Středisko Javor hlásí: návštěva českotřebovských skautů v partnerském městě Olava


Dne 11. 11. 2012 se vydala šestičlenná skupina skautů ze III. chlapeckého oddílu střediska „Javor“ Česká Třebová na návštěvu partnerské město Olava v Polsku.
Důvodem naší návštěvy bylo zhodnotit společné akce pořádané v letošním roce včetně účasti skupiny polských harcerů na našem letním táboře v Hoštějně, naplánovat společné akce pro příští rok, a to jak účast polských harcerů na „Pálení čarodějnic“ v České Třebové, tak návštěvu našich skautů na akcích pořádaných v Olavě.
Po příjezdu a setkání s vedením Olavských harcerů, kdy jsme zhodnotili vzájemnou spolupráci a naplánovali akce do budoucna, jsme díky příznivému počasí vyrazili směrem na Stolové hory, kde jsme si chtěli projít další část tohoto skalního útvaru. Cestou jsme se zastavili na tvrz „Srebrna Góra“. Tato pevnost se nachází nad Stříbrnohorským sedlem a sloužila jako ochrana území, na kterém se těžilo stříbro. V dnešní době za vydatné finanční pomoci Evropské unie prochází celá pevnost rekonstrukcí. Z vrcholu pevnosti zvaném „Donjon“ je impozantní pohled na Horské masivy: Stolové hory na západě, Orlické hory a Bystřické hory na jihu, Zlaté hory na východě a především Bardské hory. Když jsme se nabažili pohledů na okolí tvrze, tak jsme se přesunuli do Wambierzyc, kde jsme si prohlédli impozantní kostel Králwej Rodziny – patronki Zemi Klodskiej. Plni dojmů z tohoto křesťanského stánku jsme odjeli do oblasti Stolových hor, abychom navštívili část, kde se nacházejí tzv. Skalní hřiby. V této části Stolových hor jsme se vydali na menší pěší túru, na jejímž konci nás zaskočilo rychlé stmívání a po návratu na parkoviště jsme nasedli do automobilu a vydali se cestou přes Náchod směrem k domovu.
Po návratu do České Třebové jsme byli sice unaveni, ale mile překvapeni, co všechno jsme za jeden jediný den viděli a jaké poznatky jsme si odnesli do naší další činnosti.                                                                III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová