Českotřebovský deník 302/2012 (3.12.)                                  

CZ LOKO získalo cenu za čestný nákup a Výroční cenu ACRI 

Česká Třebová, 3. prosince 2012  Akciová společnost CZ LOKO se stala letošním vítězem ceny Fair Sourcing Awards (ceny čestného nákupu) v kategorii Start. Porota ocenila vytrvalost, odhodlání a úspěšné zavedení elektronických aukcí, které se staly nedílnou součástí změny struktury firmy a jejího nákupního oddělení.
 „Mám z toho velkou radost. Je to především ocenění a odměna pro celý náš nákupní tým, který se musel vypořádat s nejednou těžkostí a překážkou. Elektronické aukce jsou ale transparentním nástrojem pro dosažení výhodnějších podmínek u našich dodavatelů a jsem rád, že se nám je podařilo zavést na této úrovni,“ říká Petr Zemek, ředitel nákupu a logistiky CZ LOKO. Ten cenu převzal v rámci konference eBF, největší mezinárodní akce v centrální Evropě zaměřené na sdílení zkušeností ve využívání e-aukcí a dalších e-nástrojů. Další významné ocenění zaznamenala akciová společnost CZ LOKO v soutěži Asociace podniků železničního průmyslu (ACRI), v níž získala Výroční cenu 2012 v  kategorii Kolejová vozidla pro železnici – nákladní doprava, za vývoj, konstrukci a výrobu čtyřnápravové lokomotivy řady 744.0. Ta by během příštích let mohla na našich a zahraničních tratích nahradit dosluhující lokomotivy. „Její vývoj trval zhruba pět let a v Česku je unikátní, neboť se zde výrobě nových diesel-elektrických lokomotiv od 90. let, kdy činnost ukončila ČKD Lokomotivka, nikdo další, kromě nás, nevěnuje,“ uvedl Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO.  
Úspěšný rok pak CZ LOKO završilo vítězstvím v kategorii Dynamický růst & stabilita a celkově 45. místem v soutěži Českých 100 nejlepších a potvrdilo tak příslušnost k předním českým firmám.

 

Sociální služby Česká Třebová, Domov pro seniory nabízí od  1.1.2013  pracovní pozici masér/ka.
Podmínkou přijetí je Osvědčení o absolvování kurzu, samostatnost, flexibilita, empatie k seniorům, zdravotní způsobilost a trestní bezúhonnost.
Bližší informace: Dagmar Drvoštěpová, vrchní sestra, tel 465 503 400,  739 344 576

První body pro hokejisty v letošní mistrovské soutěži

Fanoušci Lokomotivy se konečně dočkali, českotřebovští hokejisté v krajské lize poprvé bodovali.
Česká Třebová - Polička 5:4 (2:0, 1:4, 1:0 – 0:0) – po tr. stříleních
Branky: 2. Uhlíř (Šedivý, Doha), 6. Vích (Doha, Mlejnek), 38. Kopečný (Vách, Hladík), 60. Hladík (Kopečný, Kvasnička), Mlejnek rozhodující trestné střílení – 26. Šimon (Škarýd, Dvořák), 27. Švejda (Nykl), 32. Vápeník (Nykl, Škarýd), 38. Nykl (Škarýd, Švejda).
Rozhodčí: Rulíček – Kolář, Slabý. Vyloučení: 7:7 (navíc Vápeník na 10 minut). Využití: 1:0. Oslabení: 0:1. Diváků: 362.
Česká Třebová: Kaplan - Čejka, Poskočil, Mlejnek, Váně, Novotný – Brukner, Kvasnička, Hašek – Hladík, Kopečný, Vích – Jetmar, Teplý, Musil – Doha, Šedivý, Uhlíř.
Polička: Rauer – Bělohlávek, Vápeník, Mahel, Dvořák, Hejtmánek, Grubhöffer – Hejtmánek, Šedý, Boháček – Šimon, Hron, Slavík – Švejda, Nykl, Škarýd – Tobiáš.
Po výborném nástupu a dvoubrankovém vedení nad silnou Poličkou zachraňovali remízu pouhou vteřinu před koncem základní hrací doby. Pětiminutové prodloužení nerozhodlo, při trestných stříleních se jako jediný trefil domácí obránce Viktor Mlejnek, který zajistil svému týmu dva body. Úspěšnou premiéru absolvoval nový trenér Petr Voříšek. (podlewww.hokej-ceskatrebova.cz)
Výsledky hokejových mládežnických družstev:  Liga mladších žáků

Dne 1.12.12  Lanškroun
TJ Lanškroun - TJ Lokomotiva Česká Třebová 6 : 2 ( 3 : 0, 0 : 1, 3 : 1 )
Branky ČT: Švub 2 Asistence: Nesejt
Vyloučení:  6 : 4 , Využití  2 : 0, Oslabení  1 : 2  Diváků: 30
Sestava: Kollert – Verner, Umlauf, Koutecký, Nesejt -  Švub, Deml, Kleisl, Kolář,  Stolín, Ruda, Cihlář, Hošpes, Páv
Komentář: Mladší žáci hráli v sobotu v Lanškrouně. Domácí nastoupili do utkání s odhodláním vrátit nám prohru s posledního vzájemného duelu.  Utkání bylo po celou dobu poměrně vyrovnané. Domácí však byli důraznější před naší brankou, což zužitkovali ke vstřelení rozhodujících gólů.  Stanislav Ruda -  trenér
 
Hokejová přípravka 2003

2.12.12 - Lanškroun
TJ Loko Česká Třebová – HC Slovan Moravská Třebová  5 : 5 ( 1 : 1, 2 : 1, 2 : 3 )
Branky ČT: Ruda 2, Deml 2, Martinásek T.
TJ Loko Česká Třebová – HC Litomyšl  9 : 5 (3:1, 3:0, 3:4)
Branky ČT: Ruda 4, Páv 2, Martinásek T., Koutecký, Fikejz
TJ Lanškroun - TJ Loko Česká Třebová  1 : 7 ( 0 : 2, 1 : 3, 0 : 2 )
Branky ČT: Ruda 3, Páv 2, Hošpes 2
Sestava ČT:  Martinásek O. – Palán, Pojezný, Martinásek T., Koutecký, Ruda, Páv, Fikejz, Hošpes, Deml, Kolář
Komentář:  O 1. adventní neděli odjeli naši čtvrťáci do Lanškrouna sehrát další turnaj minihokeje. Tým v téměř kompletní sestavě ve třech utkání 2x zvítězil a 1x remizoval, když nám v úvodním utkání vítězství proti Moravské Třebové uniklo v posledních vteřinách. V druhém klání jsme v klidu přehráli Litomyšl a v posledním  zápase proti Lanškrounu kluci pořádně zabrali, nepustili soupeře do hry a domácím tak připravili první letošní porážku.  Stanislav Ruda - trenér
Rudá hrozba z České Třebové Mistrem ČR v piškorkách 

V pátek  30. listopadu se v Brně na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity uskutečnilo celorepublikové finále v piškvorkách  za účasti nejlepších 25 týmů c celé ČR.  Letos se soutěže údajně zúčastnilo na 27 tisíc středoškoláků. A tým Rudá hrozba z Gymnázia v České Třebové se stal stejně jako loni absolutním vítězem!  „Jsem moc rád, že naši studenti  potvrdili své kvality, zviditelnili gymnázium a svoje město a obhájili vítězství ve velmi  těžké konkurenci," říká ředitel gymnázia Josef Menšík. "Pokud vím, tak to bylo poprvé v historii soutěže." Tým Rudá hrozba tvoří Lukáš Tomeš, Kristýna Tomášová, Zdeněk Wetter, Radek Štarman a Ondřej Hudec .
KAMENICTVÍ - Zlacení, stříbření, renovace  Volejte 775 951 375

Za čtyři roky ubylo na středních školách v kraji 4 tisíce žáků 

Ze zahajovacích výkazů, které jednotlivé střední školy odevzdaly Krajskému úřadu Pardubického kraje, vyplývají v souvislosti s demografickým úbytkem dětí alarmující čísla.  Oproti školnímu roku 2009/2010, kdy bylo na středních školách  26 656 žáků, je jich ve školním roce 2012/2013 o 3 996 méně. Náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jana Pernicová předloží podrobnou analýzu této situace Radě Pardubického kraje na posledním zasedání letošního roku, 20. prosince. „Střední školy letos nabízely v kraji 7 300 volných míst, do prvních ročníků nastoupilo však pouze 5 100 žáků. Je tedy evidentní, že tento stav je pro školy ekonomicky neudržitelný a změny budou muset pokračovat.  S řediteli jsme o tom hovořili na společných jednáních na Seči a počítáme s tím, že se do diskuze o budoucnosti školství v kraji společně s místními samosprávami zapojí,“ uvedla náměstkyně Pernicová. Konkrétní návrhy by tak měly být výsledkem širší shody mezi všemi zúčastněnými stranami. „Významné slovo bude mít také hospodářská komora. Nabídka oborů a struktura škol musí odpovídat poptávce po pracovní síle na trhu práce. To jsou ukazatele, ze kterých bude naše strategie vycházet,“ vysvětlila Pernicová.
Pardubický kraj začal s optimalizací středních škol již v minulém volebním období. Počet škol a školských zařízení klesl ze 115  v roce 2009 na 79 v roce 2012. „Jdeme cestou kvality, ne kvantity. Proto jsme zavedli jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory. Žáky nejpotřebnějších technických oborů už několik let motivujeme krajskými stipendii,“ dodala náměstkyně hejtmana. První konkrétní návrhy nových optimalizačních kroků budou jasné na jaře příštího roku.