Martin Netolický získal v tajné volbě 40 hlasů ze 45 


Pardubice (2. 11. 2012) – Na pátečním ustavujícím zasedání nově složeného zastupitelstva byl podle očekávání zvolen hejtmanem Pardubického kraje třicetiletý lídr sociální demokracie Martin Netolický. V tajné volbě pro něj hlasovalo 40 ze 44 přítomných zastupitelů. Ti nominovali do devítičlenné krajské rady ještě čtyři sociální demokraty, tři zástupce Koalice pro Pardubický kraj a jednoho Zemanovce.
 
„Chtěl bych poděkovat všem zastupitelům za důvěru, kterou mi vyjádřili v hlasování. Je to pro mě obrovská výzva. Nečeká nás vůbec lehké období, s daňovými příjmy to nevypadá dobře. Jsem však přesvědčený, že se nám podařilo sestavit tým, který je připraven na tvrdou práci a potáhne za jeden provaz. Shoda na programových tezích je velká,“ prohlásil nově zvolený první muž Pardubického kraje Martin Netolický.  Prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví byl zvolen Roman Línek (KPK). Školství, kulturu a památkovou péči bude mít na starosti Jana Pernicová (ČSSD). Náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost se stal Jaromír Dušek (SPOZ).
 
Oproti minulému volebnímu období bude všech devět radních uvolněných. „Vrátili jsme se k původnímu modelu. Cestovní ruch, sport, volnočasové aktivity i neziskový sektor si zaslouží zvýšenou pozornost,“ uvedl hejtman Netolický. Staronovými tvářemi v krajské radě jsou Václav Kroutil (ČSSD – životní prostředí, zemědělství a venkov) a Pavel Šotola (KPK – sociální věci a neziskový sektor). V radě zasedne také Ludmila Navrátilová (ČSSD – majetek investice), Zdeněk Křišťál (ČSSD – regionální rozvoj a evropské fondy) a René Živný (KPK – sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatika).
 
Nově zvolený hejtman Martin Netolický a první náměstek hejtmana Roman Línek veřejně poděkovali za vedení kraje v uplynulých čtyřech letech senátorovi Radko Martínkovi. „Přeji vám hodně zdraví a sil při pokračování práce, kterou jsme začali,“ řekl nyní už bývalý hejtman svým nástupcům.
 
Jakub Rychtecký, oddělení komunikace