Informace z 2. řádného jednání Zastupitelstva Pardubického kraje

Prioritou konzervativního rozpočtu kraje je maximální využití evropských peněz
Zastupitelstvo  dnes  projednalo návrh rozpočtu Pardubického kraje na rok 2013. Ten počítá  s celkovými příjmy ve výši 3,190 miliardy korun a celkovými výdaji ve výši 3,277  miliardy  korun.  Rozdíl bude finančně kryt z prostředků nevyčerpaných v letošním roce. „Při tvorbě rozpočtu jsme zvolili realistický přístup, příjmy odhadujeme o 120 milionů nižší, než predikuje ministerstvo financí. Chováme se jako řádný hospodář, nechceme pracovat s imaginárními zdroji,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Kraje obecně dlouhodobě trápí stagnující daňová výtěžnost. Veškeré nové příjmy z daní si nechává stát. Kraj proto bude pokračovat v úsporných opatřeních na provozních výdajích. Cílem je také udržení provozu zřizovaných a založených organizací při požadavku maximálních úspor a zapojování fondů. „V oblasti investic jsou pro nás jasnou prioritou projekty, které využívají prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie. Největšími plánovanými investicemi je výstavba Multioborového pavilonu v Pardubického krajské nemocnici a nová budova psychiatrie ve Svitavské nemocnici. Další investice jsou plánovány například na projekty transformace Domova sociálních služeb Slatiňany. V rozpočtu počítáme také s modernizací silnice Třebařov – Staré Město, Králíky – křižovatka Červený Potok či průtahem obcemi Horní a Dolní Čermná, “ objasnil priority rozpočtu hejtman Netolický. Zastupitelé také schválili spoluúčast kraje na financování projektu Multimodální uzel veřejné dopravy v Pardubicích ve výši 11,4 milionů korun.
 
Zastupitelé odsouhlasili rozsah dopravy v kraji na rok 2013
Náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek přeložil dnes zastupitelstvu návrh dopravní obslužnosti kraje na příští rok. „V porovnání s rokem 2012 nedochází ke změně v rozsahu dopravní obslužnosti zajišťované drážní dopravou a trolejbusovou dopravou. Objednávaný rozsah drážní dopravy bude 4,8 milionů kilometrů, u trolejbusové dopravy to bude 170 tisíc kilometrů. Rozsah základní dopravní obslužnosti zajišťovaný autobusovou dopravou bude snížen z 18,9 milionů kilometrů na 16,8 milionů kilometrů. Celkový objem kilometrů od autobusových dopravců bude však  stále o 17 procent vyšší než v roce 2011,“ uvedl náměstek Dušek.
V  kapitole Doprava a silniční hospodářství zastupitelstvo kraje schválilo částku pro financování autobusové dopravy ve výši 297,4 milionů korun. 4,65 milionů korun je připraveno pro financování trolejbusové dopravy a částka ve výši 313 milionů korun na zajištění drážní dopravy. „Změny v systému dopravní obslužnosti jsou však zcela nutné. Není možné, aby nám na jedné straně po kraji jezdily téměř prázdné autobusy a na straně druhé se lidé nedostali tam, kam potřebují. První změny v jízdních řádech můžeme udělat v autobusové dopravě od 3. března 2013 a další, které se týkají železniční dopravy, pak k 9. červnu,“ doplnil Jaromír Dušek.
 
Zastupitelstvo schválilo Koncepci prevence kriminality
Zastupitelstvo Pardubického kraje Pardubického kraje dnes schválilo Koncepci prevence kriminality Pardubického kraje na období 2013 - 2016. „To, že v Pardubickém kraji je kriminalita hluboko pod republikovým průměrem, neznamená, že prevence není potřeba,“ říká radní pro sociální oblast a neziskový sektor Pavel Šotola. „V koncepci jsme zmapovali území kraje z hlediska různých rizikových faktorů a stanovili si oblasti priorit. Mezi ně patří např. podpora projektů zaměřených na zvýšení bezpečnosti v kraji, kvalitních programů sociální prevence, podpora a realizace programů zaměřených na děti a mladistvé, kteří se dopustili rizikového či protiprávního chování nebo efektivní pomoc a podpora obětem trestné činnosti,“ vysvětluje radní Šotola. V rámci preventivních aktivit se Pardubický kraj chce zaměřit na prevenci předluženosti, prevenci rizik souvisejících s virtuální komunikací či prevenci trestné činnosti páchané na seniorech. „Důležitým úkolem v dalším období bude také zvyšování informovanosti obyvatel o možnostech a způsobech ochrany před trestnou činností a motivace k aktivnímu přístupu k zajištění vlastní bezpečnosti a ochraně svého majetku,“ doplňuje Šotola.
Koncepce popisuje krajská a regionální specifika v oblasti prevence kriminality, a to s využitím „tvrdých dat“ o kriminalitě, nezaměstnanosti a počtu vyplacených sociálních dávek a „měkkých dat“, kterou poskytla sociodemografická analýza. „Máme tu místa, kde se potýkáme s vyšší mírou zejména majetkové trestné činnosti. Celkem existuje v Pardubickém kraji 17 vyloučených lokalit,“ uvádí vedoucí odboru sociálních věcí Helena Zahálková.