Českotřebovský deník 306/2012  (7.12.)                                 

Rok se s rokem sešel a přinesl nám další, tentokrát již pátý ročník středoškolské soutěže PIšQworky. O stále vzrůstající oblibě tohoto turnaje svědčí i vysoký zájem studentů – jen v loňském roce se ho účastnilo přes 23 000 hráčů z celé republiky. Stejně jako v uplynulých letech, ani letos nemohl chybět tým 7.A českotřebovského gymnázia s odvážným názvem Rudá hrozba ve složení Kristýna Tomášová, Lukáš Tomeš, Radek Štarman, Zdeněk Wetter a Ondřej Hudec. Hladce ovládli školní i oblastní kolo soutěže a po nervy drásajícím vyrovnaném souboji v kole krajském se probojovali až do samotného grandfinále v Brně, pořádaného 30. 11. 2012 pod záštitou Masarykovy univerzity.
Od brzkých ranních hodin se v atriu na půdě Fakulty sociálních studií MU postupně scházeli ti nejlepší z nejlepších. 24 celků ze všech koutů republiky přijelo zkusit svoje štěstí a hlavně si zahrát. Motivací byly kromě vidiny úspěchu i hodnotné ceny jako deskové hry, zájezd do adrenalinového parku nebo velký, na všechny strany zlatě se třpytící pohár.
Po rozlosování týmů do 8 základních skupin už nic nebránilo započetí vyřazovacích klání o postupová místa do play-off. Výhodou pro soutěžící bylo používání šachových hodin. Časový limit pro každého hráče činil 10 minut a hranou metodou byl SWAP 2, čili navolení prvních tří hracích symbolů (např. dva křížky, jedno kolečko) na herní arch a jejich libovolné doplnění o další dva symboly. Nejlepších 16 přeživších týmů se pak následně utkalo v pavoukovi. Zde byla pravidla nekompromisní. Jakákoliv prohra znamenala jistý odjezd domů a není divu, že aula se postupně nořila do stále soustředěnějšího mlčení. Ani vyřazení hráči ale nemuseli smutnit. Pro zájemce tu byla možnost zahrát si se členy České federace piškvorek a renju, zhlédnout komentované zápasy, nebo prostě jen fandit svým oblíbencům.
Rudá hrozba se díky dobře zvolené strategii držela dál. Ustála nelehké semifinále a ve finále, kde si boj o vítězství za nerozhodného stavu museli střihnout až kapitáni obou týmů, porazila brněnský Integrál. Tímto výborným úspěchem tak obhájila prvenství z předchozího ročníku a titul mistrů republiky, který jí po právu náleží. A jaké jsou plány do budoucna? To je přece jasné – nic skromnějšího než pokus o hattrick!                                                                                                            Kristýna Tomášová
 
Křížky a kolečka v Brně

Dne 15. 10. na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v budově menzy proběhl speciální turnaj v piškvorkách. Proč speciální? Jednalo se o jakýsi předvoj středoškolské týmové soutěže PIšQworky, ovšem s tím rozdílem, že zúčastnit se jej mohl kdokoliv. V odpoledních hodinách se tu sešlo několik desítek bojovně naladěných hráčů včetně reprezentantů našeho města – studentů českotřebovského gymnázia Lukáše Tomeše a Kristýny Tomášové.
Vypukly první boje mezi křížky a kolečky v základních skupinách. Oba dva zmiňovaní aktéři bez větších problémů postoupili do vyřazovací části, tzv. pavouka, kde se už netolerovala žádná prohra. Po dramatických logických soubojích se podařilo prvně jmenovanému postoupit do finálového kola, kde na něho čekal Radim Kostlivý, hráč, který se tomuto odvětví věnuje profesionálně pod záštitou České federace piškvorek a renju. Po úvodní remízové hře skončila druhá hra ve prospěch Lukáše Tomeše, a mohl se tedy radovat z celkového prvenství. Kristýna Tomášová obsadila 5. místo, když byla vyřazena výše zmíněným Radimem Kostlivým. Nikdo z turnaje neodešel s prázdnou, na každého hráče čekaly linery, plakáty a diplomy, finalisté si odnesli deskové hry. Celé odpoledne panovala přátelská atmosféra, která přilákala k této zábavné hře mnoho nových tváří.
 
Lukáš Tomeš 

 

UPOZORNĚNÍ OBČANŮM 

V pátek 28.12.2012 bude z důvodu provádění roční uzávěrky finančních prostředků omezen provoz městského úřadu. Veškeré úkony podléhající správnímu poplatku budou prováděny pouze do 13:00 hodin. Kancelář ověřování (CZECHPOINT) bude z výše uvedeného důvodu rovněž uzavřena ve 13:00 hodin. Informační centrum bude zavřeno v 11:00 hodin.  V pondělí 31.12.2010  bude z provozních důvodů Městský úřad Česká Třebová zcela uzavřen.
Děkuji za pochopení                                                                                         Ing. Věra Pirklová v. r. tajemnice MěÚ
 
I v letošním roce můžete podpořit žáky třídy 5. B Základní školy Česká Třebová, Nádražní ulice v soutěži "Sázavské betlémy z chleba". Svůj hlas můžete žákům věnovat na adrese www.sazavskebetlemy.cz. Děkujeme Vám za podporu.
 
Převedení levostranného provozu  na pravostranný zmaří mnohamiliardovou investici  

Státem vlastněná Správa železniční dopravní cesty nepromyšleně rozhodla o převedení levostranného provozu na koridoru Břeclav-Přerov-Bohumín (tzv. Ferdinandova dráha)  z levostranného na pravostranný.  http://ekonomika.idnes.cz/jezdime-a-vystupujeme-vpravo-varuji-letaky-fz0-/ekodoprava. aspx?c=A121112_165954_eko-doprava_neh
Státní úředníci nepravdivě informovali veřejnost, že zmíněné opatření s sebou přinese jen minimální náklady a nebude mít vliv na provoz na trati. Důsledkem tohoto byrokratického aktu je však znehodnocení funkce tzv. Dluhonické spojky, která mimoúrovňově propojovala hlavní železniční tah z Prahy do Ostravy se zmíněnou Ferdinandovou dráhou. Dojde tak ke snížení propustnosti části železničního koridoru, protože dvoukolejná trať od Prahy a Olomouce se napojovala na Ferdinandku mimoúrovňově, takže protijedoucí vlaky se všude míjely. Od nynějška se bude muset vlak úrovňově, tedy na výhybkách stanic Dluhonice či Prosenice dostat zleva doprava, přičemž během tohoto manévru musí stát všechny protijedoucí vlaky. Takže průměrný nákladní vlak v tomto bodě než přejede zprava doleva zablokuje všechny ostatní vlaky ve všech směrech na cca tři minuty. Je to jako kdyby byl na dálnici instalován jednopruhový úsek se semaforem a chvíli by se jezdilo jedním, chvíli druhým směrem.
Tím byla z velké části zmařena šedesáti miliardová investice státu do rekonstrukce železničního koridoru, jehož propustnost se uvedeným administrativním opatřením výrazně sníží a státu vznikne nutnost vybudovat na již zrekonstruované trati zcela nové
mimoúrovňové křížení v ceně řádu miliard korun. Kapacita celého koridoru do doby, než bude toto mimoúrovňové křížení zbudováno, bude nižší než před investováním desítek miliard korun!  Úředníci ministerstva dopravy a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC)
tak jedním škrtem pera znehodnotili šedesátimiliardovou investici do železničního koridoru.
 
Preventivní kontroly na železnici jsou minulostí 

Úředníci ministerstva dopravy novým výkladem platné legislativy znemožnili kompetentním orgánům (Drážní úřad a Drážní inspekce) provádět preventivní činnost při kontrole bezpečnosti železnice a drážní dopravy v celé České republice. V době, kdy nebyl systém kontrol omezen, bylo prováděno 4951 preventivních akcí ročně, přičemž zjištěné nedostatky byly neprodleně odstraňovány. Po zásahu úředníků ministerstva dopravy zůstanou všechny nedostatky nepovšimnuty až do doby, kdy způsobí mimořádnou událost s nepředvídatelnými následky! Kontrolní úřady budou muset předem informovat doporučeným dopisem kontrolovaný subjekt, musí mu oznámit, kdy, kde a co budou kontrolovat. Takový postup bude stejně efektivní, jako kdyby policie musela předem informovat řidiče, kdy a kde bude kontrolovat řidiče na alkohol nebo technický stav vozidla. Řidič by měl jistotu, že nikdy ho nikde nemůže žádná kontrola překvapit. Zmíněným bezprecedentním opatřením nebyla ušetřena jediná koruna ze státního rozpočtu, ani jedno systematizované místo ve veřejné správě a Česká republika se dostala do kuriózní situace, kdy zrušila aktivitu, ve které byla odbornými drážními institucemi (ERAEvropská železniční agentura) vyzdvihována jako vzor efektivního konání prevence ve veřejné správě.
Sněmovna dnes schválila používání marihuany ke zmírnění příznaků některých chorob.

Konopí by si pacienti mohli podle schválené novely legálně koupit jen na elektronický lékařský předpis v lékárnách. Toto opatření má zabránit zneužívání látky. Normu musí ještě projednat Senát.Novela má podle jejího spoluautora Pavla Béma (dříve ODS) „zpřístupnit léčebné konopí pro pacienty, kteří jej potřebují a kteří jej povětšinou už dnes stejně užívají, často bohužel v rozporu s českými zákony". Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Bém zdůraznil, že novela nepředznamenává postupnou legalizaci „rekreačního využívání konopných produktů". Nepřináší ani legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany.