Českotřebovský deník 312/2012 (13.12.)                                
 

Skiareál Peklák Česká Třebová zahajuje v pátek 14.12. novou lyžařskou sezónu  naplno

V pátek dne 14. 12. 2012 zahajujeme provoz ve Ski areálu Peklák a to večerním lyžováním od 17:00 hod do 21:00 hod za umělého osvětlení. Tímto zahajujeme sezonu 2012/2013. Další provoz bude pravidelně dopolední lyžování 9:00 – 16:00 hod a 17:00 – 21:00 hod večerní lyžování za umělého osvětlení.
Doprovodné provozy budou k dispozici v plném rozsahu: parkování zdarma, dětská sjezdovka zdarma, Ski servis, Ski Bar, půjčovna sportovního vybavení. 
 
Redakce Orlického deníku přemístěna z České Třebové do Ústí n.O.

Přes dvě desítky let sídlila redakce Orlického deníku, Orlických novin a Listů Podorlicka v České Třebové na Moravské ulici a nakonec v ulici Nádražní. Od pondělí  10.12. 2012  se redakce Orlického deníku přestěhovala do Ústí nad Orlicí. Najdete ji u vstupu na Mírové náměstí z ulice T. G. Masaryka v prostorách bývalého Boutique Ariane. Přesná adresa je: Redakce Orlického deníku, T. G. Masaryka 96, 562 01 Ústí nad Orlicí. Součástí redakce je samozřejmě i inzertní oddělení a oddělení distribuce.  Neznám vlastní příčinu stěhování, ale budou top jistě nejen ekonomické důvody. O tom, že se Orlický deník přestěhuje do Ústí se mluví již nějakou dobu, řádově  let, snaha mít redakci okresních novin (byť v bývalém) okresním městě byla jistě patrná.
 
Pronajmu volné nebytové prostory v centru města.  Informace na tel. 603 538 297
 
V Ústí nad Orlicí chtějí o čtvrtinu snížit cenu tepla

Ústí nad Orlicí – Městská společnost TEPVOS spravující tepelnou soustavu v Ústí nad Orlicí se rozhodla, že půjde aktivně proti neustálému zdražování tepla a energií. Proto po vzoru některých měst v Německu a Rakousku postaví ve spolupráci se společností ČEZ ENERGO novou moderní kogenerační jednotku vyrábějící elektřinu, čímž by se obyvatelům sídliště Štěpnice výrazně snížila cena tepla o téměř čtvrtinu na úroveň 435 korun za gigajoul. „Budeme se snažit o to, aby cena tepla pro domácnosti byla samozřejmě co nejnižší. Vedle instalace kogenerační jednotky snížíme také úniky tepla v soustavě, což přispěje k nižší ceně,“ vysvětluje systém změn technik společnosti TEPVOS Ondřej Růžička. Kogenerační jednotky vyrábějící teplo a elektřinu jsou v západním světě zcela běžné. Domácnosti tak mohou kombinací několika systémů snížit výrazně ceny energií. Investice však kvůli své vysoké výši předpokládá, že bude zachována současná tepelná soustava. „V současné době neexistují modernější technologie, které by tak výrazně snížily cenu energií. Ústí nad Orlicí může na projektu pouze vydělat,“ dodává Ondřej Růžička.

Ústí nad Orlicí se stane pilotním projektem
Ústí nad Orlicí by se mělo stát jedním z prvních měst, kde by tato unikátní stavba měla stát. Díky tomu, že projekt je investován společností ČEZ ENERGO, budou mít lidé v Ústí nad Orlicí jistotu, že v případě možné havárie velká společnost nasadí veškerou techniku k rychlému nahození náhradních zdrojů. Instalaci kogenerační jednotky o výkonu 1,6 MWh provede česká společnost TEDOM z Třebíče a následně by ji měla provozovat společnost ČEZ ENERGO, která je největším provozovatelem kogeneračních jednotek v České Republice.  Tomáš Zdechovský   

Kraj se dohodl s VZP na zajištění akutní nemocniční péče na dalších pět let 

Pardubice (27. 11. 2012) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický dnes spolu s ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňkem Kabátkem podepsali Memorandum k zajištění akutní lůžkové nemocniční péče v Pardubickém kraji pro období 2013 – 2017. Tohoto významné aktu se zúčastnili také 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek a ředitel regionální pobočky VZP Michal Provazník.
„Podepsaná dohoda garantuje, že k prvnímu lednu 2013 budou v našich nemocnicích zachovány všechny dosavadní lůžkové odbornosti. Obě strany rovněž deklarují zájem na stejném objemu a rozsahu odborností poskytované zdravotní péče v příštích pěti letech,“ seznámil s klíčovými body memoranda hejtman Netolický. Kraj se s VZP shodl také na tom, že zefektivnění akutní lůžkové nemocniční péče, které je nezbytné, bude posuzováno komplexně v rámci celého Pardubického kraje.
„Memorandum považuji za klíčový rámec pro zajištění zdravotní péče v nemocnicích našeho kraje. Je zdravým a zodpovědným kompromisem největší zdravotní pojišťovny s vedením Pardubického kraje a bude dobře, pokud se k němu připojí i Svaz zdravotních pojišťoven, případně další partneři,“ okomentoval výsledek jednání mezi krajem a pojišťovnou náměstek Línek. (foto Miloš Spáčil)

Text podepsaného memoranda  najdete ZDE