Českotřebovský deník 310/2012 (11.12.)                                
Poděkování

Ráda bych touto cestou poděkovala poctivému nálezci, který dne 7.12. 2012 našel a odevzdal peněženku s plným obsahem na pokladně v Bile. Zároveň také patří poděkování městské policii za to, že mi peněženku dovezla až domů…. Jsem nesmírně ráda, že jsou ještě mezi námi  tak poctiví lidé. Ještě jednou moc děkuji.  Věra Hejlová
 
Bendl zpíval ve Štítech

Tradiční předvánoční koncert pěveckého sboru Bendl ve Štítech  se konal 7. prosince. Dopravu na koncert komplikoval  nejen sníh, ale i velký mráz. Program koncertu:1. část:Staročeský Chorál, Alta Trinita, Tebe Poem, Come Again, Ty Bysterský zvony, Ave Vera Virginitas, Praise, Praise, Praise the Lord, I Pharadisi. 2. část: Vzhůru, vstaňte bratři, Anděl Páně zvěstuje, V půlnoční hodinu, Tam mezi volkem, Ej pastuškové, Černobílé Vánoce.  Další koncert sboru Bendl se koná 16. 12. ve Vysokém Mýtě. Bendl bude zpívat Českou mši vánoční J. J. Ryby.  Další Rybovka bude tradičně v České Třebové v kostele sv. Jakuba.  Bendl zde vystoupí 18. 12. společně s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana s dirigentem Bohuslavem Mimrou.  Bendl zazpívá také na Tříkrálovém koncertu, který bude 5. ledna. 2013 prvním koncertem Bendla v roce 2013.
 
Slib krajského zastupitele složí ve čtvrtek tři náhradníci

Ve složení Zastupitelstva Pardubického kraje došlo dnes ke třetí změně. Poté, co včera složil mandát  do rukou hejtmana Milan Fajfr (ČSSD), postoupil na jeho místo první náhradník této strany, starosta Holic Ladislav Effenberg. Milan Fajfr se mandátu vzdal proto, že minulý týden vyhrál výběrové řízení na vedoucího Kanceláře hejtmana. Je to tak už třetí změna ve složení zastupitelstva. Ředitele gymnázia Mozartova Marka Výborného (KPk) nahradil starosta Svitav David Šimek a Martina Moravce (KSČM)  Vladimír Severin. Všichni tři noví zastupitelé složí slib na jednání Zastupitelstva Pardubického kraje, které se koná ve čtvrtek 13. prosince od 14 hodin.
I v Česku bude platit jednotný evropský patent: firmy ušetří 80% nákladů

Evropský parlament dnes čeká hlasování o jednotném evropském patentu.
Současný patentový systém v EU, zejména pokud jde o požadavky na překlad, se vyznačuje velmi vysokými náklady a právní složitostí. Celkové náklady na vytvoření průměrného patentu dosahují 32 000 EUR, pokud má patent platit v celé EU. Odhaduje se, že skutečné náklady na vytvoření všech patentů se v EU pohybují kolem 193 milionů EUR ročně. Vytvoření evropského patentu pomůže snížit tyto náklady na 680 EUR za jednotlivý patent.
Po mnohaletém marném úsilí nalézt kompromis v rámci EU 27 byla zvolena cesta posílené spolupráce, kdy se zavedení jednotného evropského patentu týká 25 členských států včetně Česka. Stranou zůstávají pouze Itálie a Španělsko, kterým vadí, že španělština a italština byly opomenuty v jazykovém režimu jednotného evropského patentu. Přitom 77% všech patentových žádostí v EU je už v současné době podáváno v angličtině a toto číslo bude nepochybně narůstat.
Jednotná patentová ochrana bude volitelná a bude existovat souběžně s národními patenty. Každý předkladatel se tak bude moci rozhodnout, zda půjde cestou národního patentu platného jen na území daného státu nebo cestou evropského patentu platného na území 25 států EU.
Zavedení skutečně jednotného patentového systému povede především k velmi potřebnému zjednodušení současného systému. Dojde ke zmírnění administrativní zátěže pro uživatele i snížení patentových nákladů v Evropě až o 80 %, čímž se zlepší fungování a ochrana volného pohybu zboží na vnitřním trhu a vytvoří se prostor pro investice do výzkumu a vývoje.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781