Nové občanské sdružení Lingvia Group ustaveno   
Společný zájem o italštinu a italskou kulturu

V roce 2005 Česká Třebová zahájila partnerskou spolupráci se severoitalským městečkem Agrate Brianza. Vznikla řada  společných aktivit obou měst, pro Třebováky byly impulsem pro začátek studia italštiny. Skupina třebovských nadšenců pod vedením Romany Ježkové se učila italštinu s cílem nejen se naučit jazyk, ale také přispět k rozvoji přátelství obou měst. 
Dodnes se každý  rok  vydávají na "školní výlet", aby poznávali Itálii ve všech jejích částech. První výlet vedl do  Agrate Brianza, dále skupina navštívila také ostrov Ischia (a to hned třikrát), Sicílii a Sardinii. Vždy se  spoustou neopakovatelných zážitků a zkušeností. Procvičili si italštinu, ale také poznali nová místa a krajové zvláštnosti
Od prvního roku působení studijní skupiny se nezměnilo nadšení pro Itálii, italskou kulturu a italské přátelství. Jádro italštinářů pocítilo, že pro svůj koníček, kterým je italština, může udělat mnohem víc… Rozšířit nejen poznání své, ale i širší veřejnosti, iniciovat v Itálii nová partnerství a k tomu se dobře pobavit – to byly vůdčí myšlenky pro založení občanského sdružení LINGVIA Group, o. s., pod jehož hlavičkou nyní působíme… 

 
Vize občanského sdružení se odvíjejí od dosavadní činnosti studijní skupiny, ale přináší i řadu cílů nových… Nadále tedy bude probíhat výuka italštiny, a to pro všechny úrovně studentů… Kromě toho bude občanské sdružení připravovat zábavně vzdělávací akce pro veřejnost zaměřené na seznámení s italskou kulturou. Bude se vařit, budou se promítat filmy, bude výstava… a to je pouze zlomek toho, co občanské sdružení plánuje! Pokračovat budou poznávací výlety, občanské sdružení také bude participovat na prohloubení přátelství s Agrate Brianza, ale bude také iniciovat navázání nových partnerství s jinými městy a institucemi.
Ustavující valná hromada se konala v Ekocentru Podorlicko 7. listopadu 2012 za účasti více než dvacítky členů nového občanského sdružení. Ukázala, že vytyčené cíle jsou reálné. Jejich uskutečnění začne již v prvních měsících nového roku 2013 .Valná hromada ustavila základní orgány. Tříčlenný výkonný výbor občanského sdružení bude pracovat ve složení Romana Ježková  - Magda Vopařilová a Jiří Grund. valná hromada také zvolila tříčlennou dozorčí radu, která bude pracovat ve složení Magda Peterková, Petra Nespěchalová a Blanka Poukarová.

 

 
Byl vytyčen základní plán činnosti, který bude dále upřesňován. Důležitá je připravovaná spolupráce občanského sdružení s českotřebovskými základními i středními školami, prezentace na veřejnosti bude zahájena první výstavou chystanou na leden 2012. pro svou činnost nové sdružení počítá s vlastními prostředky, ale také se získáním grantových příspěvků z několika zdrojů.
Tel: +420 777 965 362, +420 605 933 928                      kontaktní email: lingviagroup.os@gmail.com
 skype: romanajezkova                                                      www.lingviagroup.cz

 

Pokud i Vy máte chuť zapojit se do plánovaných aktivit

a poznat Itálii trochu blíž, připojte se k nám!