výstavbou nové budovy muzea. Tomuto průzkumu je věnována také část zmíněné výstavy.
V pondělí 5.11. podvečer se pak uskutečnila  další přednáška Mgr. Jany Oppeltové, Ph.D. s názvem  Knihy v historii třebovské farnosti. Byla to přednáška zajímavá, která dávala knihy v naší farnosti jednak do vztahu k různým historickým obdobím a jednak srovnávala situaci farnosti Česká Třebová s jinými  lokalitami v sousedství. Přednášející  si připravila k přednášce  ukázky knih různého zaměření jak z fondu Regionálního muzea Vysoké Mýto, tak i z českotřebovské farnosti. Svou přednášku také doplnila bohatým promítaným obrazovým materiálem. Přednáška dala vyniknout audovizuálním možnostem nového přednáškového sálu  Městského muzea. Jiná historická  přednáška  byla  určena mladým účastníkům setkání  zástupců družebních měst České Třebové, Agrate Brianta, Svitu a Olawy v pátek 9. listopadu dopoledne. Setkání mládeže je  motivováno připomínkou Dne veteránů
Další akcí městského muzea určené pro první stupeň základních škol a děti z mateřských škol byl naučný program s návazností na zmíněnou krátkodobou výstavu, který měl název  "O českotřebovském písaři" a váže se také na krátkodobou výstavu "Na březích Třebovky"  Nabídku muzea k návštěvě využilo celkem 23 tříd MŠ a ZŠ a myslím, že si jej opravdu "užily". Sám jsem měl možnost projít program s jednou skupinou dětí z třetí třídy ZŠ,  Viděl jsem velký zájem dětí o expozice, interaktivní působení lektorek dobře komunikujících s malými dětmi, dokázaly přístupnou formou vzbudit u dětí zájem o historii i vystavené exponáty. Viděl jsem i samostatnou činnost dětí, kdy se přednášková síň muzea změnila ve workshop. Děti zde jednak sledovaly dramatizaci pověsti o městském znaku, ale také psaly a kreslily na ruční papír husím brkem, aby pak svůj výtvor ještě opatřily pečetí... Není to přitom tak jednoduché, jak se zdá: pracovnice muzea musí zajistit, aby se krásná bílá kožená sedadla nepotřísnila černým inkoustem  nebo tuší a pokrýt stoly pásy igelitu.  Na přednášku se zase musí vše odkrýt a tak to měnit i několikrát během týdne.

Přednášková síň bude sloužit také jako zasedací síň městského zastupitelstva. je to tedy reprezentační dostatečně velký prostor s cca 80 sedadly, vybavený také elektronickým hlasováním. Reprezentační dostatečně prostorný přednáškový sál nakonec není v muzeích nějakou výjimkou. připomeňme např. Muzeum v Hradci Králové nebo v Chrudimi. Také u nás se zastupitelé zde nebudou tísnit tak, jak tomu bylo dosud v budově radnice.  Řešení sálu je co možná univerzální, víceúčelové. Sál je vybaven  audovizuální technikou, projekčním plátnem, videoprojekcí, umožní pořádání seminářů či sympózií.  Pro běžné programy a workshopy jsou však velká červená kožená sedadla určená pro členy městské rady spíše na obtíž, není je kam schovat, což pak může dojem ze sálu zhoršit.  Převažuje však celkově pozitivní dojem, město má další vhodný prostor pro pořádání přednášek, literárních čtení i malých koncertů, kapacita sálu vhodně doplňuje další prostory v Kulturním centru či Malé scéně, je blízko radnice, možná i některé přednáškové akce pořádané dosud v malé místnosti čítárny městské knihovny by si zasloužily "užít" tento nový důstojný prostor....   (mm)