Českotřebovský deník 311/2012  (12.12.)                               
Skiareál Peklák Česká Třebová zahajuje v pátek 14.12. novou lyžařskou sezónu  naplno

V pátek dne 14. 12. 2012 zahajujeme provoz ve Ski areálu Peklák a to večerním lyžováním od 17:00 hod do 21:00 hod za umělého osvětlení. Tímto zahajujeme sezonu 2012/2013. Další provoz bude pravidelně dopolední lyžování 9:00 – 16:00 hod a 17:00 – 21:00 hod večerní lyžování za umělého osvětlení.
Doprovodné provozy budou k dispozici v plném rozsahu: parkování zdarma, dětská sjezdovka zdarma, Ski servis, Ski Bar, půjčovna sportovního vybavení. 
 
Ještě k pondělnímu jednání městských zastupitelů

3. změna rozpočtu města

Důležitým bodem jednání zastupitelstva bylo projednání a schválení letošní třetí a poslední rozpočtové změny. Návrh předložený radou města vysvětlil vedoucí finančního odboru MěÚ Ing. Radoslav Budil. obsahoval také změnu výše výnosů daňových příjmů, která vychází ze skutečného inkasa za prvních 10,5 měsíců r. 2012. Daňové příjmy (včetně místních poplatků) jsou v nyní rozpočtu zvýšeny celkem o 1872,8 tis. Kč. Zatímco odvod z DPH bude nižší o 2,5 mil. K a odvod z daně z příjmů fyzických osob o 1,6 mil. Kč, vyšší bude předpokládaný výběr daně z příjmů právnických osob o 3,6 mil. K a daň z příjmů ze závislé činnosti o 2,1 mil. Kč.  Také předpokládaný výběr daně z nemovitostí bude vyšší i 545 tis. Kč. Naopak tzv. "ostatní příjmy jsou v návrhu sníženy o 1141,7 tis. Kč (z toho 1 milion jde na vrub nižšího odvodu výtěžku výherních hracích přístrojů a částka 134,5 tis. Kč je nižší předpoklad příjmů z pojistných plnění inkasovaných vr. 2012). Dále  změněný rozpočet navrhuje zvýšený odvod z odpisů u ZŠ Habrmanova , Městské knihovny a Sociálních služeb Česká Třebová, vše k financování investičních akcí a pokrytí příspěvku u těchto organizací. Návrh obsahuje i změnu výše předpokládaných dotací a zapojení těchto dotací do rozpočtu města. jde o tyto  částky:
EU - peníze školám..........................................            1872,80 tis. Kč
příspěvek na zaměstnanost.........................................   17,00 tis. Kč
provoz Sociálních služeb Česká Třebová...................    640,00 tis. Kč
centrální registr vozidel........................................          20,00 tis. Kč
zastřešení spojovacího krčku Sociální služby Č.T........  1000,00 tis. Kč (dotace MFČR)
volby do zastupitelstva kraje.................................        407,90 tis. Kč
rekonstrukce a výstavba budovy městského muzea...... - l605,50 tis. Kč
turistické informační centrum...............................          60,90 tis. Kč
lesní hospodářství .............................................           14,20 tis. Kč
Zvedené účelové dotace zvyšují rozpočet města o 2 398 tis. Kč. Při projednávání rozpočtu města byly na základě návrhů Mgr. Milana Mikoleckého upraveny položky v některých rozpočtových kapitolách, aniž to mělo vliv na výši příjmů a výdajů. Polovina  finančního prostředků určených v letošním rozpočtu pro osadní výbor Lhotka byla (v souladu s přáním osadního výboru) navržena k využití jako investiční dotace pro T.J. Sokol Lhotka  na rekonstrukci hřiště ve lhoteckém sokolském areálu. Druhou změnou bylo jiné zaúčtování  finanční a věcné odměn určených sportovním oddílům a spolupracovníkům akce Týden sportu ve výši 59 700 Kč. Tyto prostředky  bylo navrženo přesunout z položky "dotace sportovním oddílům" do rubriky Týden sportu.  Toto řešení je průhlednější, není žádný důvod, proč náklady na Týden sportu skrývat do jiných položek. Po přesunu položek pak lze přímým pohledem do tabulky rozpočtu zjistit, že akce Týden sportu tak v roce 2012 stála městskou pokladnu 440 tis. korun. V této podobě byla potom 3. změna rozpočtu města schválena všemi 25 přítomnými zastupiteli.  (Z jednání se omluvil JUDr. Martin Netolický a MVDr. Radek Palán).  
 
Pravidla rozpočtového provizória  2013

S ohledem na skutečnost, že před 1. lednem roku 2013 nebude schválen zastupitelstvem města rozpočet města na rok 2013, byla k zajištění chodu Města Česká Třebová a jím zřízených organizací byla pro období od l. l .2013 do schválení rozpočtu města připravena pravidla rozpočtového provizoria. Vychází ze stejného principu, jako rozpočtová provizoria v letech minulých, tzn., že s výjimkou
jmenovitě uvedených rozpočtových výdajů zajišťuje pouze běžný plynulý chod města a jeho organizací. Uvedené výdaje na jmenovité akce zajišťují předpokládané financování v průběhu cca prvních tří měsíců roku 2013.
Dále uvedená "Pravidla" byla schválena všemi hlasy přítomných zastupitelů bez připomínek.
1) Z městského rozpočtu budou hrazeny běžné výdaje, související s plynulým provozem městského úřadu, města a organizací městem založených či zřízených.
2) S výjimkou havarijních situací budou financovány pouze drobné akce oprav a údržby v jednotlivých případech nepřevyšující částku 40.000,- Kč a nedokončené smluvně sjednané akce oprav a údržby z roku 2012.
3) V případě nevyčerpání finančních prostředků vr. 2012 na výdaje schválené v rozpočtu města na rok 2012, mohou být tyto výdaje realizovány vr. 2013 do výše rozdílu schváleného rozpočtu města a skutečného čerpání výdajů v r. 2012.
4) Starosta města může na žádost tajemnice MU nebo statutárních orgánů organizací městem založených nebo zřízených udělit souhlas s realizací nové akce investičního nebo neinvestičního charakteru, nebo navýšení jmenovitých výdajů uvedených v bodu 6) těchto pravidel, v hodnotě do 60.000,- Kč v jednotlivém případě. Suma takto realizovaných výdajů nesmí překročit 240.000,- Kč.
5) Rada města může na žádost tajemnice MU nebo statutárních orgánů organizací městem založených nebo zřízených udělit souhlas s realizací nové akce investičního nebo neinvestičního charakteru, nebo navýšení jmenovitých výdajů Uvedených v bodu 6) těchto pravidel, v hodnotě do 100.000,- Kč v jednotlivém případě. Suma takto realizovaných výdajů nesmí překročit 300.000,- Kč.
6) Kromě výše uvedených výdajů mohou být městem vynaloženy finanční prostředky na tyto účely :
a) zpracování a doručení informační publikace „Ročenka Českotřebovsko" v hodnotě do 74.000,- Kč,
b) reprezentace města na veletrzích v hodnotě do 240.000,- Kč,
c) příspěvek stacionáři Lhotka v hodnotě do 250.000,- Kč,
d) služby nadace Naděje v hodnotě do 400.000,- Kč,
e) provedení odděleného vytápění pro MC ROSA na ZŠ Ústecká v hodnotě do 115.000,- Kč, fj oprava podlahy obřadní síně MU v hodnotě do 310.000,- Kč, g) střední oprava pece krematoria v hodnotě do 375.000,-Kč,
h) administrace výběrového řízení akce „Revitalizace.obnova městské zeleně a rozvoj ploch sídelní zeleně s cílem zlepšení kvality života" v hodnotě do 56.000,- Kč.
 
Financování  a provedení investiční akce v Domově pro seniory bylo schváleno vlastně dodatečně

V rámci 3. rozpočtové změny  bylo 10. prosince schváleno využití 1000 000 Kč vysoké dotace, získané na Ministerstvu financí pro účel zlepšení životních podmínek pro obyvatele českotřebovského Domova pro seniory v Bezděkově, tzv. "zastřešení spojovacího krčku mezi starou a novou budovou.  Akci se podařilo zajistit přes pokročilý termín v roce 2012 i dodavatelsky a přesto, že jeden ze subdodavatelů od zakázky ustoupil, podařilo se rychle obstarat náhradního dodavatele - firmu Drumel a Co.  Bylo to napínavé, ale akci se zajistit podařilo, i když prosincové počasí je letos skutečně zimní, např. na rozdíl od loňského roku.  Co vidím na akci jako problém je to, že zastupitelé města, kteří měli rozhodnout o přijetí dotace a financování této nové investiční akce nikde v plánu roku předtím neuvedené, byli až 10. prosince postaveni před hotovou věc. O realizaci této investiční akce hlasovali  v době, kdy už  byla dotace přijata, proběhlo výběrové řízení na dodavatele a s dodavatelem byla podepsána smlouva o dílo. Dodavatel  tedy práce zahájil  ještě v době, kdy  vše nebylo schváleno. Všichni zastupitelé se problému postavili tak, že je nutný a potřebný, že chceme využít dotaci, jejíž zajištění nebylo vůbec snadné, ale přece jen zůstává (alespoň pro mne) nepříjemný pocit z toho, že  zastupitelé města jsou zde jen proto, aby třeba i dodatečně odmávali to, co v radě města upekli. Myslím, že díky konstruktivnímu přístupu zastupitelského sboru nedošlo k problému, ale na druhé straně si lze těžko představit, že by podobným způsobem prováděli investiční činnost třeba na úrovni Pardubického kraje.  Správnější by bylo svolat zastupitele ještě např. začátkem listopadu, kdy už bylo vše k akci připraveno a projednat třeba jen tento jediný problém, tedy záměr na  investici do Domova důchodců. A vzhledem k tomu, že se v té době také připravovala nová vyhláška o odpadech, tak  třeba věnovat čas výkladu  kalkulace  poplatku a nabídnout  varianty apod. Věřím, že by účast i náplň byla dostatečná.  Zastupitelé by získali pocit, že nejsou jen pro co nejrychlejší odhlasování připravených usnesení, ale že se také mnohou podílet na přípravě, výběru a schválení záměrů investic v našem městě tak, jak předpokládá Zákon o obcích.  Zastupitelé se tak sice schází v České Třebové jen 5x v roce, ale často jednají o předložených návrzích  již v době, kdy jsou postaveni před hotovou věc, kdy hoří termín a a předložené návrhy usnesení se "musí" schválit.....          Milan Mikolecký
 
Odboráři budou i nadále partnery při jednáních o budoucnosti zdravotnických a sociálních služeb

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, jeho první náměstek Roman Línek a radní Pavel Šotola  se tento týden sešli se zástupci Krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Domluvili se na další komunikaci v novém volebním období a společně pojmenovali problémy, které před těmito oblastmi v současné době stojí.
Pardubický kraj nemůže plnit funkci generálního ředitele nemocnic, ale může být jejich generálním koordinátorem,“ připomenul hejtman Netolický svou filozofii. „Do konce roku chceme uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami, které jsou už ve většině případů předjednané,“ dodal hejtman.
Hlavní teze zdravotnictví nastiňuje i připravené programové prohlášení krajské koalice. „Hovoří se v něm o zachování všech pěti nemocnic, a to ve stoprocentním vlastnictví kraje. Péče v nich by měla být dobře dosažitelná, kvalitní a střednědobě udržitelná. Zdravotnickému personálu by měly nemocnice umožňovat i další kariérní růst,“ řekl Roman Línek, náměstek zodpovědný za zdravotnictví, a pokračoval: „Od Nového roku nedojde k žádným zásadním změnám, ale během prvního pololetí budeme muset vytvořit reálný scénář střednědobé perspektivy nemocnic, kde  k některým rozumným reorganizacím bude muset dojít. Základem zůstane jednotný  postup všech nemocnic, tak jak se nám to osvědčuje v současné době.“
Během ledna 2013 skončí řada evropských individuálních projektů v sociálních službách, které byly na tři roky. Pardubický kraj ale zatím nezná částku od státu, kterou bude na sociální služby v příštím roce rozdělovat. Pracuje tedy jen s vlastním rozpočtem. „Příspěvkové organizace kraje dostanou příspěvek zhruba v loňské výši a neziskové organizace se budou ucházet o granty, jejichž rozpočet bude v příštím roce o 5,5 milionu ponížen,“ dodal Pavel Šotola.
Odboráři si na příští setkání připraví předem témata, kterým by se chtěli věnovat. Kromě mzdových otázek se podle předsedkyně Krajské rady Ivany Burešové zabývají i pracovně právními vztahy a perspektivou jednotlivých pracovišť. I když vyjednávání kolektivních smluv je plně v kompetenci managementu organizací, na kraji budou seznámeni s celkovými záměry v této oblasti.

 

Línek předsedou správní rady Smetanovy Litomyšle

Pardubice (12. 12. 2012) – Tento týden se v Praze uskutečnilo zasedání správní rady Smetanovy Litomyšle, v rámci kterého byl na příští dva roky zvolen předsedou správní rady 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.  Novým členem správní rady se stali  současný hejtman Martin Netolický a ředitel střediska Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Kadlec, pod kterého spadá Zámek Litomyšl.
„Správní rada konstatovala, že letošní ročník Smetanovy Litomyšle byl jak po umělecké, tak po ekonomické stránce navzdory těžké době úspěšný a rozpočet zůstal vyrovnaný,“ konstatoval Roman Línek.
Už teď je ale v závěrečné fázi příprava  55. ročníku Smetanovy Litomyšle, který se uskuteční od 13. června do 4. července. Většina koncertů zůstává tradičně na nádvoří zámku, další budou ve Smetanově domě, 5 koncertů se po loňském úspěchu vrátí do Nových Hradů a diváci se mohou těšit také na prostředí Kapitulního kostela, renovované jízdárny a svitavské Fabriky. Těžiště bude spočívat opět v operních titulech, velký prostor dostane tvorba Bedřicha Smetany a nebudou chybět ani přesahové žánry.
„Našeho jednání se zúčastnil také ředitel CzechTourismu Vlastimil Vondruška, se kterým jsme jednali o propagaci tohoto festivalu, který je jednou z nejvýraznějších tváří Pardubického kraje, v zahraničí. Do budoucna bychom také rádi navázali spolupráci s Pražským jarem. Jsou to dva nejprestižnější festivaly svého druhu a můžeme se dobře doplňovat,“ dodal Roman Línek.55. ročník festivalu Smetanova Litomyšl bude oficiálně poprvé představen na veletrhu Holiday World 7. února a předprodej vstupenek začne 6. března.  Zuzana Nováková 
 
Podpis Memoranda Pardubického kraje a VZP

Ve čtvrtek 13. 12. 2012 od 10 hodin se uskuteční veřejný podpis Memoranda mezi Pardubickým krajem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou  k zajištění akutní lůžkové péče v Pardubickém kraji pro období 2013 – 2017.  Memorandum podepíší hejtman Martin Netolický a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.  Přítomni budou také 1. náměstek hejtmana Roman Línek a ředitel regionální pobočky VZP Michal Provazník, kteří  memorandum připravovali.
 
Chcete se stát specialistou na informační systémy a mít po maturitě široké možnosti uplatnění?

Studujte nový obor vzdělání vhodný pro dívky i chlapce
Informační služby (72 – 41 – M/01)  při Gymnáziu Moravská Třebová
Součástí výuky je odborná praxe od 2. ročníku v reálném prostředí IT společností a v institucích veřejného sektoru.
Podmínka pro přijetí:  33 bodů z celkového počtu 130 bodů v testech přijímacích zkoušek
Možnost získání stipendia.
Další nabízené obory vzdělání:
79-41-K/81 Gymnázium pro žáky 5. tříd ZŠ
79-41-K/81 Gymnázium pro žáky 9. tříd ZŠ (do kvinty)
Den otevřených dveří:  14. 2. 2013 (8 - 16 hodin)
Přijďte se podívat na vybavení školy a získat podrobné informace. Budete vítáni! V rámci dne otevřených dveří budou také zahájeny přípravné kurzy na přijímací zkoušky a proběhne soutěž o hodnotné ceny.
Při studiu je možnost ubytování v domově mládeže v Moravské Třebové.  Kontakty: e-mail: gymmt@gmt.cz   WEB: http://www.gmt.cz   telefon: 461 318 257