Od pátku 16. do neděle 18. listopadu proběhl v České Třebové na internátě na Skalce další turnaj 18. ročníku "Debatní ligy", kterého se zúčastnilo  téměř 130 účastníků z celé ČR - od Plzně po Český Těšín . Debatní liga je určena středoškolákům tříčlenným týmům z jednotlivých škol. V soutěži měřili své argumentační schopnosti a rétorické dovednosti. V České Třebové se koná turnaj debatní ligy již potřetí, velkou výhodou je poloha na železniční trati uprostřed republiky a pohostinnost středoškolského zařízení na Skalce. Některé týmy přijeli s učitelským doprovodem, jiné týmy, zejména pražské, mají své trenéry většinou z řad bývalých úspěšných účastníků.  Fotografie k článku byly pořízené v neděli 18. listopadu dopoledne v posledním soutěžním kole, kde se debatovalo na téma koncepce středoškolské výuky v ČR. Diskuze byla opravdu ostrá a zajímavá, bylo vidět se jde o diskuzi se znalostí věci.  Některá témata byla předem daná, např.  způsob boje proti totalitě a řešení problému korupce v dnešní společnosti, jiná byla sdělena soutěžnímu týmu až hodinu před soutěží.  Družstvo si vylosuje roli ve sporu, tedy to, zda má např. korupci kritizovat, nebo naopak ji bagatelizovat a musí to dělat s plným nasazením, i když osobní názor může být úplně jiný.  V tomto turnaji byly všechny diskuze vedené výhradně v češtině, v jiných turnajích je diskuze vedena také i v angličtině.  V neděli v poledne pak byly ve vstupní hale internátu vyhlášeny celková výsledky, které budou spolu celkovou zprávou uvedeny na webu www.debatovani.cz.
V průběhu víkendu proběhlo celkem pět soutěžních kol, která rozhodnou o vítězi celého turnaje. Všechna kola byla otevřena veřejnosti. Soutěžní debatování je zájmovou činností, jež napomáhá přitažlivou formou k rozvoji kritického myšlení, argumentace a rétoriky. V debatě proti sobě stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla. Přítomen je proto také časoměřič, který měří čas vymezený pro soutěžní debatu.
Podle rozhovoru s organizátory turnaje je úroveň debat  rok od roku vyšší, svědčí o dobré přípravě soutěžních týmů. Řada úspěšných účastníků se věnuje debatám jako svému koníčku ve funkci trenérů nebo úspěšně studují např. na právnických fakultách.  (mm)